Ενώ το τελευταίο 12μηνο, ο υπεράκτιος πλούτος που βρίσκεται «κρυμμένος» στα offshore διασυνοριακά κέντρα του πλανήτη, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη για το 2023 της Boston Consulting Group (BCG), σημείωσε αύξηση 4,8%, φθάνοντας στα στα 12 τρισ. δολάρια, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως την 4η θέση στο τοπ 10 offshore διασυνοριακών κέντρων του πλανήτη, καταλαμβάνουν με 1,1 τρις. δολ, οι ΗΠΑ, που για ορισμένους  παρατηρητές αποτελούν ανερχόμενο φορολογικό παράδεισο, την «νέα Ελβετία», κάτι που είναι εμφανές π.χ. με τις σκοτεινές εταιρείες-βιτρίνες στο Ντέλαγουερ και τα trusts της Πολιτείας της Νότιας Ντακότα, που προσελκύει σημαντικά υπεράκτια κεφάλαια κυρίως από τη Λατινική Αμερική.

ΗΠΑ: Τι μπορεί να κάνει τους πλούσιους να σταματήσουν να ξοδεύουν

Σύμφωνα μάλιστα με το γραφείο οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της ελληνικής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον μπορεί κανείς να δημιουργήσει ένα φορολογικό «παράδεισος» για επιχειρήσεις στο Ντέλαγουερ, το οποίο δεν υποχρεώνει τους συναλλασσόμενους σε καταβολή του φόρου state corporate income tax, όταν δεν ασκείται εμπορική δραστηριότητα στην εν λόγω Πολιτεία. Όμως, επιβάλλεται φόρος franchise tax, ανεξαρτήτως συναλλαγών εντός ή εκτός των ορίων της Πολιτείας, ο οποίος για τις νέες εταιρείες ανέρχεται σε περίπου 300 δολ. ετησίως. Ο φόρος Federal income tax υπολογίζεται ως ποσοστό επί των ετήσιων εσόδων της εταιρείας.

Η διαδικασία

Η Πολιτεία Ντέλαγουερ είναι πόλος έλξης για σύσταση νεοφυών εταιρειών στις ΗΠΑ. Η διαδικασία της σύστασης (incorporating) περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

-Κατάθεση του εγγράφου Certificate of Formation στο Γραφείο Delaware Secretary of State. Στο έγγραφο αυτό ορίζεται, μεταξύ άλλων, ο αριθμός μετοχών που μπορεί να εκδώσει η εταιρεία.

– Εξεύρεση πράκτορα (registered agent), εκπροσώπου στο Delaware, δηλαδή συνεργασία με εταιρεία που παρέχει διεύθυνση έδρας.

– Σύνταξη καταστατικού και άλλων εγγράφων, bylaws, με οποία ρυθμίζονται εσωτερικές εταιρικές διαδικασίες (π.χ. ορισμός Διευθύνοντος Συμβούλου και λοιπών ρόλων, όπως CFO, CTO, COO, διαδικασίες σύγκλισης του Διοικητικού Συμβουλίου, προβλέψεις για την περίπτωση λύσης της εταιρείας κ.ά.).

– Ορισμός προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, μέσω του εγγράφου Action of Sole Incorporator, έως ότου πραγματοποιηθεί η πρώτη ετήσια συνάντηση των μετόχων.

– Έκδοση των μεριδίων stock certificates στους μετόχους (συνήθως ιδρυτές της startup). Ειδικά για την περίπτωση των “νεοφυών” επιχειρήσεων (startups), η εταιρική σύσταση στην Πολιτεία Delaware θεωρείται ιδιαίτερα σκόπιμη για λόγους αναζήτησης χρηματοδότησης, δεδομένου ότι εταιρείες Venture Capital προτιμούν τις εταιρείες με έδρα σ’ αυτήν την Πολιτεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή