Οι κεντρικές τράπεζες στις αναδυόμενες αγορές στην Ασία, στρέφονται σε καινοτόμους τρόπους για να προστατεύσουν τα νομίσματά τους, καθώς οι φόβοι για τα υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ και οι κλιμακούμενες γεωπολιτικές εντάσεις συμπαρασύρουν τα περιουσιακά στοιχεία με ρίσκο.
Ομόλογα: Οι αναδυόμενες αγορές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αθέτησης υποχρεώσεων
Τα ασιατικά νομίσματα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα στις ρευστοποιήσεις, καθώς τα επιτόκια αναφοράς στην περιοχή είναι γενικά χαμηλότερα από τα αντίστοιχα σε άλλες αναδυόμενες χώρες, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη διαφορά με τις ΗΠΑ.
Οι αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν αυτό το φαινόμενο με διάφορους τρόπους. Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής στην Ινδία, δήλωσαν αυτό το μήνα ότι επιδιώκουν να πουλήσουν περισσότερα ομόλογα για να αντλήσουν μετρητά, γεγονός που θα πρέπει να ενισχύσει τη ρουπία. Οι ομολόγοι τους στην Ινδονησία άρχισαν τον Σεπτέμβριο να εκδίδουν νέο χρέος για να προσελκύσουν κεφάλαια και να στηρίξουν το νόμισμα. Την ίδια ώρα, η Κίνα πουλάει ένα ποσό ρεκόρ χρέους σε τοπικό νόμισμα στις υπεράκτιες αγορές προκειμένου να αυξήσει τη ζήτηση γουάν.
Η Ινδονησία και η Ινδία εκδίδουν περισσότερα ομόλογα με υψηλότερες αποδόσεις για να ενθαρρύνουν της εισροή κεφαλαίων, κάτι που «είναι ένας νέος τρόπος με τον οποίο μπορούν ακόμη να στηρίξουν τα νομίσματά τους χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν συναλλαγματικά αποθέματα», επισημαίνει ο Έντ Τσέουνγκ, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής για τις αναδυόμενες αγορές στην Credit Agricole στο Χονγκ Κονγκ. «Νομίζω ότι αυτό το παίζουν αρκετά έξυπνα».
Τρόπος διαφυγής από το αδιέξοδο
Η χρήση δημιουργικών τρόπων για τη στήριξη των νομισμάτων τους είναι μια διέξοδος από το δίλημμα της επιλογής μεταξύ του να αφήσουν ένα νόμισμα να αποδυναμωθεί, καίγοντας τα αποθεματικά, ή να αυξήσουν τα επιτόκια και να περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη.
Ο δείκτης δολαρίου του Bloomberg έχει αυξηθεί περισσότερο από 6% από το χαμηλό του Ιουλίου, καθώς οι χρηματαγορές έχουν αυξήσει τα στοιχήματα για υψηλότερα επιτόκια της Fed εν μέσω του επίμονου πληθωρισμού και των ισχυρών οικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ. Παράλληλα, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς ανεβάζουν τις τιμές του πετρελαίου, ενισχύοντας τη ζήτηση για το δολάριο που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο.
Οι προοπτικές για τα ασιατικά νομίσματα έχουν μεγάλη σημασία για τους παγκόσμιους δείκτες των αναδυόμενων αγορών. Το γουάν, η ρουπία και η ρουπία έχουν συλλογική στάθμιση 45% στον δείκτη νομισμάτων MSCI EM Currency Index. Τα κρατικά ομόλογα της Κίνας και της Ινδίας αποτελούν συνολικά το 22,2% του δείκτη κρατικών ομολόγων της J PMorgan Government Bond Index-Emerging Markets, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αμερικανικής τράπεζας.
Εξάντληση των αποθεμάτων
Η πτώση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ινδίας υποδηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα έχει χρησιμοποιήσει ευρέως τα αποθέματά της φέτος για να ενισχύσει το νόμισμά της. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έκαναν άλλο ένα βήμα στη συνεδρίαση στις 6 Οκτωβρίου, ανακοινώνοντας ένα πιθανό σχέδιο πώλησης ομολόγων για να αντλήσουν επιπλέον μετρητά και να στηρίξουν τη ρουπία, κάτι που ανέβασε τις αποδόσεις των ομολόγων.
Τα μέτρα που έχει εφαρμόσει η Ινδία μέχρι στιγμής έχουν επιτύχει σε μεγάλο βαθμό, καθώς η ρουπία παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη φέτος, ακόμη και όταν τα περισσότερα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών έχουν αποδυναμωθεί.
Η κεντρική τράπεζα της Ινδονησίας άρχισε να πουλάει τα λεγόμενα Bank Indonesia Rupiah Securities στα μέσα Σεπτεμβρίου, με στόχο να προσελκύσει περισσότερα κεφάλαια. Τα έντοκα γραμμάτια, γνωστά ως SRBI, επιτρέπουν στους επενδυτές ανά τον κόσμο να αναλάβουν βραχυπρόθεσμη έκθεση σε συναλλαγματικό κίνδυνο. Εισήχθησαν καθώς η χώρα είδε να ρευστοποιείται το ποσό του 1,1 δισ. δολαρίων από τα ομόλογά της τον περασμένο μήνα, το μεγαλύτερο ποσό σε διάστημα σχεδόν ενός χρόνου.
«Δημιουργικά συμπληρώματα»
Τα μέτρα από την Ινδία και την Ινδονησία «αποτελούν πολύ δημιουργικά συμπληρώματα της νομισματικής στήριξης και λαμβάνουν επίσης υπόψη τη συνετή χρήση των συναλλαγματικών αποθεμάτων», σύμφωνα με τον Βίσου Βάραθαν, επικεφαλής οικονομικών και στρατηγικής της Mizuho Bank στη Σιγκαπούρη. «Ιδιαίτερα δεδομένου ότι η μείωση των αποθεματικών μπορεί να είναι ένα δίκοπο μαχαίρι που ξαφνικά επιτείνει ένα sell-off, εάν παρουσιασθούν ανησυχίες για πιθανή απώλεια μετρητών».
Η Κίνα χρησιμοποιεί μια σειρά μέτρων για να στηρίξει το νόμισμά της. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα την έκδοση κρατικών ομολόγων σε γουάν ύψους 26 δισ. γουάν (3,6 δισ. δολαρίων) για το τρέχον τρίμηνο, αυξάνοντας το συνολικό ποσό το 2023 σε 55 δισ.γουάν, κάτι που συνιστά ρεκόρ. Οι επενδυτές βλέπουν ότι ο κύριος στόχος της έκδοσης είναι να στηρίξει το γουάν αυξάνοντας τη ζήτηση για το νόμισμα.
Τον περασμένο μήνα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) παρενέβη στην υπεράκτια αγορά συναλλάγμαγος, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού μεταξύ των τραπεζών στο Χονγκ Κονγκ, για να καταστήσει λιγότερο ελκυστικά τα στοιχήματα εναντίον του.
Αντιστάθμιση
Ορισμένα από αυτά τα μέτρα έχουν το δικό τους κόστος. Στην περίπτωση της Κίνας, οι επενδυτές που κατέχουν τα ομόλογα της χώρας δυσκολεύονται να αντισταθμίσουν τις απώλειες καθώς αυξάνονται τα επιτόκια στα μετρητά.
«Τα κινεζικά ομόλογα ξαφνικά δεν ήταν πλέον ελκυστικά για εμάς όταν η PBOC ανέβασε απότομα τα υπεράκτια επιτόκια για τα μετρητά της», αναφέρει ο Ρόμπερτ Σάμσον εκ των επικεφαλής του τμήματος πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων για όλο τον κόσμο στη Nikko Asset Management στη Σιγκαπούρη. «Αν δεν μπορείτε να το αντισταθμίσετε και έχετε ανησυχίες για το νόμισμα, δεν ξέρω γιατί το κατέχετε».
Ενώ τα διάφορα δημιουργικά μέτρα δεν αντικαθιστούν πλήρως τη χρήση συναλλαγματικών αποθεμάτων, βοηθούν στη μείωση του ποσού που απαιτείται.
Οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες στις αναδυόμενες αγορές έχουν δείκτη κάλυψης εισαγωγών -τον αριθμό των μηνών με τις εισαγωγές που μπορούν να καλύψουν τα συναλλαγματικά αποθέματα- πολύ υψηλότερο από τον παραδοσιακό κανόνα των τριών μηνών.
«Η επάρκεια των αποθεματικών δεν συνιστά ανησυχία στο μεγαλύτερο μέρος της Ασίας», δηλώνει ο Αριντάμ Σαντίλια, επικεφαλής στρατηγικής τοπικών αγορών των αναδυόμενων ασιατικών χωρών στην JP Morgan στη Σιγκαπούρη. «Υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ των χωρών, αλλά ως επί το πλείστον, υπερβαίνουν κατά πολύ τα εποπτικά πρότυπα».
Latest News
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει 900.000 μετανάστες σε τρία χρόνια
Η Ισπανία αναμορφώνει τη νομοθεσία που διέπει τα δικαιώματα παραμονής ξένων μεταναστών στη χώρα
Πόσα επενδύουν ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D)
Πρώτες σε δαπάνες για έρευνα ( R&D) έρχονται οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα και στην τρίτη θέση είναι οι 27 χώρες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία
Άνοιξε ξανά η συριακή Κεντρική Τράπεζα – Για πρώτη φορά μετά την ανατροπή Άσαντ
Η συριακή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις των Σύρων πολιτών στις τράπεζες στη Συρία είναι ασφαλείς
Lazard: Το 2025 «σημείο καμπής» για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της
Οι εκτιμήσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Lazard, Peter Orszag
Ο χορός των τραπεζικών συγχωνεύσεων καλά κρατεί στην Σκανδιναβία - Το νέο deal Nykredit - Spar Nord
Οι τράπεζες συγχωνεύονται και γίνονται πιο ισχυρές στη Δανία - Πώς η Nykredit αποκτά την Spar Nord και γίνεται η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα
Απεργιακά... Χριστούγεννα στo Harrods - Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
Οργή στους εργαζόμενους του Harrods για το μέρισμα ύψους 180 εκατ. λιρών που μοιράστηκε στους μετόχους παρά την πτώση κερδών
Τσουνάμι ομολόγων απειλεί τις αγορές το 2025 - Η προειδοποίηση της BIS
Το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά πάνω από 12 τρισ. δολάρια το εννεάμηνο του 2024 φτάνοντας το ποσό των 323 τρισ. δολαρίων