Το ποσό των 227 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να δαπανήσουν για τεχνολογίες IoT (Internet of Things) οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί το 2023, σύμφωνα με τον Worldwide Internet of Things Spending Guide που δημοσίευσε η International Data Corporation (IDC).

Σύμφωνα με την σχετική έκθεση της IDC, οι δαπάνες που σχετίζονται με το IoT αναμένεται να συνεχίσουν να επεκτείνονται με πενταετή σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 11%, φθάνοντας σχεδόν τα 345 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2027.

«Καμπανάκι» από την UBS: Κίνδυνοι στις μετοχές της Τεχνητής Νοημοσύνης

Οι ευρωπαϊκές δαπάνες για το IoT θα αφορούν κυρίως επενδύσεις στη μεταποίηση, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τους οργανισμούς επαγγελματικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με την έκθεση της IDC, οι εξέχουσες περιπτώσεις χρήσης θα περιλαμβάνουν τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων παραγωγής, την αυτοματοποίηση διανομής και την υποδομή για έξυπνα κτίρια. Η ταχύτερη υιοθέτηση του IoT θα παρατηρηθεί σε περιπτώσεις χρήσης όπως η διαχείριση άρδευσης στη βιομηχανία πόρων και η διαχείριση στόλου στις μεταφορές.

Στην τελευταία έκδοση του Worldwide Internet of Things Spending Guide της IDC, πραγματοποιήθηκαν ενημερώσεις στην ταξινόμηση των περιπτώσεων χρήσης σε πολλούς κλάδους (δηλαδή, διακριτή παραγωγή, μεταποιητικές διαδικασίες, λιανικό εμπόριο, βιομηχανίες πόρων, μεταφορές και τηλεπικοινωνίες).

Οι επικαιροποιήσεις της ταξινόμησης περιπτώσεων χρήσης αντικατοπτρίζουν τους εξελισσόμενους επενδυτικούς στόχους των επιχειρήσεων, ορισμένοι από τους οποίους ωθήθηκαν από την πανδημία Covid-19 και τις επακόλουθες επιχειρηματικές και κοινωνικές διαταραχές.

Έμφαση στους αισθητήρες

Όσον αφορά την τεχνολογία, οι μονάδες και οι αισθητήρες θα συνεχίσουν να οδηγούν τις δαπάνες που σχετίζονται με το IoT, ακολουθούμενες από συναφείς υπηρεσίες όπως η βιομηχανική συντήρηση για την υποστήριξη της συνεχούς λειτουργίας του υλικού των συσκευών («πραγμάτων»), οι κάθετες υπηρεσίες εξωτερικής ανάθεσης επιχειρηματικών διαδικασιών, η υποδομή ως υπηρεσία και τα δεδομένα ως υπηρεσία.

Τα δίκτυα ευρείας περιοχής χαμηλής ισχύος (LPWAN) θα παρουσιάσουν την ταχύτερη αύξηση των επενδύσεων και θα αποτελέσουν κρίσιμο τομέα του IoT για τους παρόχους τηλεπικοινωνιών τα επόμενα χρόνια. Οι δαπάνες για λογισμικό ανάλυσης θα αυξηθούν επίσης, καθώς οι οργανισμοί προσπαθούν να μετατρέψουν τα δεδομένα που συλλέγονται από τα τελικά σημεία σύνδεσης σε αξιοποιήσιμες πληροφορίες.

Χαμηλότερη ανάπτυξη στην Ανατ. Ευρώπη

Η ανάπτυξη του IoT στην Ευρώπη αντικατοπτρίζει τους εξελισσόμενους επενδυτικούς στόχους των επιχειρήσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό που σχετίζονται με τη μείωση του κόστους, τον εξορθολογισμό των διαδικασιών, την αυτοματοποίηση και τη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών. Υπάρχουν, ωστόσο, διαφορετικές δυναμικές στις περιφερειακές αγορές. Οι επενδύσεις των οργανισμών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, για παράδειγμα, παραμένουν σημαντικά χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ευρωπαϊκής αγοράς, με αναμενόμενη μονοψήφια αύξηση κατά την περίοδο πρόβλεψης.

Τα τελευταία τρία χρόνια, πολλές επενδύσεις τέθηκαν σε αναμονή στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, λόγω των διαφόρων προκλήσεων που σχετίζονται με την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και το γενικότερο πιεσμένο μακροοικονομικό περιβάλλον. Ωστόσο, καθώς το IoT έχει αποδειχθεί αναπόσπαστο κομμάτι της μείωσης του κόστους, της βελτιστοποίησης των διαδικασιών, της αυτοματοποίησης και των βελτιωμένων δυνατοτήτων διαχείρισης και παρακολούθησης, η IDC αναμένει ότι οι επενδύσεις θα επιταχυνθούν μέχρι το τέλος της περιόδου πρόβλεψης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης