Δραματική είναι κάθε ώρα που περνά στην πολιορκημένη από το Ισραήλ Γάζα μετά τον πόλεμο που κήρυξε το Τελ Αβίβ ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Τη Μέση Ανατολή θα επισκεφθεί την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ήρθαν σε συμφωνία με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, χωρίς να δίνονται άλλες λεπτομέρειες. Το πέρασμα στη Ράφα παραμένει κλειστό.

Οι νεκροί στη Γάζα έχουν φτάσει τις 2.837 (ανάμεσά τους τουλάχιστον 1.000 παιδιά), ενώ ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι νερό, ηλεκτρισμός και καύσιμα υπάρχουν μόνο για τις επόμενες 24 ώρες. Τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 16/10 ότι στη Γάζα κρατούνται 199 όμηροι με τη Χαμάς να υποστηρίζει ότι αυτοί είναι 250.

Το Τελ Αβίβ αποφάσισε να εκκενώσει 28 περιοχές στο βόρειο Ισραήλ έτσι ώστε ο στρατός να έχει περισσότερη ελευθερία να δράσει κατά της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, ενώ κλειστά παραμένουν τα σύνορα με τον Λίβανο και έχει δημιουργηθεί «νεκρή ζώνη».

Αύριο Τετάρτη συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει σχέδιο για «ανθρωπιστική εκεχειρία» που έχει κατατεθεί από τη Βραζιλία.

Δείτε live εικόνα

Δείτε live όλες τις εξελίξεις

23:02 Ο Αμπάς ακυρώνει τη συνάντηση με τον Μπάιντεν μετά το χτύπημα στο νοσοκομείο

Τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν στο πλαίσιο της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου στη Μέση Ανατολή ακυρώνει ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, μετά το χτύπημα στο Αραβικό Νοσοκομείο Al-Ahli, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Ο Μαχμούντ Αμπάς αναμενόταν να συμμετάσχει αύριο Τετάρτη, σε συνάντηση στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμάν με τον Τζο Μπάιντεν, τον βασιλιά Αμπντάλα Β’ και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

22:48 Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανέβασε και κατέβασε βίντεο από την επίθεση στο νοσοκομείο

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανέβασε ένα βίντεο και ένα γραφικό για το χτύπημα στο νοσοκομείο στη Γάζα, μαζί με την ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Το βίντεο δείχνει μία ρουκέτα να χτυπάει ένα κτίριο στη Γάζα.

Ωστόσο όπως σημειώνουν οι Israel Times, δεν κατάφεραν να εξακριβώσουν τη γνησιότητα του βίντεο, ενώ και το υπουργείο κράτησε την ανάρτηση αλλά κατέβασε το βίντεο.

22:42 Το Ισραήλ για την επίθεση στο νοσοκομείο: «Ήταν ρουκέτα της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ»

Σε ανάρτησή τους στο Twitter, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ (IDF), υποστηρίζουν ότι το νοσοκομείο δεν επλήγη από δικό τους χτύπημα αλλά από ρουκέτα της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ.

«Από την ανάλυση των επιχειρησιακών συστημάτων του Ισραηλινού Στρατού, πραγματοποιήθηκε μπαράζ εκτόξευσης ρουκετών εχθρού προς το Ισραήλ, ο οποίος πέρασε στην περιοχή του νοσοκομείου, όταν χτυπήθηκε. Σύμφωνα με πολλές πηγές πληροφοριών που έχουμε, η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ είναι υπεύθυνη για τον αποτυχημένο πυροβολισμό που έπληξε το νοσοκομείο», αναφέρει η ανάρτηση.

22:28 Αίγυπτος και Καναδάς καταδικάζουν την επίθεση στο νοσοκομείο στη Γάζα

Η Αίγυπτος καταδικάζει απερίφραστα τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες Παλαιστίνιους, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα υπογραμμίζεται πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να παρέμβει επειγόντως για να σταματήσει τέτοια εγκλήματα.

«Αποτρόπαιο και απολύτως απαράδεκτο» χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Καναδός πρωθυπουργός καταδίκασε την επίθεση λέγοντας πως «είναι απαράδεκτο να πλήττεται νοσοκομείο».

22:18 Ερντογάν για το χτύπημα στο νοσοκομείο: «Καλώ την ανθρωπότητα να σταματήσει την ανέυ προηγουμένου βαρβαρότητα στη Γάζα»

Μήνυμα για το χτύπημα με τους εκατοντάδες νεκρούς σε νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση για να σταματήσει η άνευ προηγουμένου βαρβαρότητα έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με μήνυμά του στο Χ (πρώην Twitter).

«Το χτύπημα ενός νοσοκομείου που βρίσκονται γυναίκες, παιδιά και αθώοι πολίτες είναι το τελευταίο παράδειγμα των επιθέσεων του Ισραήλ χωρίς τις πιο βασικές ανθρώπινες αξίες. Καλώ όλη την ανθρωπότητα να αναλάβει δράση για να σταματήσει αυτή η άνευ προηγουμένου βαρβαρότητα στη Γάζα».

22:07 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταδικάζει την ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καταδίκασε σήμερα την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε νοσοκομείο στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας κατά την οποία τουλάχιστον 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν και απαίτησε την άμεση προστασία για τους άμαχους και τις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.

«Ο ΠΟΥ καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση στο νοσοκομείο Αλ ‘Αχλι Αραμπ», έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπεγκέσους.

22:01 Υψηλού ρίσκου επίσκεψη Μπάιντεν στο Ισραήλ

Ο Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ την Τετάρτη προκειμένου να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Όμως, η επίσκεψη στο Τελ Αβίβ και μάλιστα εν καιρώ πολέμου, εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους, τόσο πολιτικούς, όσο και φυσικούς.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο κίνδυνος ασφαλείας ενός τέτοιου ταξιδιού είναι πολύ υψηλός, ειδικά μετά το επεισόδιο που αντιμετώπισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κατα την διάρκεια της δεύτερης επίσκεψης του στο Τελ Αβίβ μέσα σε μία εβδομάδα.

21:52 Το νοσοκομείο θεωρούνταν «ασφαλές σημείο» μέχρι να χτυπηθεί

Μιλώντας στο Al Jazeera, ο Ζιάντ Σεχαντάχ, γιατρός και κάτοικος της Γάζας σημείωσε πως το νοσοκομείο θεωρούνταν ασφαλές σημείο μέχρι να χτυπηθεί

«Αυτό που συνέβη είναι απαίσιο. Αυτοί οι άνθρωποι, ήταν πολίτες. Έφυγαν από τα σπίτια τους και είχαν πάει σε ένα σημείο που πίστευαν ότι είναι ασφαλές σημείο και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο είναι ασφαλές σημείο», είπε αρχικά.

«Οι άνθρωποι έφυγαν από τα σπίτια τους πιστεύοντας ότι ήταν πιο επικίνδυνα και μετακινήθηκαν σε σπίτια και σχολεία για να είναι ασφάλεια και σε ένα λεπτό όλοι ήταν νεκροί μέσα στο νοσοκομείο.

«Ο αριθμό των νεκρών είναι περισσότεροι από 500, αλλά πιστεύουμε ότι ο αριθμός θα ξεπεράσει τους 1.000. Είναι μία σφαγή», κατέληξε.

21:40 Παρέμβαση Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη Μέση Ανατολή – Αναγνώρισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα

Παρέμβαση με πέντε σημεία για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να μιλά με ενιαία φωνή για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για την περιφερειακή και ευρωπαϊκή ασφάλεια, υπογραμμίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα στον πόλεμο με την Παλαιστίνη. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι πρέπει να προστατευθούν οι άμαχοι και η απάντηση να είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο.

21:28 Ο Μαχμούντ Αμπάς κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, μετά το χτύπημα στο Αραβικό Νοσοκομείο Al-Ahli, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, κήρυξε κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

21:14 Τουλάχιστον 500 νεκροί από το χτύπημα στο νοσοκομείο στη Γάζα

Τουλάχιστον 500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την ισραηλινή επίθεση στο Αραβικό Νοσοκομείο al-Ahli σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Λωρίδας της Γάζας.

Η κυβέρνηση της Χαμάς περιέγραψε την επίθεση σαν «έγκλημα πολέμου».

«Το ξενοδοχείο στέγαζε εκατοντάδες αρρώστους και τραυματίες και ανθρώπους που είχαν απομακρυνθεί βίαια από τα σπίτια τους εξαιτίας των ισραηλινών επιθέσεων.

21:02 Σε καταφύγιο της γερμανικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ ο Σολτς μετά από σειρήνες

Σε καταφύγιο της γερμανικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ, κατέφυγε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μετά τον συναγερμό που ήχησε λόγω ρουκετών που εκτόξευσαν μαχητές της Χαμάς.

Ο Όλαφ Σολτς έμεινε για λίγα λεπτά εκεί, ενώ, αρκετές εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο του Τελ Αβίβ.

Σημειώνεται ότι ο Γερμανός καγκελάριος προσγειώθηκε στο Ισραήλ το απόγευμα της Τρίτης για μια επίσκεψη αλληλεγγύης. Εκτός από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, που πραγματοποίησαν κοινές δηλώσεις, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Ισαάκ Χέρτζογκ.

20:50 Ισραήλ: «Υπό διερεύνηση το χτύπημα σε νοσοκομείο στη Γάζα»

Το Ισραήλ δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε νοσοκομείο στη Γάζα, καθώς όπως είπε ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ (ΙDF), υποναύαρχος, Ντάνιελ Χαγκάρι, ανέφερε ότι το περιστατικό είναι υπό διερεύνηση.

Ο Χαγκάρι δήλωσε πως δεν έχει περισσότερες πληροφορίες ακόμα και θα υπάρξει ενημέρωση όταν αυτό είναι δυνατόν.

Ακόμα σημείωσε πως δεν γνωρίζει αν το χτύπημα έγινε από τον ισραηλινό στρατό.

«Υπάρχουν πολλά χτυπήματα, πολλές ρουκέτες που δεν έχουν βρει στόχο και αρκετές ψεύτικες αναφορές της Χαμάς», είπε ακόμα.

20:36 Η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτα R-160 στη Χάιφα

Οι ταξιαρχίες Κασάμ, το ένοπλο σκέλος της Χαμάς ανέφερε ότι εκτόξευσε ρουκέτα R-160 στη Χάιφα.

Η Χάιφα βρίσκεται σε απόσταση 172 χιλιομέτρων από τη Λωρίδα της Γάζας.

20:19 Ισραηλινό χτύπημα σε νοσοκομείο στη Γάζα – Φόβοι για περισσότερους από 200 νεκρούς

Τουλάχιστον 200 άτομα έχασαν τη ζωή τους μετά από χτύπημα στη γειτονία Αλ Ζαϊτούν στην κεντρική Γάζα

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης υπάρχουν «εκατοντάδες» άτομα κάτω από τα χαλάσματα και υπάρχει φόβος ότι οι νεκροί θα αυξηθούν και θα ξεπεράσουν τους 500.

20:02  υπουργός Άμυνας της Βρετανίας επισκέπτεται τις ΗΠΑ για «κατεπείγουσες συνομιλίες»

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Γκραντ Σαπς επισκέπτεται τις ΗΠΑ για «κατεπείγουσες συνομιλίες» σχετικά με τους πολέμους στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, με στόχο να αποτραπεί περαιτέρω αποσταθεροποίηση και να καταστεί δυνατή η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Αυτήν την κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια ασφάλεια, βρίσκομαι στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες με τους εταίρους και φίλους μας όσον αφορά την πρόληψη της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή και τη ζωτικής σημασίας στήριξη στην Ουκρανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σαπς.

19:48 Σειρήνες ακούστηκαν πάνω από το κεντρικό Ισραήλ

Σειρήνες ακούστηκαν στο κεντρικό Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από ρουκέτες που εξαπολύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ρουκέτες αναχαιτήστηκαν από την αεράμυνα του Ισραήλ το «Iron Dome» και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή θάνατοι.

19:34 Τουλάχιστον έξι νεκροί από ισραηλινό χτύπημα σε σχολείο της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες

Σύμφωνα με το Γραφείο Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν μετά από χτύπημα του Ισραήλ σε ένα από τα σχολεία της υπηρεσίας στη νότια Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με την ανάρτηση της υπηρεσίας το χτύπημα έλαβε χώρα στον προσφυγικό καταυλισμό του αλ Μαγκάζι δηλαδή σε σημείο στη νότια Λωρίδα της Γάζας και σε μία περιοχή που έχουν σπεύσει πρόσφυγες που έφυγαν από το βόρειο κομμάτι του παλαιστινιακού θύλακα μετά το τελεσίγραφο του Ισραήλ.

«Αυτό είναι  εξοργιστικό και δείχνει με έναν θρασύ τρόπο πως αγνοούνται οι ζωές των αμάχων. Δεν υπάρχει πλέον ασφαλές σημείο στη Λωρίδα της Γάζας, ούτε καν στις εγκαταστάσεις της UNRWA», ανέφερε ο Φιλίπε Λατσαρίνι, γενικός επίτροπος της UNRWA.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η UNRWA παρέχει τις συντεταγμένες εγκαταστάσεις του σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε καθημερινή βάση και προσέθεσε πως περίπου 4.000 άνθρωποι βρίσκονταν στο σχολείο.

«Δεν είχαν και δεν έχουν που αλλού να πάνε», είπε ακόμα.

19:21 Ισραηλινός αξιωματούχος: «Η επιχείρηση εξάλειψης της Χαμάς μπορεί να κρατήσει από μήνες έως και χρόνο»

Σε νέα αινιγματική δήλωση σχετικά με την επιχείρηση του Ισραήλ για την «εξάλειψη» της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας προέβη  ένας αξιωματούχος από την πλευρά του Τελ Αβίβ. Όπως είπε σύμφωνα με το Reuters η επιχείρηση θα μπορούσε να διαρκέσει από μερικούς μήνες μέχρι έναν χρόνο.

Ακόμα όπως είπε κάθε χτύπημα που πραγματοποιείται στη λωρίδα της Γάζας «έχει εγκριθεί σε ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο» και ότι ένας μεγάλος αριθμός χτυπημάτων έχουν ανακληθεί για να αποτραπούν θάνατοι αμάχων.

Νωρίτερα  ο εκπρόσωπος για τα διεθνή ΜΜΕ των IDF, αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια του πολέμου. Δεν έχουμε πει ποια θα είναι αυτά. Όλοι μιλούν για τη χερσαία επίθεση. Μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η δήλωση του Χεχτ είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει συζήτηση. Υπενθυμίζεται ότι οι New York Times αναφέρουν σήμερα ότι η επίσκεψη Μπάιντεν στο Ισραήλ την Τετάρτη θα καθυστερήσει τουλάχιστον 24 ώρες τη χερσαία επέμβαση, αν και οι IDF, μέσω του αντισυνταγματάρχη Τζόναθαν Κονρίκους, σχολίασαν ότι η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου δεν πρόκειται να επηρεάσει τη συγκεκριμένη επιλογή.

19:05 Το Ισραήλ θα εφαρμόσει ευρύ φάσμα επιθετικών σχεδίων

Το Ισραήλ αναφέρει ότι έχουν σκοτωθεί 302 στρατιώτες του από τις 7 Οκτωβρίου.

Η ενημέρωση έρχεται καθώς ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ Daniel Hagari επανέλαβε στο X (πρώην Twitter) ότι «οι δυνάμεις του Ισραηλινού στρατού ετοιμάζονται να εφαρμόσουν ένα ευρύ φάσμα επιθετικών σχεδίων».

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ έχει καλέσει 360.000 έφεδρους από τότε που κήρυξε τον πόλεμο.

18:55 Δείτε φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη Γάζα:

18:50 Μήνυμα στήριξης του Καντονά στην Παλαιστίνη

Μετά τον Καρίμ Μπενζεμά, ακόμη ένας Γάλλος, ο Ερίκ Καντονά, δείχνει ανοικτά την υποστήριξη του στους Παλαιστίνιους, αναφορικά με τις μάχες που λαμβάνουν χώρα σε Γάζα και Ισραήλ το τελευταίο διάστημα.

Ο Γάλλος θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεκαθάρισε πως το μήνυμα του δεν έχει καμία σχέση με την Χαμάς και πιθανή υποστήριξη των πράξεων τους, αλλά έχει να κάνει με τον λαό της Παλαιστίνης τον οποίο όπως και ανέφερε, το Ισραήλ του κλέβει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα εδώ και 75 χρόνια.

18:45 Συνάντηση Μπλίνκεν-Αμπάς στην Ιορδανία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Ιορδανία, όπου συναντάται με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.
Η συνάντηση πραγματοποιείται καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ περιοδεύει για διπλωματικούς λόγους στην περιοχή.

18:37 Σολτς: Ευθύνη της Γερμανίας λόγω του Ολοκαυτώματος να διασφαλίσουμε την ύπαρξη του Ισραήλ

Κοινή δήλωση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου πραγματοποίησε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ.

«Είναι σημαντικό σήμερα από εδώ, σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, να πούμε ξεκάθαρα: η γερμανική ιστορία και η ευθύνη μας που προκύπτει από το Ολοκαύτωμα καθιστούν καθήκον μας να διασφαλίσουμε την ύπαρξη του Ισραήλ».

Ο Σολτς προειδοποίησε «όλους τους άλλους εμπλεκόμενους να μην μπουν σε αυτή τη σύγκρουση» καθώς θα ήταν «ένα μεγάλο και ασυγχώρητο λάθος».

«Σε δύσκολες στιγμές, η Γερμανία έχει μόνο ένα μέρος – να σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ», είπε ο Όλαφ Σολτς, προσθέτοντας ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα βάσει του διεθνούς δικαίου να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να πολεμήσει την τρομοκρατία. Κάθε χώρα έχει καθήκον να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να προστατεύσει τους πολίτες της».

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου από την πλευρά του τόνισε ότι «η Χαμάς είναι οι νέοι Ναζί. Η Χαμάς είναι το ISIS και κατά κάποιο τρόπο ακόμη χειρότερο από το ISIS. Ο κόσμος πρέπει να σταθεί πίσω από το Ισραήλ».

18:31 «Το Ισραήλ θα επιτρέψει τη βοήθεια στη νότια Γάζα, αλλά θα σταματήσει εάν παρέμβει η Χαμάς»

Το Ισραήλ θα επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια στη νότια Γάζα, δήλωσε ο σύμβουλός του για την εθνική ασφάλεια την Τρίτη, αλλά προειδοποίησε ότι θα σταματήσει εάν διαπιστωθεί ότι επεμβαίνει η Χαμάς.

Η βοήθεια «πρέπει να απευθύνεται μόνο σε όσους φεύγουν και όχι στη Χαμάς», είπε ο Τζάτσι Χανέγκμπι σε συνέντευξη Τύπου.

Το Ισραήλ παροτρύνει τους κατοίκους της βόρειας Γάζας να φύγουν νότια, αλλά ο Χανέγκμπι είπε ότι αυτές οι προειδοποιήσεις είχαν καταπνιγεί από τη Χαμάς, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τον άμαχο πληθυσμό ως «ανθρώπινη ασπίδα».

18:20 Παλαιστίνιοι στην Ελλάδα για την «κόλαση» της Γάζας – «Δεν ξέρουν ποιους θάβουν»

Μέλη της παλαιστινιακής κοινότητας στην Ελλάδα μίλησαν στο MEGA και στην εκπομπή «Live News» και σχολίασαν την κατάσταση μετά την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, ενώ αναφέρθηκαν και στις τραγικές συνθήκες στη Λωρίδα της Γάζας, στην οποία εκτός από τον αποκλεισμό που έχει επιβάλλει το Τελ Αβίβ, μετά την έναρξη των εχθροπραξιών έκοψε στους κατοίκους την πρόσβαση σε νερό και ρεύμα.

«H Γάζα είναι σε μία πάρα πολύ τραγική κατάσταση. Έχουν χτυπήσει τα νοσοκομεία, τα ασθενοφόρα και τους γιατρούς. Έχουν κόψει το νερό και το ρεύμα», είπε ένα μέλος της  παλαιστινιακής κοινότητας στην Ελλάδα.

«Θάβουν ανθρώπους  χωρίς να ξέρουν ποιοι είναι. Τα παιδάκια γράφουν το όνομά τους στα χέρια τους, σε περίπτωση που πεθάνουν να ξέρουν σε ποιον ανήκει το πτώμα είναι αυτό που θάβεται»

18:14 Πάνω από 3.000 νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας, λέει η Παλαιστίνη

Τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα.
Επιπλέον 12.500 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, πρόσθεσε το υπουργείο. Επιπλέον, 61 Παλαιστίνιοι έχουν επίσης σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη, όου υπάρχουν πάνω από 1.250 τραυματίες.

18:05 Ισραηλινός Στρατός: Επιβεβαιώνει τη δολοφονία του ηγετικού στελέχους της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός με ανακοίνωσή του επιβεβαιώνει τον θάνατο ηγετικού στελέχους της Χαμάς Αϊμάν Νοφάλ. Παράλληλα παρέθεσε σχετικό βίντεο.

«Μόλις εξαλείψαμε τον Αϊμάν Νοφάλ, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς. Ο Νόφαλ ήταν διοικητής της Κεντρικής Ταξιαρχίας της Χαμάς στη Γάζα και πρώην Αρχηγός Στρατιωτικών Πληροφοριών. Ο Νόφαλ διεύθυνε πολλές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών αμάχων και ήταν ένα από τα πιο κυρίαρχα πρόσωπα της τρομοκρατικής οργάνωσης, συμμετείχε στον σχεδιασμό της απαγωγής του Γκιλάντ Σαλίτ. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να εξαλείψουμε τη Χαμάς», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

17:55 Ξεκινά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη Μέση Ανατολή

Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, η τύχη των ομήρων που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς και οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για την αποφυγή περιφερειακής κλιμάκωσης του πολέμου, είναι τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών, με θέμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, που ξεκινάει στις 18:30 (ώρα Ελλάδας).

Το έκτακτο αυτό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη Μέση Ανατολή συγκάλεσε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου 14 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προκειμένου να χαραχθεί η «κοινή δράση» της ΕΕ.

Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας θα είναι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Οι τραγικές σκηνές στη Λωρίδα της Γάζας ως αποτέλεσμα της πολιαρκίας και της έλλειψης βασικών αναγκών σε συνδυασμό με την καταστροφή που προκλήθηκε από τους βομβαρδισμούς, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στη διεθνή κοινότητα», τονίζει ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή-πρόσκλησης προς τους ευρωπαίους ηγέτες.

17:45 Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά προτρέπει τους Καναδούς να εγκαταλείψουν τον Λίβανο

Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μελανί Ζολί προέτρεψε τους Καναδούς πολίτες να εγκαταλείψουν τον Λίβανο όσο είναι υπάρχουν διαθέσιμες εμπορικές πτήσεις.

Οι Καναδοί στο Τελ Αβίβ και τη Δυτική Όχθη που ήθελαν να φύγουν θα πρέπει να επωφεληθούν από τις στρατιωτικές πτήσεις που πραγματοποιεί η Οτάβα προς την Αθήνα, πρόσθεσε.

Η προτροπή του Καναδού υπουργού Εξωτερικών έρχεται μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι δύο ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο.

17:38 Θρίλερ με φωτογραφίες αράβων ενόπλων να επιδεικνύουν τις ελληνικές κάρτες ασύλου

Μυστήριο καλύπτει την προέλευση φωτογραφιών που είναι στη διάθεση της ΕΛ.ΑΣ. και απεικονίζουν ενόπλους από τη Μέση Ανατολή να έχουν αποκτήσει κάρτα ασύλου και ταξιδιωτικά έγγραφα από τις ελληνικές αρχές.

Οπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ», τα ίδια πρόσωπα εικονίζονται σε προγενέστερες φωτογραφίες να προτάσσουν όπλα και να συμμετέχουν σε ένοπλες οργανώσεις της Μέσης Ανατολής.

Πρόκειται για οπτικό υλικό που προκαλεί προβληματισμό στις αρχές ασφαλείας – ιδίως εν μέσω των φονικών συγκρούσεων σε Ισραήλ και Λωρίδα της Γάζας – αφού, όπως προκύπτει από αυτό, τουλάχιστον δύο άτομα με ύποπτη δραστηριότητα και ενδεχόμενη σχέση με τον ΙSIS ή άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις έχουν παρεισφρήσει στη χώρα μας και… εξυπηρετούνται ως πρόσφυγες.

17:27 21 Γάλλοι πολίτες νεκροί από τη Χαμάς, 11 αγνοούμενοι

Σε 21 αυξήθηκε ο αριθμός των Γάλλων πολιτών που σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις της Χαμάς το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Υπάρχουν ακόμη 11 Γάλλοι πολίτες αγνοούμενοι, μερικοί από αυτούς πιθανότατα κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς», προσθέτει η δήλωση, αναφέροντας τη Mia Shem, μια 21χρονη Ισραηλινογαλλίδα υπήκοο που απήχθη κατά τη διάρκεια του μουσικού φεστιβάλ Supernova.

17:20 Ο Σολτς έφτασε στο Ισραήλ

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς προσγειώθηκε στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Σολτς έγινε δεκτός από τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν σε αεροδιάδρομο, όπως δείχνει φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο.

«Το ταξίδι μου στο Ισραήλ είναι μια επίσκεψη σε φίλους. Η Γερμανία στέκεται σταθερά στο πλευρό του Ισραήλ», σημείωσε ο Όλαφ Σολτς σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter)

17:12 Ήχησαν σειρήνες στη Γάζα

Συναγερμοί για ρουκέτες ακούγονται σε κοινότητες στα σύνορα της Γάζας, σύμφωνα με αναφορές Ισραηλινών μέσων ενημέρωσης.

17:05 Αρχηγός πληροφοριών του ισραηλινού στρατού: «Αποτύχαμε» στις 7 Οκτωβρίου

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών του Ισραήλ Άχαρον Χαλίβα ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχία των δυνάμεών του να προειδοποιήσουν για τις επιθέσεις από Παλαιστίνιους μαχητές στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ο υποστράτηγος του ισραηλινού στρατού, είπε ότι η αποτυχία συλλογής πληροφοριών οδήγησε στην έναρξη του συνεχιζόμενου πολέμου, σύμφωνα με σχόλια που ανέφεραν οι Times του Ισραήλ.

«Η Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών, υπό τις διαταγές μου, απέτυχε να προειδοποιήσει για την τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποίησε η Χαμάς», είπε ο Χαλίβα. «Αποτύχαμε στην πιο σημαντική αποστολή μας και ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών, φέρω την πλήρη ευθύνη για την αποτυχία», πρόσθεσε.

16:56 Υπουργός Άμυνας Ισραήλ σε Χαμάς: «Ή θα πεθάνετε ή θα παραδοθείτε»

Προειδοποίηση προς τη Χαμάς δίνει ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ιωάβ Γκάλαντ.

«Ή θα πεθάνετε ή θα παραδοθείτε, δεν υπάρχει τρίτη επιλογή» είπε ο κ. Γκάλαντ κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε βάση της Πολεμικής Αεροπορίας του νότιου Ισραήλ.

Νωρίτερα είχε ορκιστεί ότι το Ισραήλ θα «ανατρέψει» τη Χαμάς και να «εξαφανίσει» τις στρατιωτικές της δυνατότητες.

16:44 Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι δύο μέλη της σκοτώθηκαν

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα στην περιοχή Alma al-Shaab του νότιου Λιβάνου την Τρίτη, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό του Λιβάνου.

Ακόμη, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι δύο από τους μαχητές της σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις την Τρίτη, αλλά δεν είναι σαφές εάν αποτελούν μέρος του αριθμού των νεκρών που αναφέρει ο Ερυθρός Σταυρός.

16:35 Νεκρός ο ένοπλος διοικητής της Χαμάς Αϊμάν Νόφαλ

Ο Αϊμάν Νοφάλ, ανώτερος ένοπλος διοικητής της Χαμάς σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στη Γάζα, δήλωσε η Χαμάς.

Ήταν μέλος του Γενικού Στρατιωτικού Συμβουλίου και διοικητής της Κεντρικής Ταξιαρχίας στις Ταξιαρχίες al-Qassam -την ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης.

16:30 Εξαντλούνται τα διαθέσιμα αποθέματα τροφίμων στη Γάζα

Τα καταστήματα στη Γάζα θα εξαντλήσουν τα διαθέσιμα αποθέματα τροφίμων σε «λιγότερο από μία εβδομάδα», με τους λιανοπωλητές να μην μπορούν να προμηθευτούν νέα αποθέματα από τους χονδρεμπόρους λόγω «ευρείας καταστροφής και ανασφάλειας», δήλωσε στο CNN ένας εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) του ΟΗΕ.

Οι προμήθειες ψωμιού είναι περιορισμένες, με μόνο έναν από τους πέντε αλευρόμυλους στη Λωρίδα της Γάζας να λειτουργεί λόγω της έλλειψης καυσίμων και ηλεκτρισμού, προειδοποίησε ο εκπρόσωπος. Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι παρατάσσονται σε ουρές με τις ώρες για να πάρουν ψωμί από τα αρτοποιεία.

Στις αποθήκες, οι προμήθειες βασικών τροφίμων είναι «επαρκείς για περίπου δύο εβδομάδες», αλλά λόγω της κατεστραμμένης υποδομής, είναι δύσκολο να διανεμηθούν, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

16:25 Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Απαιτείται αλλαγή στρατηγικής από τον Μπάιντεν

Για ενδέκατη μέρα συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, προκαλώντας, μεταξύ άλλων, την αύξηση της παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή. Η σύγκρουση αυτή αναγκάζει  τον Μπάιντεν να στείλει ακόμα περισσότερες δυνάμεις προς το Ισραήλ, επαναπροσδιορίζοντας για ακόμη μία φορά την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή, σε μία εποχή που ο ίδιος επεδίωκε να επικεντρωθεί στις πιθανές απειλές από τη πλευρά της Κίνας και της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Wall Street Journal, το ενδεχόμενο διεύρυνσης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς αναγκάζει την κυβέρνηση Μπάιντεν να αποκαταστήσει μέρος του στρατιωτικού αποτυπώματος στην περιοχή. Αν και η ανάπτυξη των ναυτικών μέσων και των στρατευμάτων υποστήριξης είναι προσωρινή, η σύγκρουση μπορεί να προκαλέσει την επανεξέταση της αμυντικής στρατηγικής του Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή.

16.15 Αιγύπτικος κολυμβητής που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην Ελλάδα κατήγγειλε ότι δέχεται απειλές θανάτου

Ο Αιγύπτιος κολυμβητής Αμπντελραχμάν Σαμέχ κατήγγειλε ότι δέχεται απειλές θανάτου επειδή έδειξε αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους, αφότου κέρδισε το χρυσό στο Παγκόσμιο Κύπελλο Υγρού Στίβου 2023.

Ο Σαμέχ κέρδισε τον τελικό των 50 μέτρων πεταλούδας ανδρών στο τουρνουά που διεξήχθη στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα. Σε δηλώσεις του είχε παρομοιάσει τους θανάτους Παλαιστινίων με τον θάνατο των αδελφών του, τονίζοντας πώς ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη γειτονική χώρα τον επηρεάζει συναισθηματικά.

16:05 Εκτίμηση για 1.200 εγκλωβισμένους κάτω από τα ερείπια στη Γάζα

Περίπου 1.200 άνθρωποι, ανάμεσά τους περίπου 500 ανήλικοι, πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια στη Γάζα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές που στήριξαν τις εκτιμήσεις τους σε κλήσεις κινδύνου που έλαβαν.

«Πολλές φορές οι γιατροί λένε ότι ακούνε τα θύματα να ουρλιάζουν, αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα γι’ αυτό», ανέφερε στο AP ο Μοχάμεντ Αμπού Σέλμια, γενικός διευθυντής του νοσοκομείου Σίφα, του μεγαλύτερου ιατρικού κέντρου της Γάζας.

Ο Ali Ahad, ένας 37χρονος κάτοικος της πόλης της Γάζας, είπε ότι όταν οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές ισοπέδωσαν το διπλανό κτίριο κατοικιών και οι διασώστες δεν ήρθαν ποτέ.

Αυτός και οι φίλοι του έτρεξαν έξω με τις παντόφλες τους και πάλεψαν να βγάλουν αιματοβαμμένους ανθρώπους έξω από τα ερείπια με κουβέρτες. Όταν είδαν ένα ασθενοφόρο να τρέχει στο δρόμο προς το νοσοκομείο Σίφα, το κυνήγησαν, χτυπώντας τα παράθυρά του για να το σταματήσουν, ώστε να μπορούν να στριμώξουν τους γείτονές τους μέσα.

15:55 Εκπρόσωπος Χαμάς: Η επίσκεψη Μπάιντεν ενθαρρύνει το Ισραήλ να «διαπράξει περισσότερες σφαγές εναντίον των Παλαιστινίων»

Τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι «διολίσθησε στο ισραηλινό αφήγημα» κατηγορεί η Χαμάς, αποκαλώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες «ένοχο σε αυτόν τον πόλεμο κατά του λαού μας». Οι συγκεκριμένες δηλώσεις έρχονται μια μέρα πριν την άφιξη του Αμερικανού προέδρου στη Μέση Ανατολή.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Ναΐμ Κάσεμ δήλωσε ότι η στάση των ΗΠΑ απέναντι στον παλαιστινιακό λαό είναι «επιθετική» και υποστήριξε ότι η επίσκεψη του Μπάιντεν είχε ως στόχο την παροχή οικονομικής και ηθικής υποστήριξης στο Ισραήλ, ενθαρρύνοντάς το τελευταίο να «διαπράξει περισσότερες σφαγές εναντίον των Παλαιστινίων».

Παράλληλα, σε επικοινωνία του CNN με τον εκπρόσωπο της Χαμάς, ο Ναΐμ Κάσεμ δήλωσε πως «δυστυχώς η αμερικανική κυβέρνηση και ο πρόεδρος των ΗΠΑ έλαβαν πολύ επιθετικά μέτρα κατά του παλαιστινιακού λαού και έπεσαν στην ισραηλινή αφήγηση. Η επίσκεψή του είναι μόνο για να στηρίξει τους Ισραηλινούς οικονομικά και ηθικά, να ενθαρρύνει την κατοχή και να διαπράξει περισσότερες σφαγές κατά των Παλαιστινίων αδελφών μας».

15:45 Σε αυξημένη ετοιμότητα 2.000 στρατιώτες των ΗΠΑ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, έθεσε περίπου 2.000 στρατιώτες και μια σειρά από μονάδες σε αυξημένη κατάσταση ετοιμότητας μέσω της προετοιμασίας για ανάπτυξη τάξης, δήλωσε το Αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

«Ο υπουργός θα συνεχίσει να αξιολογεί τη στάση της δύναμης μας και θα παραμείνει σε στενή επαφή με συμμάχους και εταίρους», προστίθεται στην ανακοίνωση.

15:35 Στους 80 ο αριθμός των νεκρών το τελευταίο 24ωρο στη νότια Γάζα, λέει η Χαμάς

Οι θάνατοι Παλαιστινίων από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη νότια Γάζα το τελευταίο 24ωρο έχουν πλέον αυξηθεί στους 80, ανακοίνωσε κυβερνητικό γραφείο Τύπου της Χαμάς.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας της Γάζας καλεί όποιον έχει καύσιμα και ντίζελ να επικοινωνήσει με το προσωπικό του υπουργείου.

15:27 Τι θα περιλαμβάνει η επίσκεψη Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή – Οι συναντήσεις και η τετραμερής σύνοδος

Λεπτομέρειες για το ταξίδι του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να περάσει μέρος της Τετάρτης στο Τελ Αβίβ για συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και άλλους αξιωματούχους. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο ταξίδια στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια, ο Μπάιντεν αναμένεται να πετάξει στο Αμμάν της Ιορδανίας για συνομιλίες σχετικά με την επιτάχυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, όπου θα συναντήσει τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλαχ, τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Το Reuters αναφέρει ότι ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι τόνισε ότι ο Τζο Μπάιντεν «θα καταστήσει σαφές ότι θέλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλους τους εταίρους μας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την παροχή κάποιου είδους ασφαλούς διέλευσης για τους αμάχους». Διαβάστε περισσότερα εδώ.

15:20 Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναμένεται να επισκεφθεί την Αίγυπτο

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται να ταξιδέψει στην Αίγυπτο καθώς επιδεινώνεται η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, ανέφεραν σήμερα οι Financial Times.

Ο Γκουτέρες αναμένεται να φτάσει στο Κάιρο την Τετάρτη και να συναντήσει αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ανέφερε η έκθεση.

15:14 Ο ΠΟΥ λέει ότι χρειάζεται πρόσβαση στη Γάζα για να παραδώσει ιατρικές προμήθειες

Πρόσβαση στη Γάζα για να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια και ιατρικές προμήθειες λέει πως χρειάζεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιόντας για μια μακροπρόθεσμη ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή.

Περίπου οι μισοί από τους 2.800 Παλαιστίνιους που έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής ήταν γυναίκες και παιδιά, ενώ, 11.000 έχουν τραυματιστεί στη Γάζα από την έναρξη των βομβαρδισμών του Ισραήλ μετά τις φονικές επιθέσεις της Χαμάς, ανέφεραν αξιωματούχοι του ΠΟΥ σε ενημέρωση που μετέδωσε το Reuters.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών συναντάται σήμερα με «υπεύθυνους λήψης αποφάσεων» για να ανοίξει πρόσβαση προς τη Γάζα το συντομότερον δυνατόν, καθώς, προς το παρόν, δεν υπάρχει τρόπος εισόδου ή εξόδου.

15.05 Δύο επιπλέον αντιαρματικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό

Δύο αντιαρματικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς τις θέσεις του ισραηλινού στρατού κοντά στο Yiftah, ένα κιμπούτς στο βόρειο Ισραήλ. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.
Οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με το IDF, «απαντούν με άρματα μάχης και πυροβόλα όπλα εναντίον στρατιωτικών θέσεων της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ».

14.50 Νοσοκομείο Hadassah στην Ιερουσαλήμ: «Αρνηθήκαμε να περιθάλψουμε τρομοκράτη της Χαμάς»

Το νοσοκομείο Hadassah στην Ιερουσαλήμ ανέφερε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ είχαν ζητήσει να μεταφερθεί ένα μέλος της Χαμάς για περίθαλψη, αλλά το νοσοκομείο αρνήθηκε να τον δεχθεί. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωσή του «το νοσοκομείο δεν περιέθαλψε και δεν θα περιθάλψει τρομοκράτες τραυματίες του πολέμου».

Ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ Μοσέ Άρμπελ επισήμανε από την πλευρά του πως «μετά την έναρξη του πολέμου τα νοσοκομεία δεν θα δέχονται τρομοκράτες», τονίζοντας ότι θα τους περιθάλψουν σε περίπτωση τραυματισμού η υπηρεσία φυλακών του Ισραήλ και ο ισραηλινός στρατός.

14.35 «Όχι» του βασιλιά Αμπντουλάχ σε πρόσφυγες από την Παλαιστίνη σε Ιορδανία και Αίγυπτο

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ προειδοποίησε ξανά την Τρίτη να μην ωθήθουν Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στην Αίγυπτο ή την Ιορδανία, προσθέτοντας ότι η ανθρωπιστική κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί εντός της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.

«Αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή, γιατί εκτιμώ ότι αυτό είναι το σχέδιο ορισμένων από τους συνήθεις υπόπτους να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν de facto καταστάσεις. Όχι πρόσφυγες στην Ιορδανία, όχι πρόσφυγες στην Αίγυπτο», δήλωσε ο βασιλιάς Αμπντουλάχ σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη συνάντηση με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο.

14.26 Reuters: Τετραμερής σύνοδος κορυφής στο Αμμάν με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, Ιορδανίας, Αιγύπτου και Παλαιστίνης

Επικαλούμενο τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ιορδανίας, το Reuters αναφέρει ότι η Ιορδανία την Τετάρτη θα φιλοξενήσει μια τετραμερή σύνοδο κορυφής στο Αμμάν μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τους Αιγυπτίων και Παλαιστίνιων ηγετών ώστε να συζητηθούν τις «επικίνδυνες» επιπτώσεις του πολέμου στη Γάζα στην περιοχή και να εξευρεθεί πολιτική λύση.

14:20 Επιστολή Αμερικανών βουλευτών προτρέπει τον Μπάιντεν να επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν «επειδή υποστηρίζει τη Χαμάς»

Επιστολή έλαβε η κυβέρνηση Μπάιντεν από 63 Δημοκρατικούς και 50 Ρεπουμπλικάνους βουλευτές του Αμερικανικού Κογκρέσου που την προτρέπει να επιβάλει κυρώσεις το Ιράν «για τον ρόλο του στην υποστήριξη της Χαμάς», σύμφωνα με το CNN.

Συγκεκριμένα, καλεί τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να «λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διακόψει τις πηγές χρηματοδότησης του Ιράν».

«Αυτό περιλαμβάνει τη μέγιστη επιβολή όλων των κυρώσεων των ΗΠΑ και τη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων για τον τερματισμό του εμπορίου πετρελαίου του Ιράν προς την Κίνα, που αυτή τη στιγμή αποφέρει έσοδα 150 εκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα», αναφέρει η επιστολή.

Ακόμη, οι βουλευτές σημειώνουν πως «οι ΗΠΑ πρέπει να ασκήσουν σημαντική πίεση στο Κατάρ και την Τουρκία να σταματήσουν την υποστήριξή τους στη Χαμάς και να εκδιώξουν την ηγεσία της Χαμάς που φιλοξενούν», προσθέτει η επιστολή.

14:04 Απειλούν το Ισραήλ οι Φρουροί της Επανάστασης – «Σταματήστε τις φρικαλεότητες…»

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν απειλούν ότι αν το Ισραήλ συνεχίσει τις φρικαλεότητες στη Γάζα τότε θα αντιμετωπίσει κι άλλο κύμα αντίστασης. Μάλιστα, τονίζουν ότι το σιωνιστικό καθεστώς του Ισραήλ θα έχει να αντιμετωπίσει αυτά τα κύματα αντίστασης μέχρι «αυτό το καρκίνωμα εξαλειφθεί από τον παγκόσμιο χάρτη».

13:57 Δραματική αύξηση των συλλήψεων Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Al Jazeera στη Δυτική Όχθη, Ζένα Αλ Ταχάν, η οποία παρακολούθησε συνέντευξη Τύπου που παραχωρούσαν ομάδες δικαιωμάτων στη Ραμάλα έχουν αυξηθεί δραματικά οι συλλήψεις Παλαιστινίων τόσο στη Δυτική Όχθη όσο και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Μέχρι τώρα οι συλλήψεις μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ έχουν φτάσει τις 650.

13:48 Νέα επίθεση της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ

Αντιαρματικός πύραυλος εκτοξεύτηκε κατά φυλακίου των IDF στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση των ισραηλινών δυνάμεων. Οι ίδιες απάντησαν με πυρά. Από το πρωί της Τρίτης η Χεζμπολάχ έχει προχωρήσει σε μια σειρά επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα και με ανακοινώσεις της.

13:30 «Σύντομα» θα επισκεφθεί το Ισραήλ ο Εμανουέλ Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να επισκεφθεί «σύντομα» το Ισραήλ, όπως είπε ο ίδιος, χωρίς όμως να διευκρινίσει την ημερομηνία του ταξιδιού του.

13:24 Λιβανέζος ΥΠΕΞ προς Ισραήλ: «Σταματήστε τις προκλήσεις στα σύνορα»

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Μπου Χαμπίμπ τονίζει ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου – Ισραήλ, λέγοντας ότι το Τελ Αβίβ «ρίχνει λάδι στη φωτιά».

«Δεν είμαστε υπέρ του πολέμου. Θέλουμε πραγματικά ηρεμία στην περιοχή», πρόσθεσε.

12:48 Χακάν Φιντάν: Η Αίγυπτος θα φιλοξενήσει σύνοδο κορυφής για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς

Σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι η Αίγυπτος θα φιλοξενήσει σύνοδο κορυφής για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς το ερχόμενο Σάββατο.

12:40 Αινιγματική δήλωση από τον ισραηλινό στρατό – Δεύτερες σκέψεις για τη χερσαία εισβολή;

«Προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια του πολέμου. Δεν έχουμε πει ποια θα είναι αυτά. Όλοι μιλούν για τη χερσαία επίθεση. Μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος για τα διεθνή ΜΜΕ των IDF, αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η δήλωση του Χεχτ είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει συζήτηση. Υπενθυμίζεται ότι οι New York Times αναφέρουν σήμερα ότι η επίσκεψη Μπάιντεν στο Ισραήλ την Τετάρτη θα καθυστερήσει τουλάχιστον 24 ώρες τη χερσαία επέμβαση, αν και οι IDF, μέσω του αντισυνταγματάρχη Τζόναθαν Κονρίκους, σχολίασαν ότι η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου δεν πρόκειται να επηρεάσει τη συγκεκριμένη επιλογή.

12:22 Ανατροπές στη γεωπολιτική σκακιέρα φέρνει ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς

Ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς φέρνει αλλαγές στην γεωπολιτική ισορροπία, καθώς πλέον η παραδοσιακή Δύση φαίνεται να βρίσκεται υπό πίεση, ενώ κερδισμένες φαίνεται να είναι η Ρωσία και η Κίνα, σύμφωνα με ανάλυση της Wall Street Journal.

12:15 Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι πρέπει να δικαστούν για τα εγκλήματά τους

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θα πρέπει να δικαστούν για τα «εγκλήματά τους κατά των Παλαιστινίων», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση την Τρίτη, μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ.

11:44 Οι IDF συνεχίζουν να πλήττουν θέσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι συνεχίζουν να πλήττουν θέσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο μετά το νέο χτύπημα της λιβανέζικης οργάνωσης.

11:12 Επίθεση της Χεζμπολάχ στη Μετούλα – Ανταλλαγές πυρών με τις IDF

Σε νέα επίθεση στο βόρειο Ισραήλ, στη Μετούλα, προχώρησε η Χεζμπολάχ, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με αναφορές, τραυματίστηκαν τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες.

Οι IDF ανταπέδωσαν τα πυρά, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους.

11:09 Ισραηλινός στρατός: «Παγκόσμιο ζήτημα» το καθεστώς της Λωρίδας της Γάζας μετά την επέμβαση

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε σήμερα ότι το καθεστώς της Λωρίδας της Γάζας μετά τη σχεδιαζόμενη επίθεση του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα θα είναι «παγκόσμιο ζήτημα» για διεθνή συζήτηση.

«Έχουμε όλα τα πιθανά σενάρια κατάληξης», δήλωσε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χάγκαρι σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν το Ισραήλ θα καταλάβει πλήρως το έδαφος αυτό.

«Το υπουργικό συμβούλιο συζητά επίσης πώς θα μπορούσε να μοιάζει αυτό… Αυτό είναι επίσης παγκόσμιο ζήτημα, πώς θα είναι η κατάσταση στην περιοχή αυτή», δήλωσε.

11:02 Συνάντηση Σολτς και βασιλιά Αμπντάλα – «Κανένας πρόσφυγας στην Ιορδανία, κανένας πρόσφυγας στην Αίγυπτο»

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς ζήτησε σήμερα να αποφευχθεί μια κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και προειδοποίησε τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να μην επέμβουν στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισράηλ και τη Χαμάς.

«Προειδοποιώ ρητά τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να μην επέμβουν στη σύγκρουση», δήλωσε ο Σολτς σε συνέντευξη Τύπου αφού συναντήθηκε στο Βερολίνο με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα.

10:53 Επίθεση σε μέλη της UNICEF στην Ιταλία επειδή συγκέντρωναν χρήματα για ανθρωπιστική βοήθεια για την Παλαιστίνη

Τραμπούκος στο Μιλάνο επιτέθηκε σε μέλη της UNICEF επειδή συγκέντρωναν χρήματα για ανθρωπιστική βοήθεια για την Παλαιστίνη.

«Πες Παλαιστίνη άλλη μια φορά, θα σκοτώσω γαμώτο», τους φώναζε, ενώ επιχείρησε να κουτουλήσει τον έναν και να κλωτσήσει τον άλλο.

10:49 Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε τον πρόεδρο του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου

Ο Αζίζ Ντβέικ, πρόεδρος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, συνελήφθη κατά τη διάρκεια της νύχτας από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους.

10:24 IDF: Δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός – το βίντεο με τον όμηρο είναι ψυχολογική τρομοκρατία

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, ταξίαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι διευκρίνισε την Τρίτη ότι «δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός. Συνεχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια του πολέμου».

Όσον αφορά το βίντεο με την όμηρο που δημοσίευσε η Χαμάς το βράδυ της Δευτέρας, ο Χαγκάρι είπε ότι πρόκειται για «ψυχολογική τρομοκρατία».

10:15 Ο Τραμπ εξαγγέλλει ότι θα απελαύνει μετανάστες που υποστηρίζουν τη Χαμάς

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ (2017-2021), Ντόναλντ Τραμπ είπε ακόμη πως εάν εξασφαλίσει δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο, θα απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα οποιουδήποτε δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει.

09:40Έφτασαν στην Κύπρο οι πρώτοι Αμερικανοί υπήκοοι από το Ισραήλ

Δεκάδες Αμερικανοί πολίτες από το Ισραήλ έφτασαν στην Κύπρο δια θαλάσσης νωρίς την Τρίτη εν μέσω της κλιμακούμενης κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Περίπου 159 άτομα επέβαιναν στο πολυτελές πλοίο Rhapsody of the Seas, το οποίο αναχώρησε από τη Χάιφα και κατέπλευσε στο λιμάνι της Λεμεσού.

09:32 Κοινή προσέγγιση για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς «ψάχνουν» οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι είναι ύψιστης σημασίας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποκτήσει κοινή θέση για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.

09:12 Ο στρατηγός Μάικλ «Έρικ» Κουρίλα έφτασε στο Ισραήλ

Ο επικεφαλής της κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός Μάικλ «Έρικ» Κουρίλα έφτασε στο Ισραήλ.

09:10 IDF: Η επίσκεψη Μπάιντεν δεν θα περιπλέξει ούτε θα καθυστερήσει πιθανή χερσαία εισβολή στη Γάζα

Την ώρα που οι New York Times υποστηρίζουν ότι η επίσκεψη Μπάιντεν στο Ισραήλ θα καθυστερήσει τη χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων για τα διεθνή ΜΜΕ, αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κονρίκους δήλωσε στον Τζον Βάους του CNN ότι πιστεύει ότι ο Μπάιντεν υποστηρίζει την εκστρατεία του Ισραήλ για την ήττα της Χαμάς.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η επίσκεψη Μπάιντεν δεν θα περιπλέξει ούτε θα καθυστερήσει πιθανή χερσαία εισβολή στη Γάζα.

«Νομίζω ότι ο πρόεδρος είπε επίσης ότι ‘η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί’ και αυτός ακριβώς είναι ο στρατιωτικός μας στόχος», δήλωσε ο Κονρίκους.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να φτάσει στο Ισραήλ την Τετάρτη.

09:00 Για «προληπτική δράση» μιλάει το Ιράν – Η ισχυρότερη δήλωσή του μέχρι σήμερα

Για «προληπτική δράση» από τη μεριά του Ιράν για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς μίλησε ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, στην ισχυρότερη δήλωση που έχει κάνει η ιρανική διπλωματία μετά το ξέσπασμα της νέας κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με το Al Jazeera ο ίδιος είπε ότι οι ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν δεν θα επιτρέψουν στο Ισραήλ να κάνει αυτό που θέλει στη Γάζα. Μεταξύ αυτών των ομάδων είναι η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία έχει εμπλακεί σε μάχες με το Ισραήλ κατά μήκος των συνόρων για περισσότερο από μια εβδομάδα τώρα.

08:52 Η Ιαπωνία θα δώσει 10 εκατομμύρια δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Η Ιαπωνία θα παράσχει βοήθεια ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων για τους αμάχους στη Γάζα, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Γιόκο Καμικάουα.

08:45 Ο πρεσβευτής της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γερμανία «ανήσυχος» για τους περιορισμούς στις συγκεντρώσεις αλληλεγγύης

Ο πρεσβευτής της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γερμανία, ο Λέιθ Αράφε, επέκρινε χθες Δευτέρα τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από τις γερμανικές αρχές στις δημόσιες εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους, που χαρακτήρισε «υπερβολικούς».

«Είμαι βαθιά ανήσυχος για την υπερβολική αντίδραση σε ειρηνική αντιπολεμική διαδήλωση χθες στο Βερολίνο», ανέφερε ανακοίνωση της πρεσβείας. Το σύνθημα «λευτεριά στην Παλαιστίνη» είναι κάλεσμα να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή και να τηρηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρόσθεσε.

08:38 Ο Τζάστιν Τριντό ζήτησε να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος στη Γάζα

«Ο Καναδάς ζητά ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση και έναν ανθρωπιστικό διάδρομο, ώστε να μπορεί να παραδίδεται στους αμάχους στη Γάζα βασική βοήθεια, όπως τρόφιμα, καύσιμα και νερό. Είναι επιτακτική ανάγκη να συμβεί αυτό», δήλωσε ο ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

08:30 Σε απολογία από την Μπάγερν Μονάχου κλήθηκε ο Μαζράουι λόγω της στήριξής του στην Παλαιστίνη

Η Μπάγερν Μονάχου κάλεσε σε απολογία τον Μαροκινό διεθνή ποδοσφαιριστή Νουσαΐρ Μαζράουι λόγω της στήριξής του, με δηλώσεις του, στην Παλαιστίνη.

Μάλιστα, η βαυαρική ομάδα εξέφρασε τη στήριξή της στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς.

08:22 Νεκρός ο Οσάμα Μαζίνι – Ηγετικό στέλεχος της Χαμάς

Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από το χτύπημα που προκάλεσε τον θάνατο του Οσάμα Μαζίνι, ηγετικού στελέχους της Χαμάς.

07:52 «Τίποτα συγκεκριμένο» για την ανθρωπιστική βοήθεια – Τι δήλωσε ο Μπλίνκεν

Ο Άλαν Φίσερ του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από τη Δυτική Ιερουσαλήμ, λέει ότι δεν υπήρξε «τίποτα συγκεκριμένο» μετά τις συνομιλίες του Άντονι Μπλίνκεν με τους Ισραηλινούς ηγέτες σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα και τις ασφαλείς ζώνες για τους αμάχους.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε «πολύωρες συνομιλίες» με το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, τον πρόεδρο, αλλά και τον πρωθυπουργό, αλλά, στο τέλος, παραδέχθηκε ότι δεν βγήκε κάτι συγκεκριμένο.

Ο Μπλίνκεν είπε: «Θα κοιτάξουμε να βρούμε τρόπους για την παροχή βοήθειας».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχει ανάγκη για βοήθεια στη Γάζα. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η βοήθεια θα φτάσει.

07:25 New York Times: Η επίσκεψη Μπάιντεν μπορεί να καθυστερήσει τη χερσαία εισβολή στη Γάζα

Οι New York Times εκτιμούν ότι η επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ θα θα καθυστερήσει τη χερσαία επέμβαση για τουλάχιστον 24 ώρες.

07:10 Τι γνωρίζουμε για τη συμφωνία ΗΠΑ – Ισραήλ για την ανθρωπιστική βοήθεια

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα συνεργαστούν για την κατάρτιση σχεδίου προκειμένου να επιτραπεί διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Κατόπιν αιτήματός μας, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ (…) θα καταρτίσουν σχέδιο που θα επιτρέψει η ανθρωπιστική βοήθεια δωρητριών χωρών και πολυμερών οργανισμών να φθάσει στους άμαχους της (Λωρίδας της) Γάζας», δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν έπειτα από μαραθώνιες – σχεδόν εννιάωρες – συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, την πέμπτη ημέρα ασταμάτητων διπλωματικών επαφών στην περιοχή.

06:52 «Το Ισραήλ είναι σε πόλεμο και θα επικρατήσει»

Επιστολή προς τους στρατιώτες, τους διοικητές και τους εφέδρους έστειλε ο αρχηγός των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας, Αντιστράτηγος Χερζί Χαλεβί, σύμφωνα με ανάρτηση των IDF στο Twitter.

06:44 Σήμερα συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απορρίφθηκε χθες Δευτέρα το βράδυ σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε από τη Ρωσία και προέβλεπε να ζητηθεί η κήρυξη «ανθρωπιστικής εκεχειρίας» ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Το ΣΑ θα συνεδριάσει ξανά εκτάκτως απόψε, αυτή τη φορά για να εκφραστεί για δεύτερο σχέδιο απόφασης, που καταρτίστηκε και διανεμήθηκε από τη Βραζιλία.

Το ρωσικό σχέδιο απόφασης εγκρίθηκε από πέντε κράτη μέλη –συμπεριλαμβανομένης, πέραν της Ρωσίας, της Κίνας–, απορρίφθηκε από άλλα τέσσερα (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ιαπωνία), ενώ έξι κράτη απείχαν, ανάμεσά τους η Βραζιλία.

Η συνεδρίαση διήρκεσε τρεις ώρες και δεν τη διέκοψε η ανακοίνωση από το Τελ Αβίβ διά στόματος του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πως αύριο Τετάρτη θα επισκεφθεί το Ισραήλ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε ένδειξη συμμαχικής αλληλεγγύης.

Τα 15 κράτη μέλη αναμένεται να εκφραστούν σήμερα για το νέο σχέδιο απόφασης, που καταρτίστηκε από τη Βραζιλία, η οποία ασκεί την προεδρία του ΣΑ τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η συνεδρίαση θα αρχίσει περί τις 22:00 (ώρα Νέας Υόρκης· 01:00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας).

06:38 Στο Ισραήλ ο επικεφαλής της κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης των ΗΠΑ

Απροειδοποίητο ταξίδι στο Ισραήλ έκανε ο Στρατηγός και επικεφαλής της κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης των ΗΠΑ, Μάικλ «Έρικ» Κουρίλα, ενώ θα συναντηθεί με τους επικεφαλής του ισραηλινού στρατού για να συζητήσουν πώς η Αμερική θα στηρίξει στρατιωτικά το Τελ Αβίβ.

06:35 Σχεδόν μισό εκατομμύριο πολίτες του Ισραήλ εκτοπίστηκαν εξαιτίας του πολέμου με τη Χαμάς

Σχεδόν 500.000 Ισραηλινοί έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας τους μέσα σε δέκα ημέρες, αφότου άρχισαν οι επιθέσεις της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου, δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού σε δημοσιογράφους σήμερα.

«Περίπου μισό εκατομμύριο Ισραηλινοί εκτοπίστηκαν» εντός συνόρων του Ισραήλ, είπε. «Εκκενώσαμε όλο το νότιο Ισραήλ όλες τις κοινότητες κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, κατόπιν οδηγιών της κυβέρνησης (…) Κάναμε το ίδιο στον βορρά όπου 20 κοινότητες κοντά στα σύνορα (σ.σ. με τον Λίβανο) εκκενώθηκαν», διευκρίνισε.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

04:53 Σχέδιο ΗΠΑ – Ισραήλ για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα συνεργαστούν για την κατάρτιση σχεδίου προκειμένου να επιτραπεί διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν.

«Κατόπιν αιτήματός μας, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ (…) θα καταρτίσουν σχέδιο που θα επιτρέψει η ανθρωπιστική βοήθεια δωρητριών χωρών και πολυμερών οργανισμών να φθάσει στους άμαχους της (Λωρίδας της) Γάζας», δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν έπειτα από μαραθώνιες – σχεδόν εννιάωρες – συνομιλίες με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, την πέμπτη ημέρα ασταμάτητων διπλωματικών επαφών στην περιοχή.

04:25 Χωρίς προϋποθέσεις η στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βάζουν όρους ή προϋποθέσεις στα στρατιωτικά συστήματα που προμηθεύει το Ισραήλ, στον πόλεμό του ενάντια στην Χαμάς στην Γάζα.
Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κϊρμπυ σε τηλεφωνική ενημέρωση.

Δήλωσε πως «Έχουν το δικαίωμα να προστατέψουν τους εαυτούς τους. Έχουν το δικαίωμα να κυνηγήσουν μια τρομοκρατική απειλή και θα συνεχίσουμε να κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε, για να τους βοηθήσουμε να το καταφέρουν.».

03:45 Μετά το Ισραήλ, ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με Άραβες ηγέτες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ την Τετάρτη, θα συναντήσει τον Βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, τον πρόεδρο της Αιγύπτου Σϊσι και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς.

Οι ΗΠΑ παραδοσιακά διατηρούν στενές σχέσεις και με τους τρεις ηγέτες.

Σήμερα συζήτησε με τον πρωθυπουργό του Ιράκ αλ Σουντάνι κυρίως φοβούμενος τις σιιτικές οργανώσεις στο Ιράκ.

03:25 Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα επισκεφθεί το Ισραήλ την Τετάρτη σύμφωνα με τον Μπλίνκεν

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερκώνα Άντονι Μπλίνκεν, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα επισκεφτεί το Ισραήλ την Τετάρτη.

Οι δηλώσεις έγιναν μετά την 8ωρη συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου και το πολεμικό του συμβούλιο.

Ο Α.Μπλίνκεν δήλωσε πως το σχέδιο των ΗΠΑ ζητάτην δημιουργία ζωνών που να θέτουν τους πολίτες εκτός των βομβαρδισμών.

Συνέχισε πως είναι ζωτικής σημασίας να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα το γρηγορότερο δυνατό. Θεώρησε βέβαιο πως η Χαμάς θα κατασχέσει ή θα καταστρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια και τόνισε πως σε αυτή την περίπτωση οι ΗΠΑ θα καταδικάσουν την πιθανή πράξη.

Τόνισε πως το Ισραήλ συμφώνησε με την πρόταση και πως αυτό θα συζητηθεί παρουσία του Τζο Μπάιντεν.

03:10 Καταψηφίστηκε η πρόταση της Ρωσίας για κατάπαυση του πυρός από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η πρόταση της Ρωσίας για κατάπαυση του πυρός στην Γάζα καταψηφίστηκε.

Υπέρ: Ρωσία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κίνα, Μοζαμβίκη.
Κατά: ΗΠΑ. Γαλλία, Μ.Βρετανία, Ιαπωνία.
Απείχαν: Γκάνα, Βραζιλία, Ισημερινός, Αλβανία, Ελβετία, Μάλτα.

To κείμενο συνάντησε ιδιαίτερες αντιδράσεις εξ αιτίας της γλώσσας που χρησιμοποιούσε και επιτίθονταν πλαγίως στις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Για να περάσει χρειάζονταν 9 ψήφους με τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να έχουν το δικαίωμα βέτο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα