Οι ξένοι επενδυτές στρέφουν την πλάτη στις μετοχές blue-chip της Κίνας κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης εκροής κεφαλαίων που έχει καταγραφεί.

Οι ξένοι επενδυτές πούλησαν 6,2 δισεκατομμύρια γιουάν (851 εκατομμύρια δολάρια) της Kweichow Moutai Co. από τις 7 έως τις 18 Αυγούστου, καθιστώντας τη μετοχή της μεγαλύτερης ποτοποιίας της Κίνας, τη μετοχή με τις περισσότερες πωλήσεις μέσω Χονγκ Κονγκ. Ακολούθησαν πωλήσεις 4,7 δισεκατομμυρίων γιουάν για την κορυφαία μετοχή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας LONGi Green Energy Technology Co. και την τράπεζα China Merchants Bank Co., σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία για μεμονωμένες μετοχές που αναφέρει το Bloomberg.

Τα αμοιβαία κεφάλαια του εξωτερικού έχουν εγκαταλείψει την αγορά της ηπειρωτικής Κίνας, εκφορτώνοντας το ισοδύναμο 10,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων επί δεκατρείς μέρες έως την Τετάρτη, η μεγαλύτερη από τότε που το Bloomberg άρχισε να παρακολουθεί τα δεδομένα το 2016. Η αποχώρησή τους έρχεται καθώς η παρατεταμένη ύφεση κατοικιών αυξάνει τον κίνδυνο ευρύτερης χρηματοοικονομικής μετάδοσης, καθιστώντας το σημείο αναφοράς των μετοχών της χώρας μεταξύ των χειρότερων παγκόσμιων επιδόσεων αυτόν τον μήνα με απώλεια σχεδόν 8%.

Ο δείκτης CSI 300 διαπραγματεύεται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο, καθώς η αισιοδοξία μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του Ιουλίου ξεθύμανε γρήγορα. Οι ξένοι είχαν μετακινηθεί μαζικά στην αγορά τότε, για να αποχωρήσουν ξανά τώρα πάλι μαζικά, καθώς τα οικονομικά δεδομένα συνεχίζουν να απογοητεύουν και τα κίνητρα δεν εντυπωσιάζουν.

Οι 10 μετοχές με τις περισσότερες πωλήσεις από ξένους στο τελευταίο σερί ήταν μεταξύ των 50 μεγαλύτερων στο CSI 300. Η μεγάλη ποτοποιία Wuliangye Yibin Co., η Ping An Insurance Group Co. και ο κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων BYD Co. σημείωσαν πωλήσεις των μετοχών τους τουλάχιστον 2,9 δισεκατομμύρια γιουάν η καθεμία έως τις 18 Αυγούστου.

Μια ανάλυση του Bloomberg Intelligence δείχνει επίσης ότι τα αμοιβαία κεφάλαια των αναδυόμενων αγορών έχουν στραφεί πιο πτωτικά στις κινεζικές μετοχές, εμβαθύνοντας τη μέση underweight θέση τους σε σχεδόν 100 μονάδες βάσης το δεύτερο τρίμηνο από 24 μονάδες βάσης τρεις μήνες νωρίτερα. Στο τέλος του 2022, ήταν overweight κατά 40 μονάδες βάσης.

Το σερί πωλήσεων δεν δείχνει ότι θα καταλαγιάσει. Τα κεφάλαια του εξωτερικού ξεφορτώθηκαν άλλα 10,5 δισεκατομμύρια γιουάν την Τετάρτη. Ένα κινεζικό macro hedge fund με κορυφαίες επιδόσεις κατηγόρησε το παγκόσμιο κεφάλαιο για τη βύθιση των μετοχών της χώρας, αποκαλώντας το «κοπάδι από άσκοπες μύγες» που προκαλούν αστάθεια στην αγορά. Τούτου λεχθέντος, τα ξένα αμοιβαία κεφάλαια κατέχουν λιγότερο από το 4% των συνολικών μετοχών Α σε κυκλοφορία, σύμφωνα με έκθεση αυτόν τον μήνα από την China International Capital Corp.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή