Μια περίπου εβδομάδα πριν απ’ την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου είναι η πιθανότερη ημερομηνία που μπορεί γιορτάσει η χώρα τον κορυφαίο εθνικό της στόχο: Την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα και μαζί η νέα κυβέρνηση την πρώτη της εθνική επιτυχία. Δώδεκα χρόνια η χώρα αναζητεί να πάρει πίσω το «διαβατήριο» για τα μεγάλα παγκόσμια πορτοφόλια. Να αποκτήσει πρόσβαση και να πάρει το μερτικό που της αναλογεί αίροντας τους επενδυτικούς περιορισμούς των πολύ μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων που διακινούν ρευστότητα 28 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και μπορούν να επενδύουν μόνο σε αγορές που έχουν την επενδυτική βαθμίδα.
Το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι πλησιάζει η μεγάλη ώρα, υπό την προϋπόθεση υλοποίησης κάποιων συγκεκριμένων ορόσημων. Το κορυφαίο προαπαιτούμενο στη φάση που βρισκόμαστε, εκπληρώθηκε την Κυριακή με την εκλογή μιας σταθερής κυβέρνησης με προσανατολισμό σε «κανονικές» για τις αγορές πολιτικές. Τα επόμενα, φαίνεται λίγο πολύ να τα έχουμε υλοποιήσει, απλά πρέπει να το αποδεικνύουμε μέχρι ο οίκος S&P αποφανθεί στις 20 Οκτωβρίου και να δώσει την πολυπόθητη μια βαθμίδα παραπάνω, στο αξιόχρεο της χώρας. Νωρίτερα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο θα έχουν αξιολογήσει την οικονομία δύο μικρότεροι οίκοι, η γερμανική Scope ratings και ο καναδικός DBRS, αλλά οι αγορές περιμένουν έναν από τους τρεις μεγάλους.
Χθες σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα οι αναλυτές της S&P, ενόψει και της αξιολόγησης που θα πραγματοποιήσουν, ανέφεραν δύο βασικούς παράγοντες που θα γείρουν πλέον μετά το εκλογικό αποτέλεσμα τη ζυγαριά των αποφάσεών τους, τις μεταρρυθμίσεις και τις δημοσιονομικές επιδόσεις.
Στο δημοσιονομικό πεδίο μετά την περσινή, έστω και οριακή επιστροφή της χώρας σε πρωτογενές πλεόνασμα, ο προϋπολογισμός κινείται σταθερά καλύτερα του πλεονάσματος 0,7% που προβλέπεται για φέτος. Ηδη τα χθεσινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο πεντάμηνο έδειξαν υπεραπόδοση. Με τα έσοδα να αυξάνονται σε ποσοστό άνω του 9%, κινείται ήδη σε τροχιά πρωτογενούς πλεονάσματος άνω του 1%. Επίδοση με την οποία αν κλείσει ο φετινός προϋπολογισμός, τότε η χώρα θα απέχει ελάχιστα από τον στόχο του 2%, που κατά πάσα πιθανότητα θα επιστρέψει για αρκετά χρόνια με τις αποφάσεις του φθινοπώρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αν στο δημοσιονομικό μπορούμε να νιώθουμε σχετικά ασφαλείς, στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, δεν είναι ακόμα σαφές εάν επαρκούν όσες έχουν γίνει ή θα μετρήσει αρνητικά στην αξιολόγηση κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που συνοδεύουν τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και «πάγωσαν» λόγω των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων.
Πέρα από αυτές στη χθεσινή τους ανακοίνωση οι αναλυτές της S&P ανέφεραν ονομαστικά κάποιες από αυτές, όπως τη μείωση του χρόνου διεκπεραίωσης των υποθέσεων στα δικαστήρια και του εκσυγχρονισμού του ρυθμιστικού πλαισίου για τις κρατικές επιχειρήσεις. Αλλά για αυτές θα απαιτηθεί χρόνος. Τι μπορεί να μην πάει καλά στο άμεσο χρονικό διάστημα; Ο κίνδυνος παροχολογίας δεν δείχνει πιθανός χωρίς πλέον την εκλογική πίεση. Αντίθετα πιθανή είναι μια καθυστέρηση κάποιων νέων υπουργών να προσαρμοστούν στα νέα τους καθήκοντα ή κάποια αγνώστου μεγέθους διεθνής αναταραχή. Η πορεία ωστόσο των ελληνικών ομολόγων δείχνει ότι η ώρα πλησιάζει. Τα επιτόκια της χώρας για διάρκειες έως ενός έτους συνεχίζουν να κινούνται κάτω από τα αντίστοιχα γερμανικά. Το δεκαετές βρίσκεται ξανά κοντά στα επίπεδα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και σταθερά χαμηλότερα της Ιταλίας. Η οικονομία, με λίγες διορθωτικές κινήσεις και «σταθερό τιμόνι», είναι έτοιμη να επιστρέψει στην ελίτ των επενδυτικών κεφαλαίων. Είναι πλέον θέμα μερικών εβδομάδων…
Latest News
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα