Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποτελεί έναν «γρίφο» για τους επενδυτές, αλλά ακόμη και οι ίδιοι οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση δεν έχουν καμία ιδέα για το πιθανό αποτέλεσμα.

Το «στοίχημα» για το αν θα δοθεί άλλο ένα χτύπημα στον πληθωρισμό, αυξάνοντας τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα ή θα έρθει μια παύση λόγω της αποδυνάμωσης της οικονομίας είναι τόσο ισορροπημένο που οι ίδιοι αξιωματούχοι δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ξεκάθαρο αποτέλεσμα.

Ατομα που γνωρίζουν το θέμα  περιέγραψαν στο Bloomberg μια «πνευματική μάχη» που θα λάβει χώρα στη Φρανκφούρτη τις επόμενες δύο ημέρες, με τις δύο πλευρές της αντιπαράθεσης να έχουν απτά επιχειρήματα.

Στο μυαλό της Λαγκάρντ – Τι θα κάνει η ΕΚΤ με τα επιτόκια 

Όπως τονίζεται, οι οικονομολόγοι είναι σχεδόν ισομερώς διχασμένοι ως προς το αποτέλεσμα. Οι αγορές αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό αυτό το συναίσθημα.

Εάν η ΕΚΤ προχωρήσει σε ένα διάλειμμα, αυτό θα αντιπροσώπευε την πρώτη φορά που το Διοικητικό Συμβούλιο θα σταματήσει την ορμή για αύξηση από τότε που ξεκίνησε ο κύκλος των αυξήσεων τον περασμένο Ιούλιο.

Τα δεδομένα που υποστηρίζουν μια παύση περιλαμβάνουν αυξανόμενες ενδείξεις για επιβράδυνση που επικρατεί σε ολόκληρη την οικονομία της περιοχής. Η βιομηχανική ύφεση που κυριεύει τη Γερμανία, αποτελεί ένα σημαντικό «καμπανάκι».

Τα επιχειρήματα

Στο πλαίσιο αυτό, τα «περιστέρια» είναι πιθανό να επιχειρηματολογήσουν, αναμένοντας περισσότερα στοιχεία σχετικά με το εάν η επιβράδυνση και η σύσφιξη θα μειώσουν τον πληθωρισμό αρκετά γρήγορα. Μπορούν επίσης να επισημάνουν την πιθανότητα ότι η βασική αύξηση των τιμών καταναλωτή έχει ήδη κορυφωθεί.

Στο αντίποδα τα «γεράκια» θα αντιτείνουν ότι τόσο ο πληθωρισμό όσο και οι υποκείμενοι δείκτες εξακολουθούν να είναι κολλημένοι πάνω από το 5%, και το κόστος πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει πρόσφατα αυξηθεί, αυξάνοντας τον κίνδυνο περαιτέρω πίεσης.

Θα μπορούσαν επίσης να βασιστούν στο επιχείρημα που εξέθεσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Isabel Schnabel ότι μέρος της οικονομικής επιβράδυνσης που επικρατεί αυτή τη στιγμή μπορεί να αντανακλά μακροπρόθεσμες αλλαγές και όχι κυκλικές δυνάμεις όπως η χαμηλότερη ζήτηση.

Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή