Έντονη νευρικότητα και μικτά πρόσημα κατέγραψαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες βρίσκονται στην τελική ευθεία για το κλείσιμο του εξαμήνου την ώρα όμως που το γεωπολιτικό θερμόμετρο επί ρωσικού και ουκρανικού εδάφους έχει ανέβει επικίνδυνα.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πήραν τα κέρδη οι πωλητές και είναι έτοιμοι για το μέλλον…

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,1%, με τον κλάδο του πετρελαίου όμως να κερδίζει 0,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,11% στις 7.453 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,11% στις 15.813 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,29% στις 7.184 μονάδες.

Αρνητική εβδομάδα

Οι ευρωπαϊκές αγορές προέρχονται από μια άκρως αρνητική εβδομάδα, αλλά δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν. Αρνητικό ρόλο έπαιξαν και οι ανησυχητικές εξελίξεις στη Ρωσία, μετά το ταραχώδες Σαββατοκύριακο της ένοπλης εξέγερσης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν από τον Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ηγέτη της ομάδας μισθοφόρων μαχητών Wagner. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν καθώς οι επενδυτές έβλεπαν μια πιθανή έλλειψη του εμπορεύματος, αλλά περιόρισαν τα κέρδη τους αργά την Κυριακή, αφού η εξέγερση υπό την ηγεσία του Prigozhin έληξε γρήγορα.

Την ίδια ώρα, το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία συνέχισε να επιδεινώνεται τον Ιούνιο, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo). Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε στο 88,5, από 91,7 τον Μάιο και χαμηλότερα από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών μειώθηκε από 94,8 τον Μάιο σε 93,7, ελαφρώς χαμηλότερα από ό,τι αναμενόταν. Ο δείκτης προοπτικών έπεσε από 88,6 τον Μάιο σε 83,6, χάνοντας τις εκτιμήσεις. Η έκθεση ανέφερε ότι “σχηματίζονται σύννεφα καταιγίδας για τη γερμανική οικονομία” με την αδύναμη ζήτηση στη βιομηχανία και τη μείωση των ανεκτέλεστων παραγγελιών, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων επιβαρύνουν τη ζήτηση γενικά. Επισήμανε, επίσης, ότι οι προσδοκίες της βιομηχανίας είναι “αισθητά μειωμένες”.

Στη Γερμανία

Τέλος, η Deutsche Bundesbank (Buba) δήλωσε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στη Γερμανία τους επόμενους μήνες. “Η πτωτική τάση των πιέσεων στις τιμές στα ανώτερα οικονομικά επίπεδα και η πτώση των τιμών ενέργειας στο χονδρεμπόριο γίνονται τώρα αισθητές στο επίπεδο των καταναλωτών”, δήλωσε η τράπεζα. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν πολύ υψηλές προς το παρόν, αυξάνοντας τον κίνδυνο οι φορείς καθορισμού μισθών και τιμών να λάβουν υπόψη τους υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο πληθωρισμός πιο αργά από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Η γερμανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί ελαφρώς το δεύτερο τρίμηνο, αν και “εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες επιβαρύνσεις”. Η εξωτερική ζήτηση στη βιομηχανία συνεχίζει να μειώνεται και επηρεάζει την παραγωγή και τις εξαγωγές, ανέφερε η Bundesbank, ενώ το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης επιβραδύνει τις επενδύσεις. Ωστόσο, οι εμπλοκές στις παραδόσεις υποχωρούν και τα ανεκτέλεστα παραγγελιών εξακολουθούν να είναι υψηλά. Η απασχόληση και οι δαπάνες των ιδιωτικών νοικοκυριών αυξάνονται “παρά τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές