Οι παραδόσεις συσκευών επαυξημένης (AR) και εικονικής πραγματικότητας (VR) επιβραδύνθηκαν σημαντικά κατά το α’ τρίμηνο του 2023 λόγω των μακροοικονομικών συνθηκών που επιδεινώθηκαν με αποτέλεσμα να επέλθει ένα «πάγωμα» της αγοράς σε σύγκριση πέρυσι που κινούνταν σε υψηλά επίπεδα λόγω πανδημίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Worldwide Quarterly Augmented and Virtual Reality Headset Tracker που δημοσίευσε η International Data Corporation (IDC) η συνολική αγορά συσκευών AR/VR μειώθηκε κατά 54,4% σε ετήσια βάση το α’ τρίμηνο του 2023, με τις μάσκες VR να αντιπροσωπεύουν το 96,2% των συσκευών που παραδίδονται στους μεταπωλητές συνολικά.
Ο Ζάκερμπεργκ «έτρεξε» να προλάβει την Apple
Μεταξύ των κορυφαίων πέντε κατασκευαστών της κατηγορίας AR/VR, η Meta Platforms συνέχισε να προηγείται με μερίδιο 47,8%, αν και έχασε έδαφος από το PSVR 2 της Sony, το οποίο κατέλαβε μερίδιο 35,9% κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Η ByteDance (Pico) κατάφερε να αυξήσει το μερίδιό της από 4,4% πέρυσι σε 6,1% φέτος χάρη στα νέα προϊόντα και τις νέες αγορές. Η DPVR και η HTC συμπληρώνουν την πρώτη 5άδα με την κάθε μία να έχει κερδίζει μερίδιο λιγότερο από 2%.
«Παρά την πρόσφατη ύφεση, πρόκειται για μια συναρπαστική περίοδο για την αγορά του AR/ VR καθώς νέοι παίκτες έρχονται στην αγορά και η επόμενη γενιά συσκευών αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες», δηλώνει ο Τζιτές Ουμπράνι, διευθυντής ερευνών, Mobility and Consumer Device Trackers στην IDC.
«Μετά την αναβίωση της Sony σαν κύρια ανταγωνίστρια της Meta, όλων τα μάτια είναι στραμμένα στην Apple, η οποία ακόμη δεν έχει ανακοινώσει τη δική της συσκευή. Η μεγάλη εγκατεστημένη βάση υπαρχόντων προϊόντων και υπηρεσιών της Apple σίγουρα θα βοηθήσει να ξεχωρίσει και στον τομέα του AR/ VR σε σχέση με τους υπόλοιπους προμηθευτές, αν και αναμένεται τα κέρδη να είναι αρχικά περιορισμένα λόγω της φημολογούμενης υψηλής τιμής της συσκευής», συμπληρώνει.
Παρόλα αυτά η αγορά προϊόντων εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας βρίσκεται ακόμα σε κρίσιμα στάδια ανάπτυξης. «Είναι εκπληκτικό να βλέπεις τις νέες δυνατότητες και λειτουργίες που εμφανίζονται στις μάσκες AR/VR σήμερα, και παρόλο που μπορεί να απευθύνονται σε ένα επιλεγμένο κοινό αρχικά, αυτές οι συσκευές θα εξελιχθούν και θα αποκτήσουν έρεισμα μεταξύ των χρηστών», λέει ο Ραμόν Γιαμάς, διευθυντής ερευνών στο τμήμα Mobile Devices και AR/VR της IDC.
«Δυνατότητες όπως η παρακολούθηση ματιών και οι περιβαλλοντικοί αισθητήρες, καθώς και η πιθανή προσθήκη χρήσης εμπειριών και λογισμικού Τεχνητής Νοημοσύνης – τα οποία βρίσκονται ακόμα στα πρώτα τους βήματα – θα γίνουν τελικά πανταχού παρόντα και θα ωθήσουν σε νέες δυνατότητες χρήσης. Ακόμη και οι μάσκες AR/VR που θα εμφανιστούν στην αγορά το 2025 θα κάνουν τις σημερινές συσκευές να μοιάζουν… γραφικές», καταλήγει ο ερευνητής της IDC.
Σημειώνεται ότι ενώ οι μάσκες εικονικής πραγματικότητας κυριαρχούν επί του παρόντος στην αγορά, οι μάσκες επαυξημένης πραγματικότητας (δηλαδή αυτές με διαφανείς ή ημιδιαφανείς οθόνες) παρουσίασαν σταθερη ανάπτυξη κατά το α’ τρίμηνο, της τάξης του 12,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Latest News
Η Κίνα σφίγγει τον κλοιό στο κυβερνοέγκλημα του χρηματοπιστωτικού τομέα
Η Υπηρεσία Κυβερνοχώρου δεσμεύτηκε για τη συνέχιση των προσπαθειών καταπολέμησης της ηλεκτρονικής απάτης στην Κίνα
Χτίζει... κόμβο logistics η Huawei στον Πειραιά – Οι νέες επενδύσεις που σχεδιάζει
«Το logistics hub που θα δημιουργηθεί ουσιαστικά θα λειτουργεί σαν πύλη εισόδου των προϊόντων της Huawei προς την Ευρώπη», είπε ο CEO της εταιρείας για τη νοτιοανατολική Ευρώπη
Η Apple φέρνει το ChatGPT στα iPhone και τα Mac - To Siri αποκτά AI
To chatbot τεχνητής νοημοσύνης θα ενεργοποιείται όταν ο χρήστης κάνει ερωτήσεις που το ίδιο το Siri δεν μπορεί να απαντήσει.
Θεοδωρόπουλος για AI: Αυτές είναι οι 4 ανησυχίες των επιχειρήσεων
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μίλησε στο AI Connect της Google για τις ανησυχίες των ελληνικών επιχειρήσεων γύρω από τη χρήση της AI
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Πώς θα χτιστεί ο «Φάρος» του ελληνικού AI - Ο ρόλος του Υπερταμείου
Το έργο για τον «Φάρο» συνδέεται με την κατασκευή του εθνικού υπερυπολογιστή «Δαίδαλου» - Θα δημιουργηθεί θυγατρική που θα αναλάβει τη διαχείρισή του
Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Πόση τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν οι Έλληνες - Τι δείχνει έρευνα της Focus Bari
Στην έρευνα της Focus Bari αναλύονται οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι αλλά και οι μεγάλες προσδοκίες