Η καύση του άνθρακα για την απελευθέρωση ενέργειας είναι γνωστή εξ αρχαιοτάτων χρόνων, αρχικά υπό τη μορφή ξυλάνθρακα και αργότερα με την εξόρυξη κάρβουνου σαν ορυκτό πλέον. Η συστηματική εξόρυξη παρήγαγε τις τεράστιες ποσότητες που ήταν αναγκαίες για να τροφοδοτήσουν την βιομηχανική επανάσταση.

Αυτή με την σειρά της έφερε την υπερβολική εξάρτηση από το ορυκτό ως πηγή ενέργειας και συνέβαλε τα μέγιστα, με την καύση του ορυκτού, στην διάχυση του διοξειδίου του άνθρακα που σταδιακά μόλυνε την ατμόσφαιρα σε τέτοιο σημείο ώστε να είναι μια από τις κυριότερες αιτίες, αν όχι η κυριότερη, της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Και ενώ οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα για την απαλλαγή από το πλέον ρυπογόνο ορυκτό καύσιμο, πολλές κυβερνήσεις είναι δύστροπες έως απρόθυμες να απεξαρτηθούν από αυτό τον βλαβερό εθισμό, με προεξάρχουσα την Κίνα.

Και εδώ είναι η ειρωνεία, γιατί τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα που δείχνουν την αρχαιότερη εξορυκτική δραστηριότητα άνθρακα προέρχονται ακριβώς από την Κίνα.

Οι πάντα άνθρωποι αναζητούσαν νέες πηγές καυσίμων για να τις εκμεταλλευτούν για ενέργεια από την αρχή της ανακάλυψης της φωτιάς, με τα φυτά να χρησιμοποιούνταν αρχικά πριν από περίπου 790.000 χρόνια, και αργότερα το ξύλο, ο ξυλάνθρακας και η κοπριά χρησιμοποιήθηκαν ευρέως ως καύσιμο.

Τώρα, η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Science Advances αποκάλυψε ότι οι πρώτες εργασίες εξόρυξης έγιναν στη βορειοδυτική Κίνα πριν από περίπου 3.600 χρόνια.

Ο άνθρακας έγινε πιο σημαντικός στην Κινεζική Δυναστεία Σονγκ περίπου πριν από 990 έως 670 χρόνια και αργότερα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Βιομηχανική Επανάσταση.

Ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν επισημάνει τη σποραδική καύση άνθρακα για ενέργεια σε ορισμένους προϊστορικούς αρχαιολογικούς χώρους, ο χρόνος από τότε που οι άνθρωποι άρχισαν συστηματικά να τον χρησιμοποιούν παρέμενε ασαφής.

Μέχρι τώρα, η παλαιότερη αξιόπιστη καταγραφή με τη μορφή κειμενικών στοιχείων που υπάρχουν για τη συστηματική εκμετάλλευση του άνθρακα για καύσιμο είναι από την Κινεζική Δυναστεία Χαν περίπου πριν από 2152 έως 1730 χρόνια.

Ενώ ορισμένοι μελετητές έχουν επίσης υποστηρίξει ότι ο άνθρακας μπορεί να χρησιμοποιήθηκε σε μερικές τοποθεσίες κατά την Εποχή του Χαλκού της βόρειας Κίνας πριν από περίπου 4000 έως 3000 χρόνια, το λεπτομερές και αξιόπιστο αρχαιολογικό πλαίσιο παρέμεινε άπιαστο.

Τώρα, μια νέα ανάλυση σε ανασκαφή τοποθεσίας της Εποχής του Χαλκού που ονομάζεται Jirentaigoukou στην Αυτόνομη Περιοχή Xinjiang της Κίνας παρέχει μια νέα ματιά στην ιστορία της πρώιμης χρήσης άνθρακα από τον άνθρωπο.

Στη συγκεκριμένη τοποθεσία, οι επιστήμονες έχουν τώρα βρει άνθρακα σε διάφορες μορφές σε ολόκληρο τον αρχαιολογικό χώρο κοντά στον ποταμό Kashi της Κίνας, αναφέροντας ότι ήταν ένας πολυσύχναστος οικισμός πριν από περίπου 3.600 έως 2.900 χρόνια.

Οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία ότι, ξεκινώντας από πριν περίπου 3.800 χρόνια, οι άνθρωποι της περιοχής άρχισαν να καλλιεργούν διάφορα φυτά και εξημέρωναν πολλά είδη ζώων μαζί με την περίπλοκη επεξεργασία του χαλκού.

Αυτά οδήγησαν σε μια δραματικά ενισχυμένη πολυπλοκότητα και ανθεκτικότητα των τοπικών κοινωνιών, με περαιτέρω επέκταση της μεταλλουργικής τους δραστηριότητας που απαιτούσε μεγαλύτερες προμήθειες καύσιμης ύλης.

Η μελέτη πρότεινε ότι ο άνθρακας που χρησιμοποιήθηκε εδώ κατά την αρχαία περίοδο ήταν προσβάσιμος σε όλους ως κοινόχρηστος πόρος, ανεξάρτητα από την κοινωνική θέση ή το επάγγελμα ενός ατόμου σε αυτόν τον οικισμό.

Τυπικά αρχαιολογικά κατάλοιπα που σχετίζονται με την εκμετάλλευση άνθρακα στην κινεζική τοποθεσία. (Α) Τέφρα άνθρακα που ανακαλύφθηκε από το δάπεδο της τοποθεσίας του σπιτιού F1. (Β) Σωρός άνθρακα που αποκαλύφθηκε από το λάκκο H112 στην τοποθεσία του σπιτιού F25. (C) Ευρήματα άνθρακα που ανακαλύφθηκαν από την τοποθεσία του σπιτιού F3. (D) Θραύσματα άνθρακα ατελώς καμένα στη στιβάδα T2L3a. (Ε) Θέση αποθήκευσης άνθρακα κοντά σε φούρνο. (F) Πέτρινο τεχνούργημα που ανακαλύφθηκε κοντά σε σωρό άνθρακα που πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε για τη διαδικασία καυσίμου άνθρακα.

«Φαντάζομαι ότι πρέπει να προσπάθησαν να κάψουν τον άνθρακα από όλες αυτές τις τοποθεσίες και στη συνέχεια ανακάλυψαν ότι ορισμένες είχαν καλύτερη ποιότητα από άλλες», δήλωσε στο Science ο συν-συγγραφέας της μελέτης Γκουανγκουί Ντονγκg από το Πανεπιστήμιο Lanzhou της Κίνας.

Οι επιστήμονες διεξήγαγαν μια έρευνα πεδίου για να κατανοήσουν καλύτερα πώς οι προϊστορικοί κάτοικοι εκμεταλλεύονταν τον άνθρακα ως την κύρια πηγή καυσίμου τους.

Η νέα έρευνα της τοποθεσίας πρότεινε ψυχρότερες συνθήκες κατά τη διάρκεια της περιόδου που οδήγησαν σε υποχώρηση και στένωση της ζώνης του δάσους κωνοφόρων που μείωσε την προσφορά ξυλείας στην περιοχή.

Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι οι πρώτες κοινωνίες της περιοχής χρησιμοποίησαν άνθρακα για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της επεκτεινόμενης μεταλλουργικής τους δραστηριότητας, την οποία αργότερα εξέλιξαν σε ένα καλά σχεδιασμένο σύστημα εξόρυξης και χρήσης του καυσίμου.

«Υποστηρίζουμε ότι η έντονη ζήτηση για ενέργεια καυσίμου από μια ευρύτερη κοινότητα και η μεταλλουργική παραγωγή, μαζί με μια πιο περιορισμένη προσφορά πόρων ξύλου, κλιμάκωσαν τη σύγκρουση μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και του περιβάλλοντος, η οποία τελικά προκάλεσε ρήξη με την τοπική παράδοση. της προσαρμογής ενός εναλλακτικού ενεργειακού πόρου, του άνθρακα», έγραψαν στην μελέτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News