Η πώληση του μεριδίου του θρύλου του ΝΒΑ, Μάικλ Τζόρνταν στους Σάρλοτ Χόρνετς, αυτόν τον μήνα, αύξησε την περιουσία του σε περίπου 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, ο οποίος υπολογίζει την περιουσία του για πρώτη φορά.

Ο Τζόρνταν, ο οποίος οδήγησε τους Σικάγο Μπουλς σε έξι τίτλους NBA και κέρδισε πέντε βραβεία MVP, έγινε ο πρώτος μαύρος ιδιοκτήτης ομάδας του ΝΒΑ το 2010, όταν αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο των Xόρνετς που τότε ονομάζονταν Bobcats. Ωστόσο η συμφωνία αδειοδότησης με τη Nike, τη δεκαετία του 1980, όταν ο Τζόρνταν ήταν ακόμα σχετικά άγνωστος, έθεσε τα θεμέλια για τη δημιουργία της πρωτοφανούς περιουσίας του.

Μάικλ Τζόρνταν: Πούλησε τους Σάρλοτ Χόρνετς

Η πώληση του μεριδίου του Τζόρνταν στους Χόρνετς ακολουθεί το 2022 επιβεβαιώνοντας τη θέση του NBA μεταξύ των πιο κερδοφόρων πρωταθλημάτων στον κόσμο καθώς πολλοί δισεκατομμυριούχοι χρησιμοποίησαν τον τεράστιο πλούτο τους για να γίνουν ιδιοκτήτες. Ο Mat Ishbia, ο οποίος ίδρυσε τη στεγαστική εταιρεία UWM Holdings Corp., απέκτησε πέρσι περισσότερο από το 50% των Phoenix Suns σε μια συμφωνία ρεκόρ που αποτίμησε τον σύλλογο στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Τζόρνταν πούλησε το μερίδιό του στους Χόρνετς σε μια ομάδα με επικεφαλής τον Gabe Plotkin, ιδρυτή της Melvin Capital Management, και τον Rick Schnall, συμπρόεδρο της εταιρείας private equity Clayton, Dubilier & Rice.

Ως μέρος της συμφωνίας των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Τζόρνταν διατηρεί ένα άγνωστο μειοψηφικό μερίδιο, σύμφωνα με την ομάδα. Το Bloomberg εκτίμησε ότι ο Τζόρνταν πούλησε το 65% των μετοχών που κατείχε στην ομάδα και διατήρησε ένα ποσοστό μικρότερο από 5%.

«Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για μένα να παραδώσω τα ηνία», είπε ο Τζόρνταν, 60 ετών, σε μια ανοιχτή επιστολή στις 3 Αυγούστου προς τους οπαδούς των Χόρνετς. «Είμαι ενθουσιασμένος να δω τι επιφυλάσσει το μέλλον και ανυπομονώ να υποστηρίξω την ομάδα και την κοινότητα στο νέο μου ρόλο για πολλά χρόνια».

Η συμβουλή της… μαμάς

Εκτός από τους Χόρνετς,  μεγάλο μέρος του πλούτου του Τζόρνταν προέρχεται από την εξαιρετικά επιτυχημένη σειρά ρούχων Jordan Brand στη Nike, η οποία ήταν το θέμα της φετινής ταινίας Air σε σκηνοθεσία του Ben Affleck. Η μητέρα του, Ντελόρις Τζόρνταν, ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της εξασφάλισης αυτής της συμφωνίας, όπως είπε ο Τζόρνταν στο ντοκιμαντέρ The Last Dance που προβλήθηκε στο ESPN και το Netflix.

«Η μητέρα μου είπε, “Θα πας να ακούσεις. Μπορεί να μην σου αρέσει, αλλά θα πάς να ακούσεις”», είπε ο Τζόρνταν στο ντοκιμαντέρ.

Το 1984 υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με τη Nike για 2,5 εκατομμύρια δολάρια. Το πρώτο μοντέλο της Air Jordan παρουσιάστηκε αμέσως μετά. Πέρυσι, η Jordan Brand κατέγραψε έσοδα 5,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 11% των συνολικών πωλήσεων της Nike, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας.

Ο Thilo Kunkel, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Αθλητικής Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Temple, είπε ότι υπάρχουν «άγνωστες εικασίες» σχετικά με το πόσα έχει κερδίσει ο Τζόρνταν από τη Nike. Συνήθως, τέτοιες συμφωνίες περιλαμβάνουν δικαιώματα εκμετάλλευσης συν πληρωμές τύπου μπόνους όταν πληρούνται ορισμένα όρια πωλήσεων.

Ο υπολογισμός του δείκτη του Bloomberg εκτιμά ότι ο Τζόρνταν κέρδισε δικαιώματα 5% από τις πωλήσεις της Air Jordan καθώς και έσοδα από συμφωνίες έγκρισης και τον μισθό του στο NBA.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι