Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να προαναγγείλει την έναρξη μιας στενότερης σχέσης με την Ινδία, ανακοινώνοντας σήμερα Πέμπτη μια σειρά αμυντικών και εμπορικών συμφωνιών με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, καθώς η Ουάσιγκτον προσπαθεί να αντιμετωπίσει την παγκόσμια επιρροή της Κίνας.

Ο Μπάιντεν έστρωσε το κόκκινο χαλί για τον Μόντι, προσφέροντας στον πρωθυπουργό της πολυπληθέστερης πλέον χώρας του κόσμου μια πολύχρωμη τελετή άφιξης στον Λευκό Οίκο, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν διμερείς συνομιλίες στο Οβάλ Γραφείο.

Ινδία: Μπαράζ επενδυτικών συμφωνιών με εταιρείες των ΗΠΑ – Στην Ουάσινγκτον ο Μόντι

Σε μια σπάνια χειρονομία, ο Μόντι συμφώνησε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μαζί με τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη. Να σημειωθεί ότι ο ινδός πρωθυπουργός δεν έχει δώσει συνέντευξη Τύπου από τότε που έγινε πρωθυπουργός πριν από εννέα χρόνια.

Η Ουάσιγκτον επιθυμεί η Ινδία να καταστεί στρατηγικό αντίβαρο στην Κίνα και για αυτό βλέπει ότι σε σχέση με την ασιατική χώρα μπορεί να αναβαθμίσει τις μεταξύ τους σχέσεις. Ο Μόντι από τη μεριά του, επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή που έχει η Ινδία – που πλέον μετρά 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους – στην παγκόσμια σκηνή μετά τις τεταμένες σχέσεις με τη γειτονική Κίνα.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν ότι οι σαρωτικές συμφωνίες που θα ανακοινωθούν για ημιαγωγούς, κρίσιμα ορυκτά, τεχνολογία, διαστημική και αμυντική συνεργασία που θα αντανακλάται και σε νέες πωλήσεις, όλα τα παραπάνω θα διαμορφώσουν μια νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ορισμένες από τις συμφωνίες στοχεύουν στη διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού για τη μείωση της εξάρτησης από την Κίνα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν επίσης να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ενισχύοντας τους αμυντικούς δεσμούς με χώρες όπως η Ινδία και η Αυστραλία.

Οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν αυτό που ένας αξιωματούχος χαρακτήρισε ως «πρωτοφανή» συμφωνία και η οποία θα επιτρέπει στην General Electric να παράγει κινητήρες τζετ στην Ινδία για να τροφοδοτούν ινδικά στρατιωτικά αεροσκάφη.

Επιπλέον, τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην περιοχή θα μπορούν να σταματούν σε ινδικά ναυπηγεία για επισκευές στο πλαίσιο της ναυτιλιακής συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Ανθρώπινα δικαιώματα

Οι ηγέτες θα ανακοινώσουν επίσης το σχέδιο της Ινδίας να προμηθευτεί οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9B SeaGuardian κατασκευής ΗΠΑ, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

«Έχουμε συνάψει πραγματικά μια αμυντική σύμπραξη «επόμενης γενιάς»», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι συμφωνίες θα περιλαμβάνουν το σχέδιο 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων της αμερικανικής κατασκευάστριας ημιαγωγών Micron Technology για μια νέα μονάδα ελέγχου και συσκευασίας ημιαγωγών, που θα κατασκευαστεί στην πατρίδα του Modi, την Gujarata.

Σε συνδυασμό με συμφωνίες για κβαντικούς υπολογιστές, τεχνητή νοημοσύνη και πολλά άλλα που αναπτύχθηκαν τους τελευταίους μήνες, η επίσκεψη του Μόντι μπορεί να ενθαρρύνει περισσότερες αμερικανικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ινδία.

Την ίδια στιγμή, ο Μπάιντεν σχεδιάζει να εκφράσει τις ανησυχίες του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον Μόντι εν μέσω γενικότερων προβληματισμών για την υποχώρηση της δημοκρατίας στην Ινδία.

Ένας από τους αμερικανούς αξιωματούχους που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους είπε ότι ο Μπάιντεν θα διατυπώσει τις ανησυχίες του για τις ελευθερίες του Τύπου, τις θρησκευτικές ελευθερίες και άλλα θέματα με σεβασμό, χωρίς να «διαλέγει, να κάνει διαλέξεις ή να επιπλήττει».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή