Μόνιμο χαρακτήρα πρόκειται να λάβει σύντομα η δυνατότητα των ιδιωτών αποταμιευτών να τοποθετούνται σε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου.

Όπως γράφει το ertnews.gr, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχεδιάζει τη διεύρυνση των επενδυτικών επιλογών των αποταμιευτών, απευθύνοντας πρόσκληση σε ιδιώτες μικρο-καταθέτες για τοποθετήσεις στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

Με τον πληθωρισμό να παραμένει σε υψηλά επίπεδα (ειδικά στα τρόφιμα όπου κινείται σε διψήφιο ποσοστό) και τα επιτόκια καταθέσεων που προσφέρουν οι τράπεζες να μην αγγίζουν καν τα όρια της …αξιοπρέπειας, στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο κερδίζει έδαφος το σενάριο διάθεσης εντόκων γραμματίων σε φυσικά πρόσωπα, μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ ανά ΑΦΜ, σε σταθερή βάση.

Γιατί τα «λαϊκά ομόλογα» γίνονται ανάρπαστα στην Ευρώπη

Μετά από δύο χρόνια διακοπής η συγκεκριμένη διαδικασία επανήλθε πρόσφατα στις τελευταίες δημοπρασίες εντόκων με διάρκειες 6 και 12 μηνών που διενήργησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) δίνοντας την δυνατότητα σε ιδιώτες μικροεπενδυτές να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρία.

Ενδιαφέρον

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ το ενδιαφέρον για την απόκτηση των «λαϊκών» εντόκων εκδήλωσαν 10.000 φυσικά πρόσωπα κερδίζοντας επιτόκιο σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό.

Με δεδομένο ότι ο νέος προϋπολογισμός στηρίζεται στην πρόβλεψη για πληθωρισμό 2,4% το 2024, το επιτόκιο (απόδοση) στα εξάμηνα έντοκα διαμορφώθηκε στο 3,83% και στα ετήσια στο 3,81%, καλύπτοντας ακόμη και τις απώλειες εισοδήματος που έχουν οι μικρο- αποταμιευτές από την πορεία του φετινού τιμαρίθμου (για το σύνολο του έτους εκτιμάται στο 3,8%).

Στην παρούσα φάση, ακόμα και οι προθεσμιακές καταθέσεις για μεγάλα ποσά, δεν αποδίδουν ούτε 2,5% ενώ για μικροποσά το επιτόκιο παραμένει κάτω από το 1%.

Η σταθερή συμμετοχή των μικροαποταμιευτών στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό για τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό του Δημοσίου, ο οποίος για το 2024 υπολογίζεται σε 11,8 δισ. ευρώ.

Το δανειακό πρόγραμμα

Το συνολικό δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου για το επόμενο έτος, ανέρχεται σε 6,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων:

  • Τα 3,862 δισ. ευρώ είναι το ύψος των ομολόγων που λήγουν το 2024 και πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν.
  • Το 1,738 δισ. ευρώ είναι δάνεια από το 2ο μνημόνιο (EFSF – ESM) για τα οποία ολοκληρώθηκε η περίοδος χάριτος και ξεκινά η αποπληρωμή τους. Η πρώτη δόση ήταν το 2023 και η τελευταία των 5,3 δισ. ευρώ το 2070.
  • Τα 391,1 εκατ. ευρώ είναι τόκοι και δάνεια προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
  • Τα 122,2 εκατ. ευρώ είναι λοιπά δάνεια.

Στα πλάνα του ΟΔΔΗΧ για το 2024 περιλαμβάνεται και η υποχρέωση για την έκδοση του πρώτου «πράσινου» ελληνικού ομολόγου.

Περιορισμένες θα είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες και για το 2025. Ανέρχονται σε 6,277 δισ. ευρώ ενώ από το 2026 ανεβαίνουν στα 13,028 δισ. ευρώ.

Το μεγάλο «αγκάθι» αυτή την στιγμή για τον κρατικό προϋπολογισμό είναι η ραγδαία αύξηση στο κόστος δανεισμού από τις επιτοκιακές αναταράξεις της ΕΚΤ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δαπάνες για τόκους το 2023 θα κινηθούν πάνω από το φράγμα των 6 δισ. ευρώ φθάνοντας στα 6,5 δισ. ευρώ ενώ σε ανάλογο ύψος θα κυμανθεί η επιβάρυνση και το 2024 ( 6,350 δισ. ευρώ).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία