Τεράστια πτώση 38% στα κέρδη β τριμήνου, σημείωσε η Saudi Aramco,  καθώς οι χαμηλότερες τιμές επηρέασαν τα έσοδα.

Ο κρατικός πετρελαϊκός γίγαντας της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 112,81 δισεκατομμυρίων ριάλ (30,07 δισεκατομμυρίων δολαρίων) το δεύτερο τρίμηνο, πτώση σχεδόν 40% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, εν μέσω της πτώσης των τιμών. Παρόλα αυτά, τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου ήταν ελαφρώς υψηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών κοντά στα 29,8 δισ. δολάρια, όπως αναφέρει το CNBC.

Saudi Aramco: Προσβλέπει σε Κίνα και Ινδία για τη στήριξη της αγοράς πετρελαίου

Πλήγμα από τις χαμηλές τιμές

Η εταιρεία ανέφερε ότι η ουσιαστική πτώση οφειλόταν στις χαμηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου και στην αποδυνάμωση των περιθωρίων διύλισης.

«Παρά τους οικονομικούς αντίθετους ανέμους, βλέπουμε σημάδια ότι η παγκόσμια ζήτηση παραμένει ανθεκτική, υποστηριζόμενη από τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη στον τομέα των αερομεταφορών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco Amin Nasser στα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής κλήσης για τα κέρδη της εταιρείας τη Δευτέρα.

Διανέμει κανονικά μέρισμα

Η εταιρεία ακολουθεί τους ομολόγους της στον κλάδο ενισχύοντας τις μερισματικές πληρωμές παρά την απότομη πτώση της κερδοφορίας. Ο πετρελαϊκός κολοσσός επιβεβαίωσε το βασικό μέρισμα του πρώτου τριμήνου ύψους 19,5 δισ. δολαρίων, που καταβλήθηκε το δεύτερο τρίμηνο, και ανακοίνωσε μέρισμα δεύτερου τριμήνου ύψους 19,5 δισ. δολαρίων, που θα διανεμηθεί το τρίτο τρίμηνο.

Η Aramco ανακοίνωσε επίσης ότι σκοπεύει να διανείμει μερίσματα που εξαρτώνται από την απόδοση σε έξι τρίμηνα, ξεκινώντας με διανομή 9,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίτο τρίμηνο.

«Το σχέδιό μας να διατηρήσουμε ένα υψηλό μέρισμα για τους μετόχους μας παραμένει άθικτο», δήλωσε ο Nasser.

Εξακολουθεί να είναι ισχυρή

Το αποτέλεσμα αυτού του τριμήνου «εξακολουθεί να είναι μια ισχυρή οικονομική θέση. Ναι, δεν είναι τόσο εκπληκτικό όσο τα αποτελέσματα που είδαμε πέρυσι – αλλά αυτό ευθυγραμμίζεται με τη συνολική τάση του κλάδου», δήλωσε η Carole Nakhle της Crystol Energy στην εκπομπή «Capital Connection» του CNBC τη Δευτέρα.

Τα καθαρά κέρδη ήταν μειωμένα κατά 38% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, τα οποία είχαν φτάσει τα 48,4 δισ. δολάρια.

Η πρόσφατη μείωση της κερδοφορίας ήταν σύμφωνη με τις τάσεις του κλάδου. Ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός BP ανακοίνωσε την προηγούμενη Τρίτη πτώση των κερδών του δεύτερου τριμήνου κατά σχεδόν 70% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η ExxonMobil, η Shell και η γαλλική πετρελαϊκή TotalEnergies ανακοίνωσαν επίσης απότομη πτώση των κερδών τους, καθώς οι ασθενέστερες τιμές του πετρελαίου «βάζουν φρένο» στον κλάδο.

Περικοπές παραγωγής

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα τον Ιούνιο, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο – η οποία έκτοτε παρατάθηκε τόσο τον τρέχοντα όσο και τον επόμενο μήνα. Η μείωση μπορεί να παραταθεί και πέραν του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Σαουδαραβικό Πρακτορείο Τύπου.

«Έχει σίγουρα ασκήσει μια πίεση  στις τιμές», ισχυρίστηκε η Nakhle.

Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να αυξηθούν κατά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο. Η Goldman Sachs αναμένει ότι οι τιμές του Brent θα ξεπεράσουν τα 86 δολάρια το βαρέλι μέχρι τον Δεκέμβριο και τα 93 δολάρια το βαρέλι μέχρι το επόμενο έτος, καθώς η ισχυρή ζήτηση και τα ελλείμματα προσφοράς του ΟΠΕΚ+ συσφίγγουν τις αγορές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια