Στους οικείους δήμους μεταφέρονται από τις 30 Ιουνίου 2024 οι αρμοδιότητες των σχολικών επιτροπών, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που εισάγεται αύριο προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

ΚΕΔΕ: Να αναβληθεί η συζήτηση του ν/σ που καταργεί τα δημοτικά ΝΠΔΔ

Η μεταφορά του έργου των σχολικών επιτροπών στους οικείους δήμους θα προχωρήσει προκειμένου να βελτιωθεί η διαχείριση των σχολικών μονάδων σε κεντρικό επίπεδο. Επίσης, συστήνεται πάγια προκαταβολή με διαχειριστή το διευθυντή κάθε σχολικής μονάδας για τη στήριξη της λειτουργίας της. Προβλέπεται, επίσης, η λύση των δημοτικών κοινωφελών επιχειρήσεων στις 31/12/2023, τελευταία ημέρα της τρέχουσας δημοτικής περιόδου, που μεταφέρονται στους δήμους. Το δημοτικό συμβούλιο δύναται να συγκροτεί επιτροπές για τη βέλτιστη διαχείριση των θεμάτων των νομικών προσώπων που καταργούνται. Στις επιτροπές θα συμμετέχουν και μη αιρετά μέλη.

«Μέχρι και στο στοίχημα χρήματα σχολικών επιτροπών»

Ιδίως για τις σχολικές επιτροπές, που επίσης το έργο τους μεταφέρεται στους δήμους, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι τα έξοδα για πετρέλαιο, για επισκευές και συντήρηση θα προβλέπονται εφεξής στον Ενιαίο Δημοτικό Προϋπολογισμό. Είναι αξιοσημείωτη δε και η αιχμή που διατύπωσε για τα φαινόμενα αδιαφάνειας, ο Θοδωρής Λιβάνιος. «Μπορεί ο Δήμος να κάνει διαγωνισμό για επισκευές και συντηρήσεις. Μπορεί ο δήμος να κάνει διαγωνισμό για εκμίσθωση κυλικείου. Ο Δήμος, όμως, όχι η σχολική επιτροπή. Διαβάστε δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, που κατά καιρούς έχουν βγει για συγγενικές σχέσεις, αυτών, που κερδίζουν διαγωνισμούς κυλικείων, με μέλη σχολικών επιτροπών, με αναθέσεις μεταξύ τους κ.λπ.. Κάποια στιγμή είχε ακουστεί, ότι μέχρι και σε στοίχημα, σε τζόγο, είχαν παιχτεί χρήματα σχολικών επιτροπών», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει και την κατάργηση των ΝΠΔΔ των δήμων και την μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους σε αυτούς. Μαζί θα μεταφερθεί και το πάσης φύσεως προσωπικό που απασχολούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα