Αν και οι Βρυξέλλες προσφέρουν απελευθέρωση του αποθεματικού κρίσης στους προβληματικούς τομείς της γεωργίας, ο γαλλικός αμπελοοινικός τομέας δεν είναι βέβαιο ότι θα επωφεληθεί από τα 40 εκατομμύρια ευρώ, που ζητούνται εδώ και μήνες για την απόσταξη των πλεονασμάτων του.

Από τις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισχυρίζεται ότι γνωρίζει καλά τις συγκεκριμένες επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις γεωργικές δραστηριότητες: από την έκρηξη του κόστους παραγωγής έως τις εμπορικές οπισθοδρομήσεις στις αγορές, που οφείλονται στον πληθωρισμό.

ΕΕ: Ενεργοποιείται το αγροτικό αποθεματικό κρίσης – Ποιοι θα ωφεληθούν

«Αντιμετωπίζουμε ένα είδος παγκόσμιας κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με περισσότερο ή λιγότερο ισχυρές εντάσεις, αλλά παντού», αναφέρει ο Janusz Wojcichowski, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έχοντας ακολουθήσει τη συμβουλή των Υπουργών Γεωργίας, στις 30 Μαΐου. Για να βοηθήσει τους προβληματικούς τομείς, ο Ευρωπαίος Επίτροπος προτείνει τη χρήση κονδυλίων που δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί από το γεωργικό αποθεματικό.

Όπως επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ σε ανάρτησή της , από το ποσό 450 εκατ. ευρώ που διαθέτει κάθε χρόνο, αυτό το ταμείο έχει ήδη δαπανήσει 100 εκατ. ευρώ, δηλαδή 44 εκατ. ευρώ κατά της γρίπης των πτηνών (για Ιταλία και Πολωνία) και 56 εκατ. ευρώ για χώρες που επηρεάζονται από εισαγωγές χωρίς δασμούς ουκρανικών δημητριακών (Βουλγαρία, Πολωνία και Ρουμανία).

Καθώς η Επιτροπή ζητά έγκριση από τα κράτη μέλη να δαπανηθούν επιπλέον 100 εκατομμύρια ευρώ για βοήθεια στις 5 χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία που πλήττονται από εισαγωγές ουκρανικών δημητριακών χωρίς φόρους (Βουλγαρία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία), απομένουν 250 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσουν τους τομείς στις άλλες 22 ευρωπαϊκές χώρες.

Διαφορετικοί τύποι κρίσεων

Τι απαντά στο γαλλικό αίτημα για επέκταση του προϋπολογισμού ποσού 40 εκατ. € για να ολοκληρωθεί η χρηματοδότηση της απόσταξης κρίσης 3 εκατ. εκατολίτρων πλεονάζοντος κρασιού; Σε κάθε περίπτωση, ο Janusz Wojcichowski δεν έχει ακόμη στο μυαλό του αυτό το αίτημα. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του, ανέφερε «ότι θα μπορούσαμε να διανείμουμε αυτά τα 250 εκατομμύρια ευρώ στα 22 άλλα κράτη μέλη που πλήττονται από διαφορετικούς τύπους κρίσεων: πρώτα η ξηρασία στην Ισπανία και την Πορτογαλία, οι πλημμύρες στην Ιταλία, ορισμένα προβλήματα σε ορισμένους τομείς στις χώρες της Βαλτικής, μιλήσαμε επίσης για δύσκολες καταστάσεις για τους παραγωγούς μήλων στο Βέλγιο…».

Εν αναμονή του πράσινου φωτός από τις Βρυξέλλες, το αίτημα της Γαλλίας για απόσταξη κρίσης δεν είναι προτεραιότητα για τον Ευρωπαίο Επίτροπο. Ακόμα κι αν το συμμερίζονται η Ισπανία και η Πορτογαλία. Εάν η κρίση του κόκκινου κρασιού συζητήθηκε πράγματι στο συμβούλιο, όπως αναφέρει η επίσημη έκθεση, οι προτεραιότητες είναι το θέμα της Ουκρανίας και ο φάκελος της ξηρασίας. Όπως αποδεικνύεται από την παρέμβαση σε δημόσια συνεδρίαση του Γάλλου υπουργού Γεωργίας, Marc Fesneau, με επίκεντρο την έλλειψη νερού, «ένα θέμα που θα τίθεται όλο και περισσότερο σε αυτό το φόρουμ» και που θα απαιτεί «λύσεις έκτακτης ανάγκης» όπως π.χ. η ιδέα στην ιδιαίτερα άνυδρη, «δημιουργίας ζώνης των Πυρηναίων» με σκοπό την κινητοποίηση αποθεματικών κεφαλαίων. Η πολλαπλότητα των γεωργικών κρίσεων κινδυνεύει να δυσχεράνει τη διάθεση 40 εκατομμυρίων ευρώ μόνο για τα γαλλικά κρασιά: δηλαδή το 16% των 250 εκατομμυρίων ευρώ που θα μοιραστούν σε 22 χώρες και σε πολλούς άλλους τομείς που βρίσκονται σε κακή κατάσταση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO