Προσωρινή απογοήτευση για το Bitcoin ETF (Διαπραγματεύσιμο Αμοιβαίο Κεφάλαιο που επενδύει σε Bitcoin) καθώς οι αρχές των ΗΠΑ δεν έλαβαν απόφαση για την είσοδο του στην αγορά.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ πρέπει να καταλήξει στην απόφαση σχετικά με το Bitwise Bitcoin ETP Trust μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence. Οι ρυθμιστικές αρχές μπορούν να απορρίψουν, να εγκρίνουν ή να καθυστερήσουν. Ακολουθούν οι αποφάσεις για τις αιτήσεις της BlackRock, της VanEck, της WisdomTree και της Invesco.

Crypto: Άνοδος κόντρα στη Wall

Οι οπαδοί της κρυπτογράφησης παρακολουθούν τις ημερομηνίες επειδή οι προσδοκίες είναι μεγάλες ότι αυτή τη φορά – σε αντίθεση με τις προηγούμενες προσπάθειες – ένα διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο που επενδύει απευθείας στο Bitcoin θα μπορούσε να λάβει το πράσινο φως των ρυθμιστικών αρχών. Ειδικότερα, πολλοί έχουν κολλήσει στο γεγονός ότι η BlackRock, η μεγάλη εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, έχει ρίξει το όνομά της στην κούρσα  και έχει ένα σχεδόν άψογο ιστορικό στο να λανσάρει ETFs.

Παρόλα αυτά, ο δρόμος προς ένα πιθανό spot fund δεν ήταν ούτε εύκολος ούτε γρήγορος.

«Αναμένουμε πλήρως μια καθυστέρηση και σε αυτές τις αποφάσεις», σημειώνει ο James Seyffart, αναλυτής στο Bloomberg Intelligence. «Το μόνο πράγμα που θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει αυτή την άποψη είναι αν υπάρξει στην αγωγή της Grayscale κατά της SEC, και ακόμη και τότε, είναι πιθανό να δούμε μια καθυστέρηση και από αυτές τις προθεσμίες». Η Grayscale μηνύει την SEC καθώς προσπαθεί να μετατρέψει το Bitcoin trust της σε ETF.

Πολλοί στην κοινότητα κρυπτογράφησης – και οπαδοί εκτός αυτής – επιθυμούν εδώ και χρόνια ένα spot-Bitcoin ETF. Υποστηρίζουν ότι όχι μόνο θα έκανε την επένδυση στο Bitcoin πιο προσιτή στους καθημερινούς επενδυτές, αλλά και ότι θα βοηθούσε να έρθει ο χώρος των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων πιο κοντά στις παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές αγορές. Από την άλλη πλευρά, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν επανειλημμένα επικαλεστεί την απάτη και τη χειραγώγηση ως μερικούς από τους λόγους για να μην εγκρίνουν ένα τέτοιο προϊόν. Η Gemini, που ιδρύθηκε από τα αδέλφια Tyler και Cameron Winklevoss, ήταν η πρώτη εταιρεία που προσπάθησε για ένα φυσικά υποστηριζόμενο Bitcoin ETF με μια κατάθεση του 2013. Απορρίφθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Αλλά ο πρόσφατος ενθουσιασμός έχει ενθαρρύνει τους εκδότες να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους όχι μόνο σε Bitcoin ETFs αλλά και σε πιο εξωτικά οχήματα. Ορισμένες εταιρείες έχουν υποβάλει έγγραφα για αμοιβαία κεφάλαια Ether-futures ή Bitcoin-and-Ether-futures-medley. Τέτοια ETF δεν διαπραγματεύονται επί του παρόντος στις ΗΠΑ και η SEC είχε απορρίψει νωρίτερα φέτος προσπάθειες για ETFs Ether-futures.

Ένα άλλο δυνητικά θετικό μήνυμα σχετικά με την άμβλυνση της στάσης της SEC απέναντι στα ETF κρυπτογράφησης μπορεί να είναι η έναρξη του Volatility Shares 2x Bitcoin Strategy ETF (ticker BITX), σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο Coinbase Bytes. Το εν λόγω αμοιβαίο κεφάλαιο έκανε το ντεμπούτο του τον Ιούνιο και έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία. Ήταν το πρώτο του είδους του που άρχισε να διαπραγματεύεται.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει αρχικά προθεσμία 45 ημερών για να καταλήξει σε απόφαση σχετικά με τις αιτήσεις των spot-fund. Ακολουθούν άλλες 45 ημέρες, στη συνέχεια 90 και στη συνέχεια 60 ημέρες, δηλαδή συνολικά 240 ημέρες. Θα πρέπει να λάβει απόφαση εντός 240 ημερών, δήλωσε ο Seyffart.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto