Το ισχυρότερο υπόγειο σύστημα εξουσίας στον κόσμο αναπτύχθηκε μέσα στη Ρωσία από τα χρόνια των Τσάρων, της σοβιετικής απολυταρχίας αργότερα και με ισχυρότατα πλοκάμια μέχρι και σήμερα. Η διαβόητη ρωσική μαφία, με ρίζες στα τρομερά γκουλάγκ της απόμακρης Σιβηρίας, έχει σήμερα επεκταθεί σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο.
Οι «ληστές εντός νόμου» (Βορ-βι-ζακόνε), δηλαδή οι ηγέτες της μαφίας, που είχαν οργανωθεί σε όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της χώρας, είχαν ουσιαστικά τον έλεγχο των εκεί εγκαταστάσεων έχοντας δημιουργήσει πειθαρχημένες ιεραρχίες με δικούς τους αυστηρούς εσωτερικούς κανόνες. Στο πλαίσιο αυτό οι «Βόρι» μέσα στα στρατόπεδα κανόνιζαν τα καθήκοντα των κρατουμένων επιλέγοντας και ποιοι από τους «πολιτικούς» φυλακισμένους μπορούσαν να περάσουν τη ζωή τους εκεί με λιγότερους κινδύνους για τον εαυτό τους. Το ζήτημα ήταν πως οι δύο αυτοί τύποι κρατουμένων ήσαν μεν πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους, μοιράζονταν όμως κάποιες κοινές αρχές.
Αυτή ήταν βασικά το ότι δεν πειθαρχούσαν στο κράτος. Για διαφορετικούς βέβαια λόγους, αλλά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Οι πολιτικοί κρατούμενοι περιφρονούσαν ιδεολογικά το σοβιετικό σύστημα και επιζητούσαν κάποιον τρόπο ανατροπής του. Οι Βόρι, από την άλλα πλευρά, θεωρούσαν τον εαυτό τους έντιμους, σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους. Με τον δικό τους τρόπο βέβαια. Με γροθιές και με πονηριά. Περιφρονούσαν αυτούς που θεωρούσαν «απατεώνες με στολές», που χρησιμοποιούσαν τους νόμους για να προωθήσουν τις κομπίνες τους.
Οι κλέφτες αποτελούν μέρος της μυθολογίας στη Ρωσία, όπως για παράδειγμα η μαφία στην Αμερική έχει ηρωοποιηθεί μέσω του κινηματογράφου. Η μουσική τους και το ιδιαίτερό τους λεξιλόγιο έχουν ευρεία διάδοση στη χώρα. Αλλο όμως πράγμα είναι οι μύθοι κι άλλο η πραγματική ιστορία. Στη διάρκεια των σοβιετικών στρατοπέδων αιχμαλωσίας αναπτύχθηκε η ιδιαίτερή τους κουλτούρα. Και κλονίστηκε με τον θάνατο του Στάλιν. Τότε οι πολιτικοί διωκόμενοι και εκτοπισμένοι απελευθερώθηκαν. Κι έγινε προσπάθεια από τις Αρχές να εξαρθρωθούν οι μαφιόζοι. Τότε δημιουργήθηκαν σύνθετες και περίεργες σχέσεις.
Με τη χρησιμοποίηση πληροφοριοδοτών έσπασε ο κωδικός της μη συνεργασίας. Εκτοτε οι μαφιόζοι των συμμοριών άρχισαν να έρχονται σε στενή συνεργασία με τα όργανα του νόμου βοηθώντας οι μεν τους δε ανάλογα με τις ανάγκες. Λαθραία προϊόντα και εξασφάλιση πολυτελών ανέσεων έγιναν αντικείμενο αυτών των συναλλαγών. Που για κάποιους σήμανε την απόκτηση τελικά μεγάλων περιουσιών. Κάτι που επιτάθηκε με την πτώση του σοβιετικού συστήματος. Τότε οι «Βόρι» βρέθηκαν στο κέντρο των εξελίξεων χρησιμοποιώντας και πρώην στελέχη μυστικών υπηρεσιών για ασφάλεια, προστασία και εξαναγκασμό. Σε λίγο επεκτάθηκαν στο εξωτερικό. Παίζοντας κρίσιμο ρόλο σε δράσεις σε άλλες χώρες, επιχειρηματικές ή με πολιτική στόχευση. Επαιξαν ρόλο στην κατάληψη της Κριμαίας αλλά και στον συντονισμό hackers για έλεγχο πληροφοριακών συστημάτων και επιρροή σε εκλογές.
Ενα πανίσχυρο σύστημα κλεπτοκρατίας με πλοκάμια πλέον παντού…
Latest News
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται
Η λάθος συζήτηση και τα προβλήματα της αγοράς
Ο Δούκας που φορολογεί ή ο Μητσοτάκης που δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και κάπου στο βάθος και ο Αράμπικα που ακριβαίνει.