Η κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς αναμένεται να εγκρίνει σήμερα την αύξηση κατά 30 δισ. ευρώ του ποσού που θα διαθέσει για το ειδικό Ταμείο για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό της Γερμανίας, ώστε συνολικά να ανάλθει σε περίπου 212 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με προσχέδιο του σχεδίου χρηματοδότησης έως το 2027 που δημοσιοποίησε το Bloomberg.

Ο μηχανισμός, ο οποίος είναι γνωστός με το γερμανικό του ακρωνύμιο KTF και δεν αποτελεί μέρος του τακτικού ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, έχει σχεδιαστεί για να επιταχύνει τη μετάβαση της Γερμανίας σε μια οικονομία χωρίς εκπομπές ρύπων. Θα χρηματοδοτήσει, μεταξύ άλλων, μέτρα για την προστασία του κλίματος, επενδύσεις στην παραγωγή ημιαγωγών και την επέκταση της σιδηροδρομικής υποδομής. Μετά την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου, το σχέδιο χρηματοδότησης θα σταλεί στο κοινοβούλιο για επικύρωση.

Γερμανία: Το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσε να αξιοποιηθεί διαφορετικά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Πώς θα κατανεμηθούν τα ποσά

Ακολουθεί μια ανάλυση των κατά προσέγγιση χορηγήσεων χρηματοδότησης για τα έτη 2024 έως 2027, όπως ορίζεται στο προσχέδιο του εγγράφου:
-63,5 δισ. ευρώ για την ελάφρυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων

-60,7 δισ. ευρώ για εκσυγχρονισμό κτιρίων

-18,6 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της βιομηχανίας υδρογόνου

-13,8 δισ. ευρώ για την επέκταση της ηλεκτροκίνησης

-12,5 δισ. ευρώ για σιδηροδρομικές υποδομές

-12,2 δισ. ευρώ για την κατασκευή ημιαγωγών

Το ταμείο χρηματοδοτείται εν μέρει από έσοδα από την ευρωπαϊκή εμπορία εκπομπών — με αναμενόμενα έσοδα 8-13 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως — και μέσω της εθνικής τιμής άνθρακα — με προβλεπόμενα έσοδα 11-22 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να χρησιμοποιήσει 19,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024 από ένα ξεχωριστό ταμείο για στρατιωτικές δαπάνες και 46,8 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης, το οποίο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στον μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green