Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ  δεν θα χρειαζόταν τα εργαλεία της για να καταπολεμήσει τις πληθωριστικές πιέσεις σε περίπτωση κλεισίματος της κυβέρνησης ή παρατεταμένης απεργίας των εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς και οι δύο εξελίξεις θα είχαν ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της οικονομίας εκτιμά ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης, Νιλ Κασκάρι.

«Αν αυτά τα καθοδικά σενάρια πλήξουν την αμερικανική οικονομία,» εξηγεί στη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN «τότε ίσως χρειαστεί να κάνουμε λιγότερα με τη νομισματική μας πολιτική για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%, επειδή το κλείσιμο της κυβέρνησης ή η απεργία των αυτοκινητοβιομηχανιών μπορεί να επιβραδύνει την οικονομία για εμάς. Δεν ελπίζω σε κάτι τέτοιο, ωστόσο υπάρχει αλληλεπίδραση»

Γκούλσμπι-Fed: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία παραμένει ο πληθωρισμός

Υπέρ μιας ακόμα αύξησης των επιτοκίων

Σε επιστολή που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο ο Κασκάρι, που έχει φέτος  δικαίωμα ψήφου στις συνεδριάσεις για την χάραξη της νομισματικής πολιτικής, περιέγραψε δύο σενάρια. Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, στο οποίο δίνει πιθανότητα 60%, η Federal Reserve μπορεί να μειώσει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% χωρίς να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην οικονομία.  Στο δεύτερο σενάριο προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα είναι πιο επίμονος και θα οδηγήσει στην περαιτέρω αύξηση του κόστους χρήματος.

«Εάν οι αυξήσεις των επιτοκίων μας δεν επιβραδύνουν την οικονομία με τον τρόπο που αναμένουμε, τότε υπάρχει αυτός ο κίνδυνος να χρειαστεί να πάμε σε υψηλότερα επίπεδα», τονίζει στο CNN.

Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι είναι ένας από τους 12 αξιωματούχους που εκτιμά ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα χρειαστεί να προχωρήσει σε μια ακόμα αύξηση των επιτοκίων το 2023. Οι υπόλοιποι εφτά αξιωματούχοι τάσσονται υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων, σύμφωνα με τις προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν μετά τη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας.

Σε ξεχωριστή συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη στο CNBC επεσήμανε ότι βλέπει τα επιτόκια να παραμένουν αμετάβλητα το 2024 μετά από άλλη μια αύξηση φέτος.

The exterior of the Marriner S. Eccles Federal Reserve Board Building is seen in Washington, D.C., U.S., June 14, 2022. REUTERS/Sarah Silbiger

Οι αξιωματούχοι την περασμένη εβδομάδα άφησαν αμετάβλητο το επιτόκιο αναφοράς τους σε ένα εύρος από 5,25% έως 5,5%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών, και σηματοδότησαν ότι τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ώστε να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός.

Ο δείκτης των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed, αυξήθηκε 0,2% τον Ιούλιο, σημειώνοντας τη μικρότερη διαδοχική μηνιαία αύξηση από τα τέλη του 2020. Ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε επίσης κατά 0,2% τον Ιούλιο για δεύτερο μήνα, υπογραμμίζοντας την πρόοδο που έχει σημειώσει η Fed στην τιθάσευση των τιμών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή