
Η πανδημία COVID-19 άλλαξε τα μοντέλα εργασίας και οδήγησε πολλές επιχειρήσεις να στραφούν σε meetings εξ αποστάσεως, προκειμένου να γεφυρώσουν τη φυσική απόσταση και να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους.
Το 2022, στην ΕΕ , το 50% των επιχειρήσεων με 10 ή περισσότερους υπαλλήλους ή αυτοαπασχολούμενους πραγματοποίησαν εξ αποστάσεως συναντήσεις μέσω Διαδικτύου. Μεταξύ των μελών της ΕΕ, υπήρχε μεγάλη διακύμανση στο ποσοστό των επιχειρήσεων που χρησιμοποίησαν αυτό το χαρακτηριστικό.
Τα μεγαλύτερα μερίδια καταγράφηκαν στη Σουηδία (79,4%) και στη Φινλανδία (78,5%), ακολουθούμενη από τη Δανία (78,0%), τη Μάλτα (68,3%) και την Ιρλανδία (63,6%).
Στην αντίθετη πλευρά της κλίμακας, τα χαμηλότερα μερίδια καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (28,2%), στην Ουγγαρία (29,4%), στη Ρουμανία (31,2%), στην Ελλάδα (32,9%) και στη Σλοβακία (35,2%).
Κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις πρόσφεραν πρόσβαση στην εξ αποστάσεως εργασία
Σύμφωνα με τη Eurostat, τα στατιστικά δεδομένα για την απομακρυσμένη πρόσβαση στοχεύουν στη μέτρηση της τεχνολογικής ετοιμότητας των επιχειρήσεων να δώσουν τη δυνατότητα στους υπαλλήλους τους να εργάζονται εξ αποστάσεως παρέχοντάς τους απομακρυσμένη πρόσβαση σε τρεις τύπους εταιρικών πόρων: στο σύστημα email, σε έγγραφα και σε επιχειρηματικές εφαρμογές ή λογισμικό του επιχείρηση.
Το 2022, στην ΕΕ, σχεδόν 6 στις 10 επιχειρήσεις (57,0%) με 10 ή περισσότερους υπαλλήλους ή αυτοαπασχολούμενους πρόσφεραν και τους τρεις τύπους απομακρυσμένης πρόσβασης στους υπαλλήλους τους.
Όσον αφορά το μέγεθος των επιχειρήσεων, το 91,0% των μεγάλων επιχειρήσεων (250 ή περισσότεροι μισθωτοί ή αυτοαπασχολούμενοι) πρόσφεραν και τους τρεις τύπους απομακρυσμένης πρόσβασης στους εργαζομένους τους, ενώ το ίδιο συνέβη στο 77,2% των μεσαίων επιχειρήσεων (από 50 σε 249 μισθωτούς ή αυτοαπασχολούμενους) και 52,4% των μικρών επιχειρήσεων (από 10 σε 49 μισθωτούς ή ελεύθερους επαγγελματίες).
Οι μεγάλες επιχειρήσεις ηγούνται σε όλους τους τύπους απομακρυσμένης πρόσβασης. Σχεδόν όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις πρόσφεραν απομακρυσμένη πρόσβαση στο σύστημα email της επιχείρησης (97,2%), σε έγγραφα της επιχείρησης (π.χ. αρχεία, υπολογιστικά φύλλα, παρουσιάσεις, γραφήματα, φωτογραφίες) (94,0%) και σε επιχειρηματικές εφαρμογές ή λογισμικό της επιχείρησης ( π.χ. πρόσβαση σε λογιστικά συστήματα, πωλήσεις, παραγγελίες, συστήματα Διαχείρισης Πελατειακών Σχέσεων (CRM) (92,4%).
Όσον αφορά τις μεσαίες επιχειρήσεις, το 90,9% παρείχε στους υπαλλήλους τους απομακρυσμένη πρόσβαση στο σύστημα email, το 83,0% στα έγγραφα της επιχείρησης και το 80,4% στις επιχειρηματικές εφαρμογές ή λογισμικό της επιχείρησης.
Συγκριτικά, οι μικρές επιχειρήσεις παρείχαν εξ αποστάσεως πρόσβαση σε μικρότερο βαθμό, αφού το 74,8% παρείχαν στους υπαλλήλους τους απομακρυσμένη πρόσβαση στο email, το 60,9% σε έγγραφα και το 57,5% σε επιχειρηματικές εφαρμογές ή λογισμικό της εταιρείας.


Latest News

Άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στο πρώτο τρίμηνο του 2025 - Τι δείχνουν τα στοιχεία ΕΑΣΕ και ICAPCRIF
Το πρώτο τρίμηνο του 2025 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index) σημείωσε πτώση στις 146 μονάδες έναντι 160 το προηγούμενο τρίμηνο

Ποια επαγγέλματα «ανθούν» στην αγορά εργασίας - Τι δείχνει έρευνα του ΙΟΒΕ
Η απασχόληση κερδίζει έδαφος με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα να βελτιώνεται αλλά παραμένουν δομικές προκλήσεις

GenZ: Ένας στους δύο σκέφτεται να αλλάξει δουλειά
Ενώ η GenΖ στη Γερμανία θέλει να αλλάζει θέση εργασίας, οι Boomer μένουν δεκαετίες στον ίδιο εργοδότη, αναφέρει η Deutsche Welle

Γιατί για κάποιους η ακαταστασία είναι παραγωγική
Όλες οι έρευνες επιμένουν πως η ακαταστασία μειώνει την παραγωγικότητά μας. Ωστόσο, για κάποιους, αποτελεί κομμάτι της δημιουργικότητάς τους.

Ο Ρόλος της Τεχνολογίας στη Διαχείριση του Επιχειρηματικού Ρίσκου
Το ρίσκο, η αβεβαιότητα και τα σύγχρονα Συστήματα Διαχείρισης της Εταιρικής Απόδοσης

Λιγότερη δουλειά - περισσότερες ανησυχίες: Τι αποκαλύπτει μελέτη της ΕΚΤ
Οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν χαμηλότερο φόρτο εργασίας τείνουν να φοβούνται για τη δουλειά τους και να περιμένουν χαμηλές μισθολογικές αυξήσεις

Τι λένε οι managers για τους νέους εργαζόμενους - Οι προκλήσεις στο χώρο εργασίας
H Έκθεση “2025 Global Human Capital Trends” της Deloitte στοχεύει στο να βοηθήσει τους ηγέτες στη διαχείριση σύνθετων εντάσεων στο εργασιακό περιβάλλον

Να παραιτηθεί σκοπεύει ένας στους δύο εργαζόμενους της Gen Z
Τι δείχνει μελέτη της ManpowerGroup

Oι τάσεις που θα διαμορφώσουν τον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών το 2025
Οι πιέσεις στις τιμές ωθούν τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν εναλλακτικές στρατηγικές για κερδοφορία, αναφέρει η Deloitte σε σχετική έκθεσή της