Πτωτική πορεία καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς προς τον παρόν υποχωρούν οι φόβοι για διακοπή του εφοδιασμού λόγω των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Το αργό Brent υποχωρούσε κατά 51 σεντς ή 0,58% στα 87,14 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) αργό υποχώρησε κατά 60 σεντς, ή 0,70%, στα 85,37 δολάρια.

Ομόλογα: Ανοδικά κινούνται οι τιμές των 10ετών

Οι τιμές του Brent και του WTI σημείωσαν άλμα που ξεπέρασε τα 3,50 δολάρια τη Δευτέρα λόγω της ανησυχίας ότι οι στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής ομάδας Χαμάς θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σε μια ευρύτερη σύγκρουση, αλλά διαμορφώθηκαν ελαφρώς χαμηλότερα στη συνεδρίαση της Τρίτης.

«Τόσο το WTI όσο και το Brent υποχώρησαν χθες, καθώς οι ανησυχίες για μια ξαφνική και απροσδόκητη διακοπή της προσφοράς έχουν παραμεριστεί προς το παρόν», εξηγεί στο Reuters ο αναλυτής της PVM, Tαμάς Βάργκα.

Ωστόσο, ο ελβετικός εμπορικός οίκος Mercuria βλέπει τις τιμές του πετρελαίου να φτάνουν τα 100 δολάρια το βαρέλι εάν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή κλιμακωθεί περαιτέρω, όπως τόνισε  ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Μαγκίντ Σενούντα.

Το Ισραήλ παράγει πολύ λίγο αργό πετρέλαιο και έχει δυναμικότητα διυλιστηρίου περίπου 297.000 βαρέλια ημερησίως, αλλά οι αγορές ανησυχούν ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να διευρυνθεί και να διαταράξει την ευρύτερη προσφορά στη Μέση Ανατολή, επιδεινώνοντας το αναμενόμενο έλλειμμα για το υπόλοιπο του έτους.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους για να αποτρέψει την κλιμάκωση της κατάστασης στη Γάζα και τις γειτονικές περιοχές και επιβεβαίωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες για τη σταθεροποίηση των πετρελαϊκών αγορών.

Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία συναντήθηκαν στη Μόσχα την Τετάρτη, όπου συζητήθηκαν η αγορά πετρελαίου και η συνεργασία με τον ΟΠΕΚ+.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί ο συντονισμός της Ρωσίας με τη Σαουδική Αραβία και άλλους εταίρους στην αγορά πετρελαίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities