Οι ανησυχίες για νέους τριγμούς στην αγορά ακινήτων της Κίνας, με τα προβλήματα χρέους που παρουσιάζει ο κολοσσός του κλάδου Country Garden ασκούν πιέσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια.

Κίνα: Ελεύθερη πτώση για τη μετοχή της μεγαλύτερης εταιρείας ακινήτων

Οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν στον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ο οποίος υποχώρησε κατά 2%. Οι μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας ήταν επίσης όλες σε αρνητικό έδαφος, με το CSI 300, σημείο αναφοράς για τις μετοχές της ηπειρωτικής χώρας, να χάνει 0,74%.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei 225 υποχώρησε κατά 1,27% και έκλεισε στις 32.059,91 μονάδες και ο Topix έχασε 0,98% στις 2.280,89 μονάδες. Η Ιαπωνία αναμένει τα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του δεύτερου τριμήνου αύριο Τρίτη, ενώ την Παρασκευή θα ανακοινωθεί ο πληθωρισμός του Ιουλίου.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας κατέγραψε απώλειες 0,77% και ο Kosdaq 1,1%, ενώ ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας έκλεισε κατά 0,86% χαμηλότερα, καταγράφοντας τη δεύτερη συνεχόμενη ημέρα  απωλειών.

Τριγμοί

Ο κινεζικός κατασκευαστικός κολοσσός αθέτησε πληρωμή 22,5 εκατ. δολαρίων σε χρέος ονομαστικής αξίας 1 δισ. δολαρίων. H μετοχή της έκανε βουτιά 17%.

Αναλυτές σημειώνουν ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός στις αγορές καθώς το πρόβλημα στη μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης ιδιωτικών ακινήτων της Κίνας θα μπορούσε να έχει «ανατριχιαστικό» αποτέλεσμα στους αγοραστές κατοικιών και στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

Η Moody’s, η οποία υποβάθμισε την αξιολόγηση της Country Garden κατά τρεις βαθμίδες σε Caa1 από B1 την Πέμπτη, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η πιστωτική δυσχέρεια της εταιρείας είναι πιθανό να μεταδοθεί στις αγορές ακινήτων και στις χρηματοπιστωτικές αγορές της χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ασία