H Moody’s παραμένει ο τελευταίος από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης που διατηρεί την κορυφαία αξιολόγηση για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού ο Fitch μείωσε την κρατική αξιολόγηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Είχε προηγηθεί η αφαίρεση του τρίτου Α, που είναι η κορυφαία βαθμίδα της πιστοληπτικής αξιολόγησης, από την Standard & Poor’s  το 2011.

Πλέον, σύμφωνα με τον Fitch οι ΗΠΑ κατατάσσονται χαμηλότερα από την Αυστραλία, τον Καναδά και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

ΗΠΑ: Βγαίνουν στις αγορές για να αντλήσουν 103 δισ. δολάρια

Η υποβάθμιση προκάλεσε αστάθεια στις χρηματιστηριακές αγορές και ανέδειξε τις ανησυχίες των επενδυτών για την οικονομική υγεία της χώρας. Ωστόσο οι περισσότεροι εκτιμούν ότι ο αντίκτυπος της στα αμερικάνικα ομόλογα  θα είναι ελάχιστος.

Μια υποβάθμιση από την Moody’s, όπως αναφέρει το Reuters,  θα μπορούσε να επιδεινώσει τις ανησυχίες για την δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί ότι θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στα αμερικανικά ομόλογα, καθώς η αγορά θεωρείται ασφαλές καταφύγιο λόγω του βάθους και της ρευστότητάς της. Οι επενδυτές δεν θα ανησυχούσαν επίσης ιδιαίτερα ότι οποιαδήποτε πιθανή, περαιτέρω υποβάθμιση, θα οδηγούσε σε αναγκαστικές πωλήσεις σε χαρτοφυλάκια ευαίσθητα στην αξιολόγηση.

«Όσο το κρατικό χρέος των ΗΠΑ είναι το περιουσιακό στοιχείο χωρίς κίνδυνο, είναι απίθανο μια υποβάθμιση από τηN Moody’s να προκαλέσει πολύ διαφορετική αντίδραση από ό,τι συνέβη (ή δεν συνέβη) με τη Fitch», εξηγεί στο δημοσιογραφικό πρακτορείο ο Lawrence Gillum, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος της LPL Financial.

Προς το παρόν, πάντως, δεν υπάρχει άμεση ανησυχία. Σε επικαιροποίηση της αξιολόγησης της τον Ιούλιο σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, η Moody’s διατήρησε την αξιολόγηση A και τις προοπτικές σταθερές, που σημαίνει ότι η πιθανότητα νέας αξιολόγησης μεσοπρόθεσμα είναι χαμηλή.

Γιατί η Moody’s αξιολογεί με ΑΑΑ

Η Moody’s ανακοίνωσε ότι η αξιολόγηση τριπλού  αντανακλά «την εξαιρετική οικονομική ισχύ». Επεσήμανε επίσης την υψηλή ισχύ της διακυβέρνησης και την ικανότητα της κυβέρνησης να αυτοχρηματοδοτείται χάρη στον κεντρικό ρόλο του δολαρίου ΗΠΑ και των αμερικανικών κρατικών ομολόγων στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Κατά την άποψη της Moody’s, οι παράγοντες αυτοί αντισταθμίζουν τη λιγότερο ισχυρή δημοσιονομική εικόνα, η οποία εκτιμά ότι θα αποδυναμωθεί.

Τι θα ωθούσε την Moody’s να υποβαθμίσει τις ΗΠΑ

Η Moody’s θα μπορούσε να αλλάξει τις προοπτικές της και, τελικά, την αξιολόγησή της εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες δημοσιονομικές προκλήσεις τα επόμενα χρόνια είτε αυξάνοντας τα κρατικά έσοδα είτε μειώνοντας τις υποχρεωτικές δαπάνες.

Μια «επιδείνωση της ποιότητας των νομοθετικών και δικαστικών θεσμών ή της αποτελεσματικότητας της νομισματικής και μακροοικονομικής πολιτικής» θα μπορούσε επίσης να επιβαρύνει την κρατική αξιολόγηση, ανέφερε.

Τι γίνεται με την κρίση χρέους

Τον Μάρτιο, η Moody’s δήλωσε ότι θα υποβάθμιζε την αμερικανική οικονομία σε περίπτωση μη πληρωμής του χρέους, αλλά παρέμεινε βέβαιη ότι θα είχε επιτευχθεί συμφωνία πριν από τη λεγόμενη ημερομηνία Χ.

Στην τελευταία αξιολόγηση της έχει εμπιστοσύνη στην ισχύ των αμερικανικών θεσμών,προσθέτοντας ότι οι νομισματικές και μακροοικονομικές πολιτικές έχουν «μακρά ιστορία αποτελεσματικότητας».

Ωστόσο,επισημαίνει ότι άλλες πτυχές της χάραξης πολιτικής είναι «λιγότερο εύρωστες από ό,τι σε πολλούς ομολόγους με αξιολόγηση ΑΑΑ» ιδίως όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της δημοσιονομικής πολιτικής.

«Δεδομένης της ολοένα και πιο πολωμένης πολιτικής δυναμικής της χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της κωλυσιεργίας του Κογκρέσου γύρω από το όριο του χρέους, είναι αμφίβολο αν οι νομοθετικές και εκτελεστικές εξουσίες των ΗΠΑ θα αναλάβουν την έντονη αλλαγή πολιτικής που θα απαιτηθεί για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων δημοσιονομικών πιέσεων»  ανέφερε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή