Λίγες ώρες μετά την εκτίμηση της υπηρεσίας Δημοσίων Συγκοινωνιών της ευρύτερης περιφέρειας του Παρισιού ότι οι ζημιές στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τον εξοπλισμό από τις εκτεταμένες ταραχές που ξέσπασαν μετά τη δολοφονία ανήλικου από αστυνομικό στη Ναντέρ ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ, ο επικεφαλής της Ένωσης Γαλλικών Βιομηχανιών (Medef) Ζοφρουά Ρου Ντε Μπεζιέ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο συνολικός απολογισμός από τις καταστροφές θα φθάσει το 1 δισ. ευρώ.

Γαλλία: Η αναταραχή και οι σχέσεις με τη Γερμανία

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Parisien» ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εργοδοτικής Ένωσης της Γαλλίας είπε ότι από τις μέχρι τώρα πληροφορίες που έχει λεηλατήθηκαν περισσότερα από 200 εμπορικά καταστήματα στο κέντρο και τα προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας. Η καταστροφή στα καταστήματα αυτά είναι ολοκληρωτική. Επίσης περίπου 300 τραπεζικά καταστήματα υπέστησαν σοβαρές ζημιές εξωτερικά και στο εσωτερικό τους από επιθέσεις εξεγερμένων νέων, ενώ 250 καταστήματα ψιλικών και καφέ, όπου μπορεί να αγοράσει κανείς και προϊόντα καπνού, επίσης υπέστησαν πολλές ζημιές και λεηλασίες.

«Απόλυτη βία»

«Γίναμε μάρτυρες περιστατικών απόλυτης βίας. Πρώτα εκλάπησαν όσα μπορούσαν να μεταφερθούν από τα καταστήματα, ακόμα και ταμειακές μηχανές, και στη συνέχεια οι εισβολείς πυρπόλησαν ό,τι δεν μπορούσαν να μεταφέρουν», είπε ο Ρου Ντε Μπεζιέ. Ωστόσο διαβεβαίωσε ότι ο ασφαλιστικός κλάδος θα κινητοποιηθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα. «Είμαι βέβαιος ότι οι πληγείσες επιχειρήσεις θα αποζημιωθούν», τόνισε.

Ερωτηθείς αν χρειάζεται να επαναλάβει η κυβέρνηση τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής στήριξης των εμπορικών επιχειρήσεων ανάλογης με εκείνη που είχε χορηγήσει κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, ο Ρου Ντε Μπεζιέ κράτησε τις επιφυλάξεις του. Είπε όμως ότι «είναι απαραίτητο να εξεταστούν εφάπαξ προκαταβολές σε κάποιες επιχειρήσεις, διότι ορισμένες δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν τη δραστηριότητά τους για κάποιο χρονικό διάστημα».

Αλλα και το περασμένο Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ προέτρεψε τους ασφαλιστικούς ομίλους να παρατείνουν τις προθεσμίες υποβολής εκθέσεων αποζημίωσης από τους πληγέντες και να αποζημιώσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα τα θύματα για το σύνολο των καταστροφών που υπέστησαν.

Προσοχή μέχρι τους Ολυμπιακούς

«Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε έναν ακριβή απολογισμό των καταστροφών, αλλά με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι οι ζημιές έχουν ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, κι αυτό δίχως να υπολογίζουμε τη ζημιά που μοιραία θα υποστεί ο τουρισμός, τουλάχιστον στο Παρίσι και τη γύρω περιοχή. Τα βίντεο των ταραχών, που κυκλοφόρησαν σε όλο τον κόσμο, υποβαθμίζουν την εικόνα της Γαλλίας», δήλωσε στην εφημερίδα ο επικεφαλής της Medef.

Αργότερα την Τρίτη ερωτηθείς σχετικά ο Ρου Ντε Μπεζιέ εκτίμησε πάντως ότι «τα γεγονότα είναι μεν θλιβερά αλλά δεν θα έχουν μακροπρόθεσμο οικονομικό αντίκτυπο». Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter είπε συγκεκριμένα ότι «οι αρνητικές συνέπειες στον διεθνή τουρισμό δεν πρέπει να διαρκέσουν μέχρι το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού που θα διεξαχθούν το καλοκαίρι του 2024».

Αυτές είναι μάλλον οι τελευταίες δηλώσεις που κάνει ο Ζοφρουά Ρου Ντε Μπεζιέ ως επικεφαλής της Medef, καθώς την Πέμπτη, 6 Ιουλίου, θα παραδώσει την σκυτάλη σε έναν εκ των υποψηφίων διαδόχων του που απέμειναν, είτε στον Πατρίκ Μαρτέν είτε στην Ντομινίκ Καρλάς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή