Χιλιάδες βορειοκορεάτες εργαζόμενοι στον τομέα της πληροφορικής που απασχολούνται σε αμερικανικές εταιρείες έχουν χρηματοδοτήσει με εκατομμύρια δολάρια από τις αμοιβές τους το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της χώρας τους.

Αυτό υποστηρίζουν το FBI και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τα οποία η Βόρεια Κορέα «στρατολογεί» εργαζόμενους στον κλάδο για να προσλαμβάνονται για εξ αποστάσεως εργασία από εταιρείες στο Σεντ Λούις και σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ, κάνοντας χρήση πλαστών ταυτοτήτων.

Ρωσία: Το «ευχαριστώ» του Λαβρόφ στη Βόρεια Κορέα για τη στήριξη στην Ουκρανία

Τα χρήματα που κέρδισαν διοχετεύτηκαν στο βορειοκορεατικό οπλικό πρόγραμμα, δήλωσαν οι εκπρόσωποι του FBI σε συνέντευξη Τύπου.

Στο πλαίσιο της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, ανακοινώθηκε ότι κατασχέθηκε 1,5 εκατ. δολάρια και ελέγχονται 17 ονόματα.

Ο Τζέι Γκρίνμπεργκ, ειδικός πράκτορας υπεύθυνος για το γραφείο του FBI στο Σεντ Λούις, είπε ότι κάθε εταιρεία που προσέλαβε ανεξάρτητους εργαζόμενους στον τομέα της πληροφορικής είναι «κάτι περισσότερο από πιθανό» να έχει προσλάβει κάποιον που συμμετείχε σε αυτό το πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, ενώ άλλη εκπρόσωπος του FBI ανέφερε ότι χιλιάδες Βορειοκορεάτες συνήψαν συμβάσεις με εταιρείες σε όλο το εύρος των ΗΠΑ, αλλά και σε  άλλες χώρες.

Σύμφωνα, μάλιστα, με αξιωματούχους του FBI,  το σχέδιο είναι τόσο διαδεδομένο που οι εταιρείες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές κατά την επαλήθευση της ταυτότητας των προσλαμβανομένων και συστήνεται τουλάχιστον να τους βλέπουν μέσω βίντεο πριν την πρόσληψη.

Οι αξιωματούχοι δεν κατονόμασαν τις εταιρείες που προσέλαβαν εν αγνοία τους βορειοκορεάτες εργαζόμενους, ούτε διευκρίνισαν πότε ξεκίνησε αυτή η πρακτική και πώς το αντιλήφθηκαν οι ερευνητές. Πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι ομοσπονδιακές αρχές γνώριζαν το σχέδιο εδώ και αρκετό καιρό.

Η πρώτη προειδοποίηση

Τον Μάιο του 2022, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το υπουργείο Οικονομικών και το FBI εξέδωσαν μια συμβουλευτική προειδοποίηση για απόπειρες Βορειοκορεατών να βρουν δουλειά παραπλανώντας σε σχέση με την υπηκοότητά τους. Σημειωνόταν σε εκείνο το σήμα κινδύνου ότι τα τελευταία χρόνια, το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν «έχει δώσει αυξημένη εστίαση στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση» σε θέματα που σχετίζονται με την πληροφορική.

Στα έγγραφα, σύμφωνα με το AP, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας έστειλε χιλιάδες ειδικευμένους εργαζομένους στον τομέα της πληροφορικής για να ζήσουν κυρίως στην Κίνα και στη Ρωσία με στόχο να εξαπατήσει επιχειρήσεις από τις ΗΠΑ και αλλού ώστε να τους προσλάβει ως συνεργάτες εξ αποστάσεως.

Οι μισθοί αυτών των εργαζομένων φέρονται να χρηματοδότησαν με τους μισθούς τους τα οπλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, διείσδυσαν σε δίκτυα υπολογιστών και έκλεψαν πληροφορίες από τις εταιρείες που τους προσέλαβαν, δήλωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Διατήρησαν επίσης πρόσβαση για μελλοντικά προγράμματα πειρατείας και εκβιασμού, ανέφερε η υπηρεσία.

Ο Γκρίνμπεργκ είπε ότι οι εργαζόμενοι χρησιμοποίησαν διάφορες τεχνικές για να φαίνεται ότι εργάζονται στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του χρηματισμού Αμερικανών για να χρησιμοποιούν τις οικιακές τους συνδέσεις Wi-Fi.

Προηγούμενα δεδομένα

Το υπουργείο Δικαιοσύνης τα τελευταία χρόνια προσπάθησε να αποκαλύψει και να εμποδίσει μια σειρά από απόπειρες ενίσχυσης του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος πυρηνικών όπλων της.

Το 2016, για παράδειγμα, τέσσερις Κινέζοι υπήκοοι και μια εμπορική εταιρεία κατηγορήθηκαν στις ΗΠΑ ότι χρησιμοποίησαν εταιρείες – βιτρίνες για να αποφύγουν τις κυρώσεις που στοχεύουν τα πυρηνικά όπλα και τις βαλλιστικές πρωτοβουλίες της Βόρειας Κορέας.

Πριν από δύο χρόνια, το υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγόρησε τρεις βορειοκορεάτες προγραμματιστές υπολογιστών και μέλη της κυβερνητικής υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών για έναν αριθμό παγκόσμιων ηλεκτρονικών επιθέσεων, οι οποίες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι πραγματοποιήθηκαν κατόπιν εντολής του καθεστώτος.

Τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, ο Κιμ Γιονγκ Ουν απηύθυνε κάλεσμα για εκθετική αύξηση της παραγωγής πυρηνικών όπλων με στόχο την ενίσχυση του ρόλου της Βόρειας Κορέας στην ομάδα των χωρών που αντιμετωπίζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες σε έναν «νέο Ψυχρό Πόλεμο», ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Τον Φεβρουάριο, εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ γνωστοποίησαν ότι βορειοκορεάτες χάκερ έκλεψαν για λογαριασμό της κυβέρνησης εικονικά περιουσιακά στοιχεία ρεκόρ πέρυσι που αποτιμώνται  μεταξύ 630 εκατομμυρίων δολαρίων και άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Η ομάδα των ειδικών ανέφερε σε σχετική έκθεση ότι οι χάκερ χρησιμοποίησαν όλο και πιο εξελιγμένες τεχνικές για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ψηφιακά δίκτυα που εμπλέκονται στη χρηματοδότηση του κυβερνοχώρου και να κλέψουν πληροφορίες που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες στα προγράμματα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας από κυβερνήσεις, ιδιώτες και εταιρείες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Sierra Nevada Corp: Της ανατέθηκε η σύμβαση για την ανάπτυξη του διαδόχου του αεροσκάφους E-4B
Διεθνή |

Ποια εταιρεία θα κατασκευάσει για 13 δισ. δολάρια το νέο αεροσκάφος της «Ημέρας της Κρίσεως»

Η ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμβαση αφορά στην ανάπτυξη του νέου αεροσκάφους της «Ημέρας της Κρίσεως» λόγω της ικανότητάς του να επιβιώσει σε πυρηνικό πόλεμο.