Κατά 0,6% μειωμένοι από το αναμενόμενο θα είναι οι φόροι που θα εισπράξει το 2023 η Ιρλανδία, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Σάββατο το υπουργείο Οικονομικών. Συνεπακόλουθα το δημοσιονομικό πλεόνασμα της χώρας θα είναι κι αυτό μειωμένο και θα συρρικνωθεί περαιτέρω όταν την προσεχή Τρίτη θα κατατεθεί ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός στον οποίο συμπεριλαμβάνονται μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Ιρλανδία: Δεν ξέρει τι να κάνει πλεονάσματα 65 δισ. ευρώ

Τα τελευταία χρόνια τα φορολογικά έσοδα της Ιρλανδίας έφθαναν σε επίπεδα ρεκόρ τα, παίρνοντας ώθηση από τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και τα έσοδα από τους εταιρικούς φόρους. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει ότι τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν κατά 6% φέτος, ποσοστό όμως που είναι μειωμένο σε σχέση με την πρόβλεψη του 7% τον περασμένο Απρίλιο.

Τον Σεπτέμβριο καταγράφηκε η δεύτερη διαδοχική μηνιαία πτώση των εταιρικών φόρων, η οποία, όπως δήλωσε την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Μακ Γκράθ, υποδεικνύει ότι η πρόσφατη έκρηξη των επιστροφών από τις οποίες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η Ιρλανδία έχει τελειώσει.

Έχοντας υπερδιπλασιαστεί σε διάστημα δύο ετών και αποτελώντας το 27% του συνόλου των φορολογικών εσόδων, η αρχική πρόβλεψη για τους εταιρικούς φόρους -που καταβάλλονται κυρίως από μικρό αριθμό πολυεθνικών εταιρειών- έκανε λόγο για αύξηση 7% φέτος.

Αντ’ αυτού, τώρα αναμένεται να αυξηθούν κατά 4% στα 23,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών υποβάθμισε επίσης την πρόβλεψή του για το 2024 στα 24,5 δισ. ευρώ από 25,1 δισ. ευρώ.

Ως αποτέλεσμα, το προβλεπόμενο δημοσιονομικό πλεόνασμα για το 2023 αναμένεται να διαμορφωθεί στα 9,6 δισ. ευρώ ή στο 1,8% του ΑΕΠ, από τα 10 δισ. ευρώ που προέβλεπε η κυβέρνηση τον Ιούλιο. Η Ιρλανδία είναι μία από τις λίγες οικονομίες της ευρωζώνης της οποίας τα δημοσιονομικά της είναι πλεονασματικά.

Το υπουργικό συμβούλιο σχεδιάζει να συμπεριλάβει μια σειρά από προσωρινές οικονομικές ενισχύσεις στον προϋπολογισμό της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να βοηθήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις στο κόστος διαβίωσης. Ορισμένα από τα μέτρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται φέτος και θα μειώσουν περαιτέρω το προβλεπόμενο πλεόνασμα.

Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη διευκρινίσει το κόστος αυτών των μέτρων, μόνο ότι δεν θα είναι της κλίμακας του πακέτου έκτακτων μέτρων ύψους 4 δισ. ευρώ που θεσπίστηκε πριν από ένα χρόνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή