Η αποκλιμάκωση των αμερικανικών ομολόγων δημιουργεί προσδοκίες ότι η πτώση των ομολόγων ολοκληρώθηκε ενώ αρκετοί επενδυτές εκτιμάται ότι θα στραφούν στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά και θα διατηρηθεί η δυναμική της ισχυρής ανόδου που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Η σχέση μεταξύ μετοχών και ομολόγων ήταν στενή τους τελευταίους μήνες, με τις μετοχές να πέφτουν καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σκαρφάλωναν σε υψηλά 16 ετών. Οι υψηλότερες αποδόσεις λειτουργούν ανταγωνιστικά με τις μετοχές, ενώ παράλληλα αυξάνουν το κόστος χρήματος για τις εταιρείες και τα νοικοκυριά.

ΗΠΑ: Το πουσάρισμα του υπουργείου Οικονομικών στις αγορές

Ωστόσο η δυναμική αυτή αντιστράφηκε. Καταλύτες στην αγορά θεωρήθηκαν το χαμηλότερο από το αναμενόμενο πρόγραμμα δανεισμού που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών καθώς και τα μηνύματα από την Ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ που δημιουργούν προσδοκίες για την ολοκλήρωση του κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

H αγορά ομολόγων

Κατά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης πολιτικής της, η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, όπως αναμενόταν ευρέως. Ωστόσο στη δήλωση πολιτικής, η κεντρική τράπεζα έκανε μια νέα αναφορά στη σύσφιγξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, μια μικρή βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη δήλωσή της τον Σεπτέμβριο, την οποία οι επενδυτές ερμήνευσαν ως νεύμα συγκατάβασης στην αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων.

«Πραγματικά ήταν απλώς μια υπέροχη σύμπτωση», εξηγεί στην Wall Street Journal ο Μπράιαν Τζέικομπσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της Annex Wealth Management. Πρώτα ήρθε το σχέδιο δανεισμού του Υπουργείου Οικονομικών, είπε, «και στη συνέχεια η Fed απλώς φούντωσε τη φλόγα του ενθουσιασμού υποδηλώνοντας ότι βρισκόμαστε σε αυτό το μοτίβο αναμονής με τα επιτόκια».

Στο τέλος της εβδομάδας η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε στο 4,557%. Στις 23 Οκτώβρη είχε ξεπεράσει το 5% σπέρνοντας ανησυχία στους επενδυτές. Ο S&P 500 σημείωσε εβδομαδιαία άνοδο της τάξης του 5,9%, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό την ανακούφιση για την αποκλιμάκωση των αποδόσεων, οι οποίες αποτελούν καθοριστικό παράγοντα που επηρεάζει το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ.Ο δείκτης έχει υποχωρήσει περίπου 5% από το μέγιστο του Ιουλίου, αν και έχει αυξηθεί.

«Η σταθερότητα των επιτοκίων βοηθά άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων να βρουν μια βάση», εξηγεί στο Reuters ο Jason Draho, επικεφαλής της κατανομής περιουσιακών στοιχείων στην Αμερική στην UBS Global Wealth Management, Tζέισον Ντράχο. «Αν οι μετοχές κινηθούν υψηλότερα, ενδέχεται οι επενδυτές να αρχίσουν να αισθάνονται ότι πρέπει να κυνηγήσουν την απόδοση μέχρι το τέλος του έτους».

Ο ίδιος εκτιμά ότι ο S&P 500 θα διαπραγματεύεται σε ένα  εύρος μεταξύ 4.200 και 4.600 έως ότου οι επενδυτές βεβαιωθούν ότι η αμερικανική οικονομία έχει αποφύγει τον σκόπελο της ύφεσης. Ο δείκτης βρέθηκε πρόσφατα στα επίπεδα των 4.365 μονάδες.

Η συνολική τοποθέτηση σε μετοχές που παρακολουθείται από την Deutsche Bank υποχώρησε σε χαμηλό πέντε μηνών νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της εταιρείας σε σημείωμα της Παρασκευής, συμβάλλοντας στην τροφοδοσία μιας ισχυρής ανάκαμψης όταν οι επενδυτές έσπευσαν να επιστρέψουν στην αγορά.

Την ίδια στιγμή, οι δύο τελευταίοι μήνες του έτους τείνουν να είναι μια ισχυρή περίοδος για τις μετοχές, με τον S&P 500 να σημειώνει άνοδο κατά μέσο όρο 3%, σύμφωνα με τα στοιχεία της CFRA Research. Οι καλύτερες δύο εβδομάδες του έτους για τον δείκτη, κατά τη διάρκεια των οποίων σημείωσε άνοδο κατά μέσο όρο 2,2% ξεκίνησαν στις 22 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Carson Investment Research.

«Είχαμε μια εξαιρετικά υπεραγορασμένη αγορά εν μέσω μιας ισχυρής οικονομίας και η Fed που ήταν πιο ήπια ήταν το προσάναμμα που χρειαζόμασταν για ένα ράλι», εξηγεί ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην Carson Investment Research, Ράιαν Ντέιτρικ, ο οποίος πιστεύει ότι η τρέχουσα ανάκαμψη των μετοχών θα τις οδηγήσει πέρα από το υψηλό του Ιουλίου.

Τα εταιρικά κέρδη

Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι επίσης στραμμένο στην ανακοίνωση των εταιρικών κερδών, που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την ανοδική πορεία των μετοχών.

Κορυφαίες στη λίστα αναμονής των επενδυτών είναι οι Disney,Uber, Rivian, η Occidental Petroleum και η Warner Brothers Discovery

Οι αναλυτές αναμένουν αύξηση των κερδών κατά 5,7% για τις εταιρείες του S&P 500 το τρίτο τρίμηνο, με πάνω από το 81% των 403 εταιρειών του δείκτη αναφοράς να έχουν ανακοινώσει κέρδη που μέχρι στιγμής έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street