Στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, στα οικονομικά στοιχεία των δυο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη αλλά και στην ολοκλήρωση των ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελέσματων είναι στραμμένο το ενδιαφέρον της Wall Street,  τα οποία αναμένεται να δώσουν τον τόνο στις συνεδριάσεις.

Καθώς η περίοδος των οικονομικών αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου ολοκληρώνεται, η κερδοφορία των εταιρείων που μετέχουν στον S&P 500 παρουσιάζει μικτή εικόνα, με τις εταιρείες να ξεπερνούν τις προσδοκίες των αναλυτών για τα κέρδη με, ακόμη και αν υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2020.

Ευρωπαϊκά ομόλογα: Το ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου «δείχνει» γερακίσια στάση για την ΕΚΤ

Οι επενδυτές εμφανίζονται ικανοποιημένοι προς το παρόν. Ο S&P 500  έχει σημειώσει άνοδο της τάξης του 16% από την αρχή του χρόνου. Αλλά οι προσδοκίες απαιτούν τα εταιρικά κέρδη να αυξηθούν, καθώς η αμερικανική οικονομία έχει αψηφήσει τους φόβους για ύφεση και οι επενδυτές μπορεί να είναι πολύ λιγότερο επιεικείς εάν οι εταιρείες αποτύχουν να αποδώσουν αργότερα φέτος, δεδομένης της αλματώδους αύξησης των αποτιμήσεων των μετοχών.

«Οι αγορές αναμένουν τα κέρδη να … αποδώσουν πάνω και πέρα από το σημείο που βρίσκονταν» εξηγεί στο Reuters o ‘Ερικ Φρήντμαν, επικεφαλής επενδύσεων στην U.S. Bank Asset Management. «Πρόκειται για μια αγορά που έχει κινηθεί ανοδικά εν αναμονή των κερδών που δεν έχουμε πάρει ακόμα».

Τα οικονομικά αποτελέσματα

Συνολικά τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου αναμένεται να παρουσιάσουν μείωση κατά 3,8% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv IBES. Τα κέρδη του τρίτου τριμήνου του S&P 500 εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 1,3% σε ετήσια βάση, ενώ ακολουθεί η αύξηση των κερδών κατά 9,7% το τέταρτο τρίμηνο και η αύξηση κατά 11,9% το 2024.

Με το 91% των εταιρειών του S&P 500 να έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, το 78,7% εμφάνισε κέρδη που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Συνολικά, οι εταιρείες ανακοίνωσαν κέρδη 7,7% πάνω από τις προσδοκίες, σε σχέση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 4,1%.

Ωστόσο, όσον αφορά τα έσοδα μόνο το 62,9% των εταιρειών έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό υπερκάλυψης από το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Η αντίδραση των μετοχών στα αποτελέσματα των κερδών ήταν επίσης χλιαρή, με τις τιμές τους να καταγράφουν ασθενέστερες αντιδράσεις. «Πήγαμε από μια αγορά που έλεγε, «Τα κέρδη έπρεπε να το υποστηρίξουν» σε «Ευτυχώς τα κέρδη δεν τα χάλασαν», δήλωσε ο Τζόν Λύντς, επικεφαλής επενδύσεων της Comerica Wealth Management. “Αυτό απλά μας φέρνει σε μια πιο ακριβή σφαίρα”.

Εν τω μεταξύ, υπήρξαν και ορισμένες απογοητεύσεις υψηλού προφίλ, με τις μετοχές της Apple να σημειώνουν πτώση 4,8% μετά την αδύναμη πρόβλεψη πωλήσεων της κατασκευάστριας εταιρείας iPhone.

Οι εταιρείες που ανακοινώνουν αποτελέσματα την επόμενη εβδομάδα περιλαμβάνουν βασικές εταιρείες του λιανεμπορίου, όπως η Walmart  και η Home Depot, ενώ η ανακοίνωση των μηνιαίων λιανικών πωλήσεων την Τρίτη θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τις αγορές. Οι επενδυτές θα εστιάσουν στο τι έχουν να πουν οι λιανοπωλητές σχετικά με το πώς ο πληθωρισμός επηρεάζει τα περιθώρια κέρδους, καθώς οι υψηλότερες τιμές διαβρώνουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Ενώ οι επενδυτές έχουν γενικά γίνει πιο θετικοί όσον αφορά τις οικονομικές προοπτικές, ορισμένοι εξακολουθούν να ανησηχούν για την ύφεση που θα προέλθει από τον καθυστερημένο αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων, καθώς δείκτες όπως η καμπύλη απόδοσης του αμερικανικών ομολόγων εξακολουθούν να στέλνουν προειδοποιητικά σημάδια.

Μια τέτοια ύφεση θα μπορούσε να αλλάξει σοβαρά τις προοπτικές για τα εταιρικά κέρδη και ενδεχομένως να επιβαρύνει τις αποτιμήσεις. Κατά τη διάρκεια της ύφεσης, τα κέρδη μειώνονται κατά μέσο όρο με ετήσιο ρυθμό 24%, σύμφωνα με την Ned Davis Research.

Πρακτικά Fed

Πριν οι αγορές αρχίσουν να εστιάζουν στην ετήσια συνάντηση της Fed στο Jackson Hole του Wyoming στο τέλος του μήνα, θα επικεντρωθούν στα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη.

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα και άφησε ανοιχτή την πόρτα για μια ακόμη αύξηση τον Σεπτέμβριο. Τα πρακτικά θα βοηθήσουν τους επενδυτές να εκτιμήσουν την όρεξη για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, αν και οι αγορές στοιχηματίζουν σε παύση τον Σεπτέμβριο.

Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι ενώ οι τιμές καταναλωτή και παραγωγού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν συγκρατημένα τον Ιούλιο, η συνολική τάση έδειξε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνονται.

Οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ πρόκειται να δημοσιεύσουν την Τρίτη τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις του Ιουλίου, τα οποία αναμένεται να δείξουν αύξηση της ζήτησης στην αρχή του τρίτου τριμήνου μετά από μια μικρότερη του αναμενόμενου αύξηση τον Ιούνιο.

Άλλα στοιχεία αναμένεται να δείξουν ότι ο μεταποιητικός τομέας εξακολουθεί να παρουσιάζει προβλήματα – ο δείκτης μεταποίησης Empire State αναμένεται να πέσει σε αρνητικό έδαφος, ενώ ο δείκτης μεταποίησης Philly Fed αναμένεται να παραμείνει σε αρνητικό έδαφος.

Τα στοιχεία για τον τομέα της στέγασης αναμένεται να είναι πιο θετικά, καθώς οι εκθέσεις για τις οικοδομικές άδειες και τις ενάρξεις κατοικιών την Τετάρτη αναμένεται να δείξουν σημάδια σταθεροποίησης.

Οι ΗΠΑ πρόκειται επίσης να δημοσιεύσουν την Πέμπτη την εβδομαδιαία έκθεση για τις αρχικές αιτήσεις ανεργίας, η οποία αναμένεται να σημειώσει πτώση μετά τη μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση την περασμένη εβδομάδα.

Οικονομικά στοιχεία της Κίνας

Ελάχιστα σημάδια ανάκαμψης δείχνει η οικονομία της Κίνας, με νέες πιέσεις στην αγορά ακινήτων και τον αποπληθωρισμό να απειλούν τις προοπτικές ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το Bloomberg τα επίσημα στοιχεία της Τρίτης αναμένεται να δείξουν μέτρια αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, των λιανικών πωλήσεων και των επενδύσεων πάγιου ενεργητικού τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Οι ρυθμοί ανάπτυξης εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότεροι από τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Οι επενδύσεις σε ακίνητα πιθανόν να συρρικνώθηκαν περαιτέρω, με την εμπιστοσύνη να κλονίζεται από μια πιθανή αθέτηση πληρωμών από έναν μεγάλο κατασκευαστή και τις πωλήσεις κατοικιών να συνεχίζουν επίσης να μειώνονται.

Επιπλέον, οι έντονες βροχοπτώσεις και οι θανατηφόρες πλημμύρες τον περασμένο μήνα στη νοτιοδυτική και πιο πρόσφατα στη βόρεια Κίνα εμπόδισαν τις κατασκευές και τα έργα υποδομής, περιορίζοντας την οικονομική δραστηριότητα.

Οι αρχές έχουν δεσμευτεί να αναπτύξουν μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, αν και οι λεπτομέρειες ήταν λιγοστές, απογοητεύοντας τους επενδυτές.

Κέρδη από την τιμή του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Παρασκευή μετά την πρόβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για ρεκόρ παγκόσμιας ζήτησης και σύσφιγξη των αποθεμάτων, ωθώντας τις τιμές υψηλότερα για έβδομη συνεχή εβδομάδα, το μεγαλύτερο σερί κερδών από το 2022.

Η ζήτηση άγγιξε το ιστορικό υψηλό των 103 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως τον Ιούνιο και θα μπορούσε να αυξηθεί σε νέα κορυφή αυτόν τον μήνα, προέβλεψε ο ΔΟΕ.

Εν τω μεταξύ, οι περικοπές της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία έθεσαν τις βάσεις για μια απότομη μείωση των αποθεμάτων κατά το υπόλοιπο του 2023, η οποία, σύμφωνα με τον ΔΟΕ, θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου ακόμη υψηλότερα.

Οι περικοπές της προσφοράς και η βελτίωση των οικονομικών προοπτικών έχουν δημιουργήσει μεγαλύτερη αισιοδοξία στους επενδυτές πετρελαίου, δήλωσε στο Reuters ο αναλυτής της OANDA Γκρέγκ Έρλαμ. Ωστόσο, σημείωσε ότι η δυναμική είθιστε να φθείρεται μετά από ένα διαρκές ράλι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street