Η οικονομία της Γερμανίας προβλέπεται να εκτοπίσει την Ιαπωνία ως τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο το 2023, βοηθούμενη από τη διολίσθηση του γεν έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Όπως γράφει το Bloomberg, επικαλούμενο τις τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το ονομαστικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας θα διαμορφωθεί φέτος σε 4,43 τρισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 4,23 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ιαπωνία.

Οι προβλέψεις έρχονται καθώς το γεν υποχωρεί κοντά στο ορόσημο των 160 έναντι του ευρώ και παραμένει σε εντυπωσιακή απόσταση από το χαμηλό 33 ετών έναντι του δολαρίου που πυροδότησε δεύτερο γύρο νομισματικής παρέμβασης τον περασμένο Οκτώβριο. Το ευρώ έφτασε για τελευταία φορά στα 160 γιεν τον Αύγουστο του 2008.

Κόλλησε η ατμομηχανή της Ευρώπης- Δεύτερο τρίμηνο ύφεσης

Διαφορές

Η αδυναμία του γιεν οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις θεμελιώδεις διαφορές στη νομισματική πολιτική. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησαν τα επιτόκια από τα χαμηλά επίπεδα της πανδημίας για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας παρέμεινε σε λειτουργία τόνωσης, καθώς προσπαθεί να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη των τιμών μετά από χρόνια αποπληθωρισμού.

Ενώ η Fed και η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια στις προσεχείς συνεδριάσεις τους, οι προσδοκίες ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι πιθανό να διατηρήσουν την πίεση στο γεν. Η BOJ συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα εν μέσω εικασιών για πιθανή αλλαγή στον έλεγχο των αποδόσεων των ομολόγων, αλλά το τέλος του αρνητικού επιτοκίου της δεν αναμένεται ευρέως να έρθει μέχρι το επόμενο έτος.

Η προοπτική της Γερμανίας

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης μια σταθερότερη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη στη Γερμανία που θα απασχολήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Ιαπωνία καθώς εξετάζουν τις λεπτομέρειες του τελευταίου οικονομικού πακέτου τους.

«Είναι αλήθεια ότι το αναπτυξιακό δυναμικό της Ιαπωνίας έχει υποχωρήσει και παραμένει υποτονικό», δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας της Ιαπωνίας Yasutoshi Nishimura όταν ρωτήθηκε για τις προβλέψεις του ΔΝΤ. «Θα θέλαμε να ανακτήσουμε το έδαφος που χάθηκε τα τελευταία 20 ή 30 χρόνια. Θέλουμε να το πετύχουμε αυτό μέσω μέτρων όπως το επερχόμενο πακέτο μας».

Ο πρωθυπουργός Fumio Kishida δήλωσε τη Δευτέρα ότι το πακέτο οικονομικής τόνωσης περιλαμβάνει επέκταση των ενεργειακών επιδοτήσεων, ένα μέτρο που στοχεύει στη μείωση της κρίσης κόστους ζωής που προκαλείται από τον ισχυρότερο πληθωρισμό της Ιαπωνίας εδώ και δεκαετίες. Είπε επίσης ότι θα υπάρξουν βήματα για να διασφαλιστεί ότι η ανοδική δυναμική στους μισθούς θα παραμείνει σε ισχύ μαζί με κάποια μορφή φορολογικής μείωσης.

Τα στοιχεία του ΔΝΤ δείχνουν ότι οι Γερμανοί είναι πιθανό να αισθάνονται πολύ καλύτερα από τους Ιάπωνες. Το μέσο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ανά άτομο στη Γερμανία προβλέπεται στα 52.824 δολάρια σε σύγκριση με 33.950 δολάρια στην Ιαπωνία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή