Το ποσό των 227 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να δαπανήσουν για τεχνολογίες IoT (Internet of Things) οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί το 2023, σύμφωνα με τον Worldwide Internet of Things Spending Guide που δημοσίευσε η International Data Corporation (IDC).
Σύμφωνα με την σχετική έκθεση της IDC, οι δαπάνες που σχετίζονται με το IoT αναμένεται να συνεχίσουν να επεκτείνονται με πενταετή σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 11%, φθάνοντας σχεδόν τα 345 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2027.
«Καμπανάκι» από την UBS: Κίνδυνοι στις μετοχές της Τεχνητής Νοημοσύνης
Οι ευρωπαϊκές δαπάνες για το IoT θα αφορούν κυρίως επενδύσεις στη μεταποίηση, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τους οργανισμούς επαγγελματικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με την έκθεση της IDC, οι εξέχουσες περιπτώσεις χρήσης θα περιλαμβάνουν τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων παραγωγής, την αυτοματοποίηση διανομής και την υποδομή για έξυπνα κτίρια. Η ταχύτερη υιοθέτηση του IoT θα παρατηρηθεί σε περιπτώσεις χρήσης όπως η διαχείριση άρδευσης στη βιομηχανία πόρων και η διαχείριση στόλου στις μεταφορές.
Στην τελευταία έκδοση του Worldwide Internet of Things Spending Guide της IDC, πραγματοποιήθηκαν ενημερώσεις στην ταξινόμηση των περιπτώσεων χρήσης σε πολλούς κλάδους (δηλαδή, διακριτή παραγωγή, μεταποιητικές διαδικασίες, λιανικό εμπόριο, βιομηχανίες πόρων, μεταφορές και τηλεπικοινωνίες).
Οι επικαιροποιήσεις της ταξινόμησης περιπτώσεων χρήσης αντικατοπτρίζουν τους εξελισσόμενους επενδυτικούς στόχους των επιχειρήσεων, ορισμένοι από τους οποίους ωθήθηκαν από την πανδημία Covid-19 και τις επακόλουθες επιχειρηματικές και κοινωνικές διαταραχές.
Έμφαση στους αισθητήρες
Όσον αφορά την τεχνολογία, οι μονάδες και οι αισθητήρες θα συνεχίσουν να οδηγούν τις δαπάνες που σχετίζονται με το IoT, ακολουθούμενες από συναφείς υπηρεσίες όπως η βιομηχανική συντήρηση για την υποστήριξη της συνεχούς λειτουργίας του υλικού των συσκευών («πραγμάτων»), οι κάθετες υπηρεσίες εξωτερικής ανάθεσης επιχειρηματικών διαδικασιών, η υποδομή ως υπηρεσία και τα δεδομένα ως υπηρεσία.
Τα δίκτυα ευρείας περιοχής χαμηλής ισχύος (LPWAN) θα παρουσιάσουν την ταχύτερη αύξηση των επενδύσεων και θα αποτελέσουν κρίσιμο τομέα του IoT για τους παρόχους τηλεπικοινωνιών τα επόμενα χρόνια. Οι δαπάνες για λογισμικό ανάλυσης θα αυξηθούν επίσης, καθώς οι οργανισμοί προσπαθούν να μετατρέψουν τα δεδομένα που συλλέγονται από τα τελικά σημεία σύνδεσης σε αξιοποιήσιμες πληροφορίες.
Χαμηλότερη ανάπτυξη στην Ανατ. Ευρώπη
Η ανάπτυξη του IoT στην Ευρώπη αντικατοπτρίζει τους εξελισσόμενους επενδυτικούς στόχους των επιχειρήσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό που σχετίζονται με τη μείωση του κόστους, τον εξορθολογισμό των διαδικασιών, την αυτοματοποίηση και τη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών. Υπάρχουν, ωστόσο, διαφορετικές δυναμικές στις περιφερειακές αγορές. Οι επενδύσεις των οργανισμών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, για παράδειγμα, παραμένουν σημαντικά χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ευρωπαϊκής αγοράς, με αναμενόμενη μονοψήφια αύξηση κατά την περίοδο πρόβλεψης.
Τα τελευταία τρία χρόνια, πολλές επενδύσεις τέθηκαν σε αναμονή στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, λόγω των διαφόρων προκλήσεων που σχετίζονται με την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και το γενικότερο πιεσμένο μακροοικονομικό περιβάλλον. Ωστόσο, καθώς το IoT έχει αποδειχθεί αναπόσπαστο κομμάτι της μείωσης του κόστους, της βελτιστοποίησης των διαδικασιών, της αυτοματοποίησης και των βελτιωμένων δυνατοτήτων διαχείρισης και παρακολούθησης, η IDC αναμένει ότι οι επενδύσεις θα επιταχυνθούν μέχρι το τέλος της περιόδου πρόβλεψης.
Latest News
Η Apple φέρνει το ChatGPT στα iPhone και τα Mac - To Siri αποκτά AI
To chatbot τεχνητής νοημοσύνης θα ενεργοποιείται όταν ο χρήστης κάνει ερωτήσεις που το ίδιο το Siri δεν μπορεί να απαντήσει.
Θεοδωρόπουλος για AI: Αυτές είναι οι 4 ανησυχίες των επιχειρήσεων
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μίλησε στο AI Connect της Google για τις ανησυχίες των ελληνικών επιχειρήσεων γύρω από τη χρήση της AI
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Πώς θα χτιστεί ο «Φάρος» του ελληνικού AI - Ο ρόλος του Υπερταμείου
Το έργο για τον «Φάρο» συνδέεται με την κατασκευή του εθνικού υπερυπολογιστή «Δαίδαλου» - Θα δημιουργηθεί θυγατρική που θα αναλάβει τη διαχείρισή του
Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Πόση τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν οι Έλληνες - Τι δείχνει έρευνα της Focus Bari
Στην έρευνα της Focus Bari αναλύονται οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι αλλά και οι μεγάλες προσδοκίες
Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης - Η θέση της Ελλάδας
Η έρευνα βασίζεται σε ένα σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει πάνω από 30.000 γνωστές απατηλές οντότητες, αναλύοντας τα μοτίβα αναζήτησης της Google σε περιεχόμενο της BrokerChooser σε 56 γλώσσες
Τι είναι η αβοκέτα... και οι υπόλοιπες κορυφαίες αναζητήσεις στην Google των Ελλήνων
Στις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις των Ελλήνων στη μηχανή αναζήτησης της Google περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων πρόσωπα μέχρι αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων