Μια ερευνήτρια που έχασε τη δουλειά της σε thinktank αφού έγραψε στο Twitter ότι οι τρανς γυναίκες δεν μπορούσαν να αλλάξουν το βιολογικό τους φύλο, έλαβε αποζημίωση άνω των 100.000 λιρών από δικαστήριο επίλυσης εργασιακών διαφορών.

Η απόφαση αυτή έρχεται αφότου ένα προηγούμενο δικαστήριο έκρινε ότι η Maya Forstater, 49 ετών, υπέστη άδικες διακρίσεις λόγω των απόψεων που εξέφρασε γύρω από έμφυλα ζητήματα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να μην της ανανεωθεί το συμβόλαιό της ή η υποτροφία της από το Κέντρο Παγκόσμιας Ανάπτυξης (CGD), όπου ήταν επισκέπτρια.

Έρευνα – ‘Εμφυλο χάσμα στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Η φορολογική εμπειρογνώμονας δήλωσε ότι αισθάνεται δικαιωμένη από την δικαστική απόφαση και ισχυρίστηκε ότι αποτελεί μια προειδοποίηση προς άλλους οργανισμούς να μην πράξουν αναλόγως σε τέτοια ζητήματα.

«Η περίπτωσή μου έχει αποκαλύψει τις θεσμοθετημένες διακρίσεις και τη συνηθισμένη κακοποίηση και συσπείρωση ανθρώπων με απόλυτα συνηθισμένες πεποιθήσεις για την υλική πραγματικότητα του σεξ», είπε.

«Μισαλλόδοξος είναι κάποιος που είναι προκατειλημμένος ή ανταγωνιστικός απέναντι σε ένα άτομο ή άτομα με βάση τη συμμετοχή τους σε μια συγκεκριμένη ομάδα. Εγώ, και πολλοί άλλοι άνθρωποι με ιδιαίτερες πεποιθήσεις για τα φύλα, υπήρξαμε θύματα, όχι θύτες, διακρίσεων που τροφοδοτούνται από φανατισμό».

Τα tweet της, που εξετάστηκαν στο προηγούμενο δικαστήριο, περιλάμβαναν και ένα στο οποίο έγραφε: «Η εσωτερική αίσθηση ενός άνδρα ότι είναι γυναίκα δεν έχει καμία βάση στην υλική πραγματικότητα». Συνέκρινε επίσης τις γυναίκες που αυτοπροσδιορίζονται ως τρανς με τη Ρέιτσελ Ντολέζαλ, μια λευκή Αμερικανίδα που παρίστανε τον εαυτό της ως μαύρη, και το περιέγραψε ως «ένα συναίσθημα που είναι στο κεφάλι τους».

Προειδοποίηση για… σημαντικές αποζημιώσεις

Η Forstater, ιδρύτρια της ομάδας εκστρατείας Sex Matters, είπε: «Οι οργανισμοί που αποκαλούν τους ανθρώπους «μισαλλόδοξους» και που τους διακρίνουν λόγω των πεποιθήσεών τους μπορεί να κληθούν να πληρώσουν σημαντικές αποζημιώσεις όταν αυτές οι υποθέσεις έρθουν στο δικαστήριο».

«Αυτή η τελική δικαστική απόφαση με δικαιώνει, καθώς απαιτεί από το CGD να με αποζημιώσει για την απώλεια εισοδήματός μου και τον τραυματισμό των συναισθημάτων μου. Και καθιστά σαφές ότι οι δηλώσεις του οργανισμού για το πρόσωπό μου που υποδήλωναν ότι μπορεί να είχα εμπλακεί σε υποθέσεις παρενόχλησης ή διάκρισης ήταν ψευδείς».

Η δικηγόρος της Forstater, Anya Palmer, είπε ότι η υπόθεση ήταν «πραγματικά πρωτοποριακή».

Το δικαστήριο του Λονδίνου επιδίκασε στην Forstater 91.500 λίρες στερλίνες ως αποζημίωση για απώλεια εισοδήματος, τραυματισμό συναισθημάτων και επιβαρυντικές ζημιές και 14.900 λίρες σε τόκους.

Διαπίστωσε ότι η CGD είχε παραβιάσει το εργατικό δίκαιο κάνοντας διακρίσεις εις βάρος της με τρεις τρόπους: δεν της πρόσφερε σύμβαση εργασίας, δεν ανανέωσε την υποτροφία της και αφαίρεσε το όνομά της από τον ιστότοπό της.

Η Stonewall, μια ομάδα εκστρατείας της LGBTQ+ κοινότητας, δήλωσε μετά την απόφαση του περασμένου Ιουλίου: «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κάνει διακρίσεις ή να παρενοχλεί τους τρανς ανθρώπους απλώς και μόνο επειδή διαφωνούν με την ύπαρξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνία».

Πηγή TheGuardian.com

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή