Οι μεγαλύτερες εταιρείες βιομηχανίας τροφίμων στη Γαλλία έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις τιμές σε εκατοντάδες προϊόντα από τον επόμενο μήνα, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, απειλώντας με οικονομικές κυρώσεις όσους αθετήσουν την υπόσχεση.

Η κυβέρνηση είναι «έξαλλη» για τις τιμές ρεκόρ που πληρώνουν οι καταναλωτές στα σούπερ μάρκετ τους τελευταίους μήνες, παρόλο που οι τιμές που πληρώνει η βιομηχανία τροφίμων για πολλές πρώτες ύλες μειώνονται, όπως αναφέρει το Reuters.

Γαλλία: Απειλεί να βάλει φόρο στον τζίρο των μεγάλων παραγωγών τροφίμων

Μείωση τιμών, αλλιώς…

Ο Λεμέρ είχε προηγουμένως απειλήσει ότι θα ανακτήσει αυτά που περιέγραψε ως «αδικαιολόγητα» κέρδη από εταιρείες τροφίμων με ειδικούς φόρους, εάν δεν μετακυλήσουν την πτώση των τιμών των πρώτων υλών στους καταναλωτές που ήδη αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές ενέργειας.

«Μόλις τον Ιούλιο, οι τιμές ορισμένων προϊόντων θα μειωθούν», δήλωσε ο Λεμέρ στο BFM TV την Παρασκευή μετά από συνάντηση με εκπροσώπους της βιομηχανίας τροφίμων την προηγούμενη ημέρα.

«Θα υπάρξουν έλεγχοι και θα υπάρξουν κυρώσεις για όσους δεν τηρούν τους κανόνες», είπε ο Le Maire, αναφέροντας τα ζυμαρικά, τα πουλερικά και το λάδι ως μερικά από τα προϊόντα στα οποία θα μειωθούν οι τιμές.

Επιθετική πολιτική

Ενώ ο πληθωρισμός των τροφίμων έχει απασχολήσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις από τη Βρετανία μέχρι την Ιταλία πρόσφατα, η Γαλλία εφαρμόζει μια πιο επιθετική πολιτική για την μείωση των τιμών. Στην Ουγγαρία, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν επέβαλε υποχρεωτικές μειώσεις τιμών σε ορισμένα βασικά είδη διατροφής.

Ο Λεμέρ τόνισε ότι εάν οι 75 εταιρείες τροφίμων, που παράγουν το 80% του τι τρώνε οι Γάλλοι, δεν τηρήσουν την υπόσχεσή τους, θα τις κατονομάσει δημοσίως.

Σε έναν συγκεκριμένο αριθμό προϊόντων όπου οι τιμές χονδρικής έχουν πέσει, θα πρέπει να μειωθούν και οι τιμές (λιανικής) κατά 2, 3, 5, ίσως και 10%»,ισχυρίστηκε, προσθέτοντας ότι θα παρουσιάσει τον κατάλογο των σχετικών προϊόντων την επόμενη εβδομάδα.

Ο γαλλικός ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο, στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους στο 6,0%, καθώς μετριάστηκαν οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. Ωστόσο, οι τιμές των τροφίμων εξακολουθούσαν να αυξάνονται κατά 14% τον περασμένο μήνα μετά από μια άνοδο ρεκόρ, της τάξης του 16% τον Μάρτιο.

Μείωση της κατανάλωσης

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν αφού οι εταιρείες τροφίμων και οι μεγάλοι λιανοπωλητές ήρθαν σε συμφωνία τον Μάρτιο για μέση αύξηση 10% στις τιμές.

Ωστόσο, η άνοδος έπληξε τους Γάλλους καταναλωτές, καθώς οι δαπάνες τους για τρόφιμα, προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό, έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας INSEE.

Εν τω μεταξύ, η βιομηχανία τροφίμων έχει δει τα κέρδη της να αυξάνονται, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ανέφερε ο Le Maire. Τα λειτουργικά κέρδη του κλάδου αυξήθηκαν κατά 15% το πρώτο τρίμηνο συγκριτικά με το προηγούμενο, σύμφωνα με στοιχεία του INSEE.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή