Τα πρόσφατα νέα για την πορεία του πληθωρισμού έδωσαν ώθηση στις αγορές ομολόγων και μετοχών. Tαυτόχρονα πολλοί επενδυτές έχουν τοποθετηθεί σε αμοιβαία κεφάλαια Διαχείρισης Διαθεσίμων δημιουργώντας την αισιοδοξία ότι τα κεφάλαιά τους θα μετακινηθούν προς τις αγορές, οι οποίες θα συνεχίσουν την ανοδική πορεία τους, καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες ότι η Fed θα καταφέρει να προσγειώσει ήπια την οικονομία αποφεύγοντας την ύφεση.

Ιδρύματα και οι επενδυτές μαζί έχουν τοποθετήσεις ύψους 5,7 τρισ. δολαρίων  σε αμοιβαία κεφάλαια Διαχείρισης Διαθεσίμων, πολλά από τα οποία αποδίδουν πάνω από 5%, σύμφωνα με το Investment Company Institute.

Wall Street: Το ράλι που τροφοδοτεί την αισιοδοξία των επενδυτών

Στην Wall Street o δείκτης αναφοράς S&P 500 έχει καταγράψει κέρδη της τάξης του 8,7% από τις αρχές Νοέμβρη και ο Nasdaq 11%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αποκλιμακώθηκε κατά σχεδόν μισή ποσοστιαία μονάδα στο 4,483%, καθώς τον προηγούμενο μήνα είχε σκαρφαλώσει στο 5%.  Η μισή ποσοστιαία μονάδα είναι σημαντική για την αγορά ομολόγων που καθημερινά οι τίτλοι διαπραγματεύονται με μεταβολές που αποτιμώνται σε εκατοστά της μονάδας, ενώ η υποχώρηση της απόδοσης σημαίνει άνοδο της τιμής των ομολόγων, δηλαδή αγορές από τις επενδυτές.

Οι επενδυτές τοποθετούνται σε μετοχές και ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια, σύμφωνα με ανάλυση της Wall Street Journal. Το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο QQQ της Invesco, το οποίο παρακολουθεί τον τεχνολογικά βαρύ δείκτη Nasdaq-100, ανέφερε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία εισροή στην ιστορία του την εβδομάδα της 13ης Νοεμβρίου. Τα αμοιβαία κεφάλαια που παρακολουθούν δείκτες ομολόγων υψηλής απόδοσης, πρόκειται για εταιρικά ομόλογα με τον υψηλότερο κίνδυνο της αγοράς , κατέγραψαν τις δύο υψηλότερες εβδομαδιαίες εισροές στα μέσα Νοεμβρίου.

Μετρητά ο μεγάλος ανταγωνιστής

Αναλυτές της Wall Street ερμηνεύουν τα μετρητά ως ένα ανοδικό σήμα και μια δυνητική ώθηση για τις μετοχές και τα ομόλογα εάν οι προοπτικές του πληθωρισμού συνεχίσουν να βελτιώνονται.

Δεν συμφωνούν ωστόσο όλοι μαζί τους καθώς εκτιμούν ότι τα μετρητά απλά έχουν μετακινηθεί από τις τραπεζικές καταθέσεις στα προϊόντα χρηματογοράς – όπως είναι η κατηγορία α/κ Διαχείρισης Διαθεσίμων-  τα οποία προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις, ενώ δεν αναμένουν ότι οι κάτοχοι τους θα τα τοποθετήσουν στην αγορά.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα είναι στραμμένο στα σχόλια τριών διοικητών της Federal Reserve, από τα οποία οι επενδυτές θα αντλήσουν στοιχεία για τις εκτιμήσεις της κεντρική τράπεζας όσον αφορά την πορεία του πληθωρισμού και της οικονομίας, που  θα δώσουν και τον τόνο στις αγορές. Επίσης αναμένουν την έκθεση για την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

«Για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, τα μετρητά είναι ανταγωνιστής», εξηγεί ο  διευθύνων σύμβουλος της Janus Henderson Investors, Αλί Ντιμπαντί . «Αλλά νομίζω ότι μόλις τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια αρχίσουν να μειώνονται, θα υπάρξουν μεγάλες ροές προς άλλα περιουσιακά στοιχεία».

FILE PHOTO: U.S. one hundred dollar notes are seen in this picture illustration taken in Seoul February 7, 2011. REUTERS/Lee Jae-Won/File Photo

Αισιόδοξοι οι μικροεπενδυτές

Στη χρηματιστηριακή εταιρεία λιανικής Webull, ο διευθύνων σύμβουλος Άντονι Ντενιέρ έχει δει από πρώτο χέρι πόσο ελκυστικά είναι τα μετρητά για τους επενδυτές. Η Webull άρχισε να προσφέρει απόδοση 5% για κεφάλαια που διακρατούνται στη χρηματιστηριακή εταιρεία νωρίτερα φέτος για να παραμείνει ανταγωνιστική με τα αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς, τα οποία, σύμφωνα με τον Ντενιέρ, άρχισαν να μετατοπίζονται μόλις αυτόν τον μήνα.

«Όλα αυτά τα μετρητά που οι πελάτες συσσωρεύουν στο λογαριασμό τους στο χρηματιστήριο τους τελευταίους έξι μήνες για να κερδίσουν απόδοση, αρχίζουν επιτέλους να τα χρησιμοποιούν αυτό το μήνα» εξηγεί. «Αυτό μου λέει ότι οι μικροεπενδυτές είναι πραγματικά αισιόδοξοι».

Οι πελάτες τοποθέτησαν κεφάλαια σε μετοχές τεχνολογίας, μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια και μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης που έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες, λέει ο Ντενιέρ.

Οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες είναι πιο ευαίσθητες στα υψηλότερα επιτόκια, υπολείπονται σημαντικά σε αποδόσεις σε σχέση με τις μετοχές των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης. Το χάσμα μειώθηκε τον Νοέμβριο, με τον δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 να σημειώνει άλμα άνω του 5% στις 14 Νοεμβρίου, όταν δημοσιεύθηκε η καλύτερη από την αναμενόμενη έκθεση για τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος του διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων F/m Investments, Ντέηβιντ Λίτλετον εκτιμά  ότι το ποσό ρεκόρ στα αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς συμβάλλει στην ταχύτητα του ράλι σε περιουσιακά στοιχεία που έχουν υποστεί απώλειες όπως είναι η χαμηλή κεφαλαιοποίηση.

«Με τις νέες προοπτικές για τον πληθωρισμό, οι άνθρωποι είτε έγιναν άπληστοι είτε φοβήθηκαν ότι θα χάσουν το ράλι, γι’ αυτό και είδαμε τον δείκτη να σκαρφαλώνει κατά 5%» εξηγεί και συμπληρώνει  «Υπάρχουν σίγουρα κάποια μετρητά που περιμένουν αυτές τις στιγμές, αλλά δεν νομίζω ότι θα τα δείτε όλα να κινούνται εν μία νυκτί».

Τον Οκτώβριο, τα αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς σημείωσαν την πρώτη σημαντική μηνιαία εκροή κεφαλαίων από τότε που άρχισαν να αυξάνονται τα επιτόκια. Ωστόσο, με τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια να εξακολουθούν να κυμαίνονται γύρω στο 5%, η παραμονή σε μετρητά παραμένει πιο ελκυστική για πολλούς επενδυτές απ’ ό,τι ήταν παλαιότερα.

Για το λόγο αυτό, ο  επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της J.P. Morgan Asset Management, Ντεηβιντ Κέλι λέει ότι δεν αναμένει μαζική έξοδο από τα αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς σύντομα.
«Αυτό που βλέπω εδώ είναι μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση εκ μέρους των ιδιωτών και ακόμη και των ιδρυμάτων ότι υπάρχουν απλώς καλύτερες αποδόσεις σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο χρηματαγοράς από ό,τι σε τραπεζικούς λογαριασμούς» κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης