Την πτώση του συνεχίζουν και στη σημερινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες, στον απόηχο των δηλώσεων του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια και τον πληθωρισμό. Παράλληλα, η απόδοση 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου, υπερέβη το 5% για πρώτη φορά μετά το 2007.

Αγορές: Υποχώρηση και ανακατατάξεις λόγω επιτοκίων και Μέσης Ανατολής

Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,43%, ο S&P 500 καταγράφει απώλειες της τάξεως του 0,55%, στο -0,53% βρίσκεται ο Nasdaq.

Χθες ο Τζερόμ Πάουελ με δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι τα επιτόκια ενδέχεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό, καθώς ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται μεν, ωστόσο παραμένει υψηλότερα του επίσημου στόχου στο 2%.

Από την άλλη, η ισχυρή εικόνα της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ, υποδεικνύει ότι η αμερικανική οικονομία δείχνει αντοχές στην περιοριστική νομισματική πολιτική της Fed.

Έτσι, σύμφωνα με τον Πάουελ, οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση των επιτοκίων μετατίθεται για αργότερα στη διάρκεια του επόμενου έτους, χωρίς να σημαίνει ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων ακόμη και προς το τέλος του 2024. Στις τάξεις των επενδυτών οι δηλώσεις του Πάουελ, προκάλεσαν ένα νέο κύμα προβληματισμού.

Αυτός ο προβληματισμός αποτυπώθηκε καλύτερα στα κρατικά ομόλογα, με την απόδοση της αμερικανικής κρατικής δεκαετίας να αναρριχάται πλέον του 5%, επίπεδο που τελευταία φορά βρέθηκε στο ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης στα τέλη της δεκαετίας του 2000.

Την ίδια ώρα, η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την εξέλιξη στην κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, με το Ισραήλ να διατυμπανίζει ότι από ώρα σε ώρα θα ξεκινήσει τη χερσαία εισβολή.

Από την άλλη, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των εισηγμένων για το γ΄ τρίμηνο του 2023, με το 78% όσων έχουν δημοσιεύσει τις οικονομικές τους επιδόσεις να ξεπερνούν τις προσδοκίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]