Με το κλίμα στις αγορές ανά τον κόσμο να είναι αρνητικό, τόσο από την κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, όσο και από τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε απώλειες στην τελευταία συνεδρίαση για την τρέχουσα εβδομάδα.

Bitcoin: Υψηλό διμήνου, πάνω από τα 30.000 δολάρια

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,31% στις 1.174,91 μονάδες, με τον τζίρο να αγγίζει τα 115 εκατ. ευρώ και να υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά από τις 12 Οκτωβρίου. Το υψηλό ημέρας καταγράφηκε στις 1.177,31 μονάδες και το χαμηλό στις 1.166,48 μονάδες. Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης οριακά έκλεισε υπό του μηδενός (-0,04%), ενώ ο Mid Cap απώλεσε 0,64%.

Μπορεί στην τρέχουσα εβδομάδα το ελληνικό χρηματιστήριο να σημείωσε απώλειες στις τρεις από τις πέντε συνεδριάσεις, ωστόσο κατάφερε να κρατήσει το θετικό πρόσημο με κέρδη της τάξεως του 0,45%. Τα οριακά αυτά εβδομαδιαία κέρδη, έρχονται μετά το +2,88% της προηγούμενης εβδομάδας, τα οποία ανέκοψαν ένα αρνητικό σερί έξι πτωτικών εβδομάδων για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Οι μετοχές που ξεχώρισαν

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Σαράντης (+2,13%), της Μυτιληναίος (+1,82%) και της Εθνικής (+1,30%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Aegean (-3,16%), της Ελλάκτωρ (-2,94%), της Viohalco (-1,84%) και της Τιτάν (-1,75%).

Η αναμονή της αξιολόγησης

Πέραν του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στις αγορές ανά τον κόσμο πυροδοτούμενο από την κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, στη Λεωφόρο Αθηνών το ενδιαφέρον μονοπώλησε η αξιολόγηση το βράδυ από τον οίκο S&P.

Οι απόψεις συγκλίνουν ότι ο αμερικανικός οίκος θα αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο και θα πρόκειται τον πρώτο από τους τρεις συστημικούς ομίλους (οι άλλοι δύο είναι οι Moody’s και Fitch Ratings) που θα δώσει την επενδυτική διαβάθμιση στην ελληνική οικονομία.

Στις 8 Σεπτεμβρίου ο καναδικός οίκος DBRS είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα σε investment grade, ωστόσο δεν περιλαμβάνεται στους συστημικούς ομίλους που αναγνωρίζονται επίσημα από το Ευρωσύστημα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μια εβδομάδα αργότερα, στις 15 Σεπτεμβρίου, ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητας της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, ωστόσο έως τότε την αξιολογούσε τρεις βαθμίδες χαμηλότερα της επενδυτικής διαβάθμισης.

Οι αναβαθμίσεις δεν αποτυπώθηκαν στο ταμπλό

Με το ελληνικό χρηματιστήριο να έχει ανοίξει έναν καθοδικό κύκλο από τον περασμένο Αύγουστο, οι αναβαθμίσεις όχι μόνο δεν αποτυπώθηκαν στο ταμπλό, αντιθέτως ακολουθήσαν ρευστοποιήσεις οι οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ εξαΰλωσαν 9 δισ. κεφαλαιοποίησης από την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Έτσι, οι εκτιμήσεις για εισροή κεφαλαίων στη Λεωφόρο Αθηνών όχι μόνο δεν επαληθεύτηκαν, αλλά διαψεύσθηκαν με τον πλέον οδυνηρό τρόπο για τις ελληνικές μετοχές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών