Στη σκιά της διήμερης συνεδρίασης της Federal Reserve κινούνται και οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, οι οποίες συνεχίζουν τη διορθωτική τους πορεία, καθώς οι εκτιμήσεις για την πορεία της νομισματικής πολιτικής είναι διχασμένες.

Ασιατικά χρηματιστήρια: Κλείσιμο σε αρνητικά εδάφη

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,2%, με τον κλάδο της υγείας να χάνει 0,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,02% στις 7.651 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,23% στις 15.690 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,24% στις 7.258 μονάδες.

Οι επενδυτές αναμένουν ευρέως ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια, αλλά θα περιμένουν να αξιολογήσουν την αιτιολόγηση της κίνησης για να αποκτήσουν καλύτερη αίσθηση της στάσης της κεντρικής τράπεζας απέναντι στον πληθωρισμό.

Προβληματίζει η άνοδος του πετρελαίου

Αρνητικά επίσης λειτουργεί και η νέα άνοδος των τιμών του πετρελαίου, με το Brent να φτάνει στο υψηλότερο σημείο από τον Νοέμβριο του 2022. Η κίνηση της αγοράς ήρθε αφού ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα έσπασε το υψηλό 10 μηνών των 89 δολαρίων το βαρέλι λόγω των περικοπών από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

Υπό το πρίσμα μιας πρόσφατης αξιολόγησης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ότι η ζήτηση ορυκτών καυσίμων θα κορυφωθεί πριν από το 2030, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι «είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη και μη πρακτική στρατηγική η απόρριψη των ορυκτών καυσίμων» και ότι μια τέτοια πολιτική θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ενεργειακό χάος σε δυνητικά άνευ προηγουμένου κλίμακα».

Σε αυτό το πλαίσιο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα τελικά στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης για τον Αύγουστο, τα οποία αναμένεται να επιβεβαιώσουν ότι ο ΔΤΚ αυξήθηκε 0,6% σε μηνιαία βάση, σημειώνοντας άνοδο 5,3% σε ετήσια βάση.

Αυτό εξακολουθεί να είναι σημαντικά πάνω από το μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό, εξ ου και η αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος αποκλείει τις ασταθείς τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, φαίνεται να μειώνεται στο 5,3% από 5,5% ετησίως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΥΠΑ – Παιδικές κατασκηνώσεις: Από Μεγάλη Τετάρτη οι αιτήσεις για 70.000 voucher – Δικαιούχοι και διαδικασία
Επικαιρότητα |

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για 70.000 voucher στις παιδικές κατασκηνώσεις - Δικαιούχοι και διαδικασία

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 15 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως 20 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω