
Την επόμενη ημέρα των ελληνικών τραπεζών προσπαθούν να διαγνώσουν οι επενδυτές από την άλλη όχθη του Ατλαντικού, σύμφωνα με τις επαφές που είχε επί αμερικανικού εδάφους η JP Morgan.. Σε roundtable που διοργάνωσε η αμερικανική τράπεζα για τις τράπεζες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (CEEMEA Banks), διαπίστωσε το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για έκθεση στην περιοχή. Εντούτοις, τα ερωτήματα που υπήρξαν περιστράφηκαν γύρω από την πορεία των μεγεθών των ελληνικών τραπεζών στην προοπτική η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Και αυτό διότι ζητήθηκε να υπάρξει ένας οδηγός σχετικά με την πορεία των επιτοκιακών εσόδων και πως αυτά μπορεί να επηρεάσουν τα μεγέθη των τραπεζών εάν αρχίσουν να υποχωρούν.
JPMorgan: Αρχίζει να βλέπει το «ταβάνι» στην υπεραπόδοση των ελληνικών τραπεζών
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι πλειονότητα των αναλυτών που καλύπτουν τις ελληνικές τράπεζες έχουν εκτιμήσει ότι τα επιτοκιακά έσοδα (ΝΙΙ) θα κορυφωθούν το τρέχον ή το επόμενο τρίμηνο, κάτι που φάνηκε να υιοθετείται από επενδυτές που είτε έχουν έκθεση στον ελληνικό κλάδο είτε θέλουν να αποκτήσουν.
Παρόλα αυτά, η JP Morgan εκτίμησε ότι τα ΝΙΙ θα σταθεροποιηθούν, υπό την προϋπόθεση ότι θα αυξηθούν οι όγκοι των δανείων, με την αρωγή και των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη τις δομές δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου και τις σχετικά περιορισμένες διαρθρωτικές αντισταθμίσεις στην Ελλάδα, η επιτάχυνση της αύξησης των πιστώσεων και οι χαμηλές πιέσεις στο κόστος των καταθέσεων θα διατηρήσουν τα επιτοκιακά έσοδα σταθερά. Όσον αφορά τους όγκους δανείων, μετά από ένα αδύναμο 9μηνο, η JP Morgan πιστεύει ότι είναι δυνατή μια ορατή βελτίωση το 2024 καθώς οι εταιρικές αποπληρωμές τελειώνουν, ενώ θα υποστηριχθούν από τις ανθεκτικές εκταμιεύσεις νέων δανείων, οι οποίες πλέον τείνουν στο ~14% του ΑΕΠ ετησίως, από ~7% το 2018. Η JP Morgan βλέπει τα NII γενικά σταθερά το 2024, αλλά με πτώση 5% το 2025 με το επιτόκιο της ΕΚΤ να είναι στο 2,5% στο 2025. Προβλέπει για τον τομέα δείκτη αποδοτικότητας κεφαλαίων (ROTE) στο ~11,5% το 2025 (2023-25 κατά μέσο όρο 13%) με σχετικά συντηρητικές παραδοχές, με ανοδικό κίνδυνο, ιδίως από την αναμενόμενη προς τα κάτω εξομάλυνση του κόστους κινδύνου.Η κερδοφορία των τραπεζών
Στο μεταξύ, ικανοποίηση επικρατεί στις τραπεζικές διοικήσεις για τη διαφαινόμενη εξέλιξη της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ, καθώς εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στην κερδοφορία και της επόμενης χρήσης.
Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι εφόσον επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και κατά την επόμενη χρήση.
Οι λόγοι είναι οι εξής:
– Πρώτον, στο μεγαλύτερο μέρος του 2024 τα επιτόκια στα δάνεια θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, λειτουργώντας σταθεροποιητικά στα έσοδα από τόκους,.
– Δεύτερον, εκτιμάται ότι θα σταματήσει το κύμα πρόωρων αποπληρωμών από αξιόχρεους δανειολήπτες, κυρίως στην επιχειρηματική πίστη, που έσπευσαν μετά τον πρώτο μεγάλο κύκλο ανόδου των επιτοκίων να μειώσουν το χρέος τους για αυτό το λόγο.
– Τρίτον, οι τράπεζες θα μπορέσουν να κρατήσουν σε λογικά επίπεδα το κόστος στις νέες χρηματοδοτήσεις, συνθήκη αναγκαία για την τόνωση της ζήτησης.
– Τέταρτον, θα μειωθεί ο κίνδυνος δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, επιτρέποντας στις τράπεζες να κρατήσουν σε χαμηλά επίπεδα το κόστος για τον πιστωτικό κίνδυνο.
– Πέμπτον, μετά τις πρώτες μειώσεις στα επιτόκια της ΕΚΤ αναμένονται περικοπές στις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων και μείωση της ζήτησης για το συγκεκριμένο προϊόν, που επιβαρύνει όσο κανένα άλλο τα έξοδα για τόκους.


Latest News

Ολοκληρώθηκε η δημόσια πρόταση της Eurobank για την Ελληνική Τράπεζα - Στο 97,994% η συνολική συμμετοχή
Άμεσα θα ασκήσει το squeeze out η Eurobank

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Υψηλότερες τιμές στόχους για Alpha, Εθνική
Η JP Morgan προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου

AXIA: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες - Οι νέες τιμές στόχοι [γραφήματα]
Στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών εστιάζει ανάλυση της ΑΧΙΑ - Τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές

Πώς οι τράπεζες θωρακίζουν την κερδοφορίας τους - Στη μάχη οι ομολογιακές εκδόσεις
Οι πιέσεις που ασκούν στις τράπεζες οι μειώσεις των επιτοκίων - Η εκδοτική δραστηριότητα θα συνεχισθεί και φέτος με αμείωτη ένταση

Ανεβάζει τον πήχη για Eurobank και Πειραιώς η Goldman Sachs - Τι βλέπει για Εθνική
Η Goldman Sachs έδωσε νέες τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

Τραπεζική άνοιξη με νέους πόλους στην ελληνική αγορά
Για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια αναδύονται νέα εγχειρήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλάζοντας το τοπίο και διευρύνοντας τις επιλογές καταναλωτών και επιχειρήσεων

Η ρύθμιση που ξεκλειδώνει κουρέματα και ρυθμίσεις οφειλών σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός και η ένταξη περισσότερων υπερχρεωμένων νοικοκυριών κι επιχειρήσεων στις ρυθμίσεις οφειλών, το νέο στοίχημα ΥΠΕΘΟ και servicers
![Επιχειρήσεις: Με τι επιτόκιο δανείζονται – Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/daneia-trapezes-768x432-1-600x338.jpg)
Με τι επιτόκιο δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις - Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]
Η υποχώρηση των επιτοκίων δημιουργεί αυξημένες ευκαιρίες για τις τράπεζες

Πώς επηρεάζονται οι τραπεζικές συναλλαγές από τις αργίες
Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω web banking και mobile apps θα λειτουργούν κανονικά

Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν από τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ
Νέα εποχή φθηνού χρήματος στην Ελλάδα με τη βούλα της ΕΚΤ - Η μείωση στα επιτόκια ρίχνει τα έσοδα στις τράπεζες και τις αποδόσεις στις καταθέσεις