
Την εξαίρεση των οίνων που παράγονται πριν από τις 8 Δεκεμβρίου 2023 από την υποχρέωση επισήμανσης των διατροφικών πληροφοριών και του καταλόγου συστατικών επικυρώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοβούλιο.
«Μια ταλαιπωρία λιγότερη, υπό την προϋπόθεση έγκρισης από το Συμβούλιο , η οποία θα είναι τυπική, καθώς είχε προηγουμένως δώσει το πράσινο φως. Υπάρχουν ακόμα ερωτήματα σχετικά με τα αφρώδη κρασιά», επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ.
ΚΕΟΣΟΕ: Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες για τον αμπελοοινικό τομέα
Με την εφαρμογή από τον τρύγο του 2024, οι ευρωπαϊκές αρχές επιτρέπουν στον κλάδο να δώσει στον εαυτό του τον χρόνο να κατανοήσει αυτό το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο διαφάνειας προς τον καταναλωτή.
Καθιστώντας δυνατή την τροποποίηση του νομικού πεδίου μιας ευρωπαϊκής κατ’ εξουσιοδότηση πράξης, μόλις εγκρίθηκε μια διορθωτική διάταξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να διευκρινιστεί ότι τα κρασιά που παράγονται πριν από τις 8 Δεκεμβρίου 2023 ,θα εξαιρούνται από την υποχρέωση κοινοποίησης, των διατροφικών πληροφοριών και του καταλόγου των συστατικών τους.
Έτσι, τα κρασιά που παράγονται με εσοδεία 2023 και αυτά από προηγούμενες σοδειές δεν χρειάζεται να εφαρμόζουν το νέο πλαίσιο ετικετών, είτε παρουσιάζονται απευθείας στην ετικέτα, είτε με QR Code ή άλλο σύστημα (όπως ηλεκτρονικά τσιπ).

Τα κείμενα εφαρμογής για τους νέους κανονισμούς είχαν καθυστερήσει και «αυτό απαλλάσσει τον τομέα από μια τεράστια ταλαιπωρία», επιχαίρει η ευρωβουλευτής Irène Tolleret (Renew) στο Twitter. «Δεδομένων των προθεσμιών, μπορώ μόνο να ευχαριστήσω την ανταπόκριση και την κατανόηση που επέδειξαν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα» επιβεβαιώνει η Matilde Poggi, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ανεξάρτητων Οινοποιών (CEVI). H Ιταλίδα οινοποιός τόνισε ότι «οι ανεξάρτητοι οινοποιοί στην Ευρώπη έχουν δεσμευτεί να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των καταναλωτών και γι’ αυτό είμαστε πλήρως έτοιμοι να τους παρέχουμε περισσότερες πληροφορίες που κρίνονται σχετικές, όπως ο κατάλογος των συστατικών και η διατροφική δήλωση».
Πριν στο κείμενο αναφερόταν «επισημασμένα κρασιά και προϊόντα», γεγονός το οποίο δημιουργούσε πρόβλημα αβεβαιότητας, ειδικά για τα κρασιά που προορίζονται για τοποθέτηση: παλαιώνουν στα οινοποιεία κανονικά σε μπουκάλια, αλλά χωρίς ετικέτες επισημαίνει ο Ignacio Sánchez Recarte, Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Επιχειρήσεων Οίνου (CEEV), ο οποίος διευκρινίζει ότι «το Συμβούλιο πρέπει να ολοκληρώσει μια αντίστοιχη διαδικασία πριν από τη δημοσίευση του κανονισμού και ως εκ τούτου η αλλαγή είναι επίσημη.
Επιστροφή στο αρχικό νόημα
Σύμφωνα με τακτικά μέλη στις Βρυξέλλες, η ψηφοφορία από το Συμβούλιο θα είναι τυπική, καθώς οι ευρωπαίοι υπουργοί έχουν ήδη αποφασίσει υπέρ αυτής της διατύπωσης κατά τις διαπραγματεύσεις για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ 2023-2027). Η προέλευση αυτής της διατύπωσης «επισημασμένα κρασιά και προϊόντα» προήλθε από την Επιτροπή, το Συμβούλιο είχε προτείνει «παραγόμενους οίνους» και το Κοινοβούλιο «επισημασμένους ή παραγόμενους οίνους». Αυτή η κίνηση της Tipp-ex καθιστά δυνατή την επιστροφή στο επιδιωκόμενο νόημα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ενώ απλοποιεί τα πράγματα, ανταποκρινόμενη στα αιτήματα που υποβάλλει ολόκληρος ο ευρωπαϊκός αμπελοοινικός τομέας.
«Μια απλοποίηση προερχόμενη από τις Βρυξέλλες, δεν πρέπει να κρύψετε την ευχαρίστησή σας! Τονίζει μια ειδικός της ευρωπαϊκής οινικής πολιτικής, σημειώνοντας ωστόσο μια λεπτομέρεια που πρέπει να διευκρινιστεί: «παραμένει ένα ερώτημα σχετικά με τον ορισμό των «παραγόμενων κρασιών». Τι γίνεται με τους αφρώδεις οίνους: η παραγωγή είναι η ζύμωση; Ελπίζουμε ότι η Επιτροπή θα έχει μια απλή ερμηνεία, ώστε όλοι να μπορούν να βρουν τον δρόμο τους και ότι δεν θα είναι πονοκέφαλος για τους Bruts Sans Année…».


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση