Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές, καθώς τα στοιχεία της βιομηχανίας έδειξαν συσσώρευση αποθεμάτων αργού και καυσίμων στις ΗΠΑ, ένδειξη ασθενούς ζήτησης ενώ υπάρχουν επιφυλακτικές προσδοκίες για την προσφορά ενόψει της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+ τον επόμενο μήνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Brent υποχώρησαν 57 σεντς, ή 0,69%, στα 82,59 δολάρια το βαρέλι . Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate υποχώρησαν κατά 53 σεντς, ή 0,68%, στα 77,85 δολάρια το βαρέλι.

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Στασινο»… ώθηση για τις 1.470 μονάδες

Και οι δύο δείκτες αναφοράς υποχώρησαν οριακά στην προηγούμενη συνεδρίαση λόγω ενδείξεων χαλάρωσης της στενότητας της προσφοράς και ασθενέστερης παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου από έκθεση πρόβλεψης της ΕΙΑ την Τρίτη.

Τα αμερικανικά αποθέματα

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 509.000 βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 3 Μαΐου, ανέφεραν πηγές της αγοράς, επικαλούμενες στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου. Τα αποθέματα καυσίμων βενζίνης και αποστάγματος αυξήθηκαν επίσης, ανέφεραν.

Τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τα αποθέματα αναμένονται σήμερα. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ θα έχουν μειωθεί κατά περίπου 1,1 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα.

Η συνάντηση του ΟΠΕΚ+

Οι επιφυλακτικές προσδοκίες για περικοπές της προσφοράς από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους του (OPEC+) ενόψει της συνάντησης πολιτικής της 1ης Ιουνίου επηρέασαν επίσης τις αγορές.

«Οι τιμές του πετρελαίου έχουν δεχθεί περαιτέρω πίεση καθώς αυξάνεται ο θόρυβος γύρω από την πολιτική παραγωγής του ΟΠΕΚ+», ανέφεραν οι αναλυτές της ING. «Οι προσδοκίες είναι ότι τα μέλη θα επεκτείνουν τις πρόσθετες εθελοντικές περικοπές εφοδιασμού πέρα από το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους».

Εν τω μεταξύ, οι ελπίδες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα άσκησαν πίεση στις τιμές του πετρελαίου στις πρόσφατες συνεδριάσεις, με ορισμένους αναλυτές να λένε ότι το ασφάλιστρο κίνδυνου για το πετρέλαιο μειώθηκε παράλληλα.

«Η πτώση των τιμών του πετρελαίου μετά τις συνεχόμενες επιθέσεις του Ιράν και του Ισραήλ υποδηλώνει ότι ένα μέρος του κινδύνου κινδύνου στις τιμές έχει πλέον ξεφύγει», δήλωσε ο οικονομολόγος Bill Weatherburn από την Capital Economics σε σημείωμα πελατών.

«Οι τιμές συνεχίζουν να υποστηρίζονται από τις περικοπές παραγωγής της ΟΠΕΚ+, αλλά υποψιαζόμαστε ότι τα μέλη θα χαλαρώσουν σταδιακά αυτές τις περικοπές από τον Ιούλιο, πιέζοντας τις τιμές του πετρελαίου χαμηλότερα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities