Βουτιά σε ιστορικό χαμηλό της τάξης του 17% σημείωσε σήμερα Δευτέρα η μετοχή του κινεζικού κολοσσού στον κλάδο των ακινήτων στην Κίνα Country Garden μετά την παύση της διαπραγμάτευσης των ομολόγων της που ενέτεινε το πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζει.

Κίνα: Ζημιές 81 δισ. δολαρίων από την Evergrande για το 2021 και 2022

Η εξέλιξη αυτή για την μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων στην Κίνα αποτελεί νέο πλήγμα στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της χώρας, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν στρατευτεί στην προσπάθεια ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των επενδυτών σε μια οικονομία που επιδεικνύει δυσκολία να ανακάμψει.

Οι αγορές βρίσκονται σε αναστάτωση, όπως αποτυπώνεται, στους χρηματιστηριακούς δείκτες της Ασίας, καθώς το πρόβλημα στη μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης ιδιωτικών ακινήτων της Κίνας θα μπορούσε να επιφέρει ντόμινο επιπτώσεων στους αγοραστές κατοικιών και στις τράπεζες, περιορίζοντας περαιτέρω την προοπτική βραχυπρόθεσμης ανάκαμψης στον κλάδο και στην ευρύτερη οικονομία.

Βασικός πυλώνας της οικονομίας της Κίνας ο τομέας των ακινήτων αντιμετωπίζει ήδη μείωση πωλήσεων και περιορισμένη ρευστότητα, αλλά και μια σειρά από χρεοκοπίες από τα τέλη του 2021, με τον China Evergrande Group, τον πιο χρεωμένο κατασκευαστή στον κόσμο, στο επίκεντρο της κρίσης χρέους.

Τα offshore ομόλογα

Η κατάρρευση της μετοχής της Country Garden έρχεται μετά από ένα άλλο αδύναμο πακέτο οικονομικών δεδομένων που δημοσιοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες και ασκεί περαιτέρω πίεση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στην οικονομία, καθώς περισσότερες εταιρείες ακινήτων βρίσκονται κοντά σε οριακό σημείο εάν δεν δοθεί  σύντομα οικονομική στήριξη.

Η μετοχή της Country Garden υποχώρησε μέχρι 17%, έχοντας χάσει σωρευτικά 50% από την αξία της αυτόν τον μήνα, συμπαρασύροντας τον δείκτη Hang Seng Mainland Properties.

Η μετοχή της μονάδας διαχείρισης ακινήτων Country Garden Services υποχώρησε περισσότερο από 10%. Σύμφωνα με την πύλη μητρώου εταιρειών Qichacha, μια μονάδα υπηρεσιών της Country Garden άφησε το μερίδιο του 51% σε μια εταιρεία τεχνολογίας δικτύου με έδρα τη Γιουχάν, ενώ ο επικεφαλής στρατηγικός διευθυντής της Country Garden Services οδηγήθηκε σε παραίτηση.

Τα offshore ομόλογα της Country Garden υποχώρησαν επίσης, με μερικά από αυτά να τίθενται σε διαπραγμάτευση στο χαμηλότερο όριο των 6 σεντς για κάθε δολάριο.

Σε ξεχωριστές καταθέσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η εταιρεία δήλωσε ότι θα αναστείλει τις συναλλαγές σε 11 από τα χερσαία ομόλογά της από τη Δευτέρα, σε μια κίνηση που οι γνώστες της αγοράς επισημαίνουν ότι συνήθως σηματοδοτεί επιδίωξη παρατάσεων αποπληρωμής.

Μόνο τον Σεπτέμβριο, η Country Garden θα χρειαστεί να αποπληρώσει χερσαία ομόλογα αξίας άνω των 9 δισεκατομμυρίων γιουάν (1,25 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η αναστολή των χερσαίων ομολόγων της ακολούθησε μια αναφορά του κινεζικού μέσου Yicai την Παρασκευή ότι η εταιρεία οδεύει προς αναδιάρθρωση χρέους, αφού έχασε τις πληρωμές δύο κουπονιών ομολόγων δολαρίων που λήγουν στις 6 Αυγούστου συνολικού ύψους 22,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Φόβοι για ντόμινο επιπτώσεων

Αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να σηματοδοτήσει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε μια αγορά ακινήτων που ήδη αντιμετωπίζει την αδύναμη ζήτηση από την πλευρά των αγοραστών.

Την ίδια στιγμή, η κρατική China Jinmao ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα είναι μειωμένα κατά 80%, οδηγώντας τη μετοχή σε πτώση πάνω από 7% σήμερα.

Οι μετοχές και τα ομόλογα των Longfor Group και Seazen Group, από τις εναπομείνασες υγιείς εταιρείες ακινήτων,  βρίσκονται υπό πίεση από τότε που ήρθαν στο φως τα προβλήματα με το χρέος στο Country Garden. Υποχώρησαν 1,7% και 5,7% αντίστοιχα σήμερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή