Ενώ η πλειοψηφία των αναλυτών των διεθνών χρηματοπιστωτικών οίκων των επικεφαλής οικονομολόγων των διεθνών τραπεζών και των προθεσμιακών αγορών είναι πεπεισμένη πως ως τα μέσα του 2024, η ΕΚΤ θα αρχίσει της μειώσεις επιτοκίων και συνολικά κατά 100 μονάδες βάσης το επόμενο έτος, ο  επικεφαλής της Bundesbank, Γιοαχίμ Νάγκελ ανέφερε σήμερα πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική  Τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει ξανά τα επιτόκια εάν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό επιδεινωθούν ενώ η τράπεζα δεν θα πρέπει να βιαστεί να χαλαρώσει την πολιτική της πολύ γρήγορα μετά τις απότομες αυξήσεις των επιτοκίων.

Η ΕΚΤ έχει σηματοδοτήσει σταθερά επιτόκια για αρκετά τρίμηνα και οι επενδυτές τιμολογούν τώρα μειώσεις στις αρχές του 2024, ωθώντας τα «γεράκια»  όπως ο Nagel να απωθήσουν αυτά τα στοιχήματα, ακόμα και αν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι «ενθαρρυντικές».

Νάγκελ – ΕΚΤ: Υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα τα επιτόκια

«Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο τρέχων κύκλος αύξησης  έχει πλέον τελειώσει», είπε ο Nagel, μια ισχυρή φωνή στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, σε ομιλία του στην Κύπρο. «Φυσικά, θα μπορούσε να είναι αυτό, ότι εάν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό επιδεινωθούν, ίσως χρειαστεί να αυξήσουμε ξανά τα επιτόκια».

Μια αρνητική έκπληξη, η αύξηση των τιμών να επέστρεφε στον στόχο του 2% της ΕΚΤ γρηγορότερα από ό,τι είχε προβλεφθεί, είναι «πολύ λιγότερο πιθανό», επομένως είναι πρόωρο ακόμη και να κάνουμε εικασίες για μειώσεις επιτοκίων, είπε ο Nagel. Οι αγορές βλέπουν τώρα περίπου 95 μονάδες βάσης περικοπών το επόμενο έτος, με την πρώτη κίνηση να αναμένεται τον Απρίλιο, ένα χρονοδιάγραμμα που πολλοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν αμφισβητήσει.

Βασικό μέρος των στοιχημάτων της αγοράς είναι ότι η οικονομική ανάπτυξη φαίνεται τώρα ιδιαίτερα αδύναμη και το μπλοκ είναι πιθανό να βρίσκεται ήδη σε μια ρηχή ύφεση, καθώς η αγορά εργασίας και οι υπηρεσίες, βασικές σανίδες στην ανάπτυξη του παρελθόντος, έχουν αρχίσει να αμβλύνονται.

Ωστόσο, ο Nagel είπε ότι η ανάπτυξη θα ανακάμψει το επόμενο έτος, η αύξηση των μισθών εξακολουθεί να είναι ισχυρή και η αποπληθωριστική επίδραση της πτώσης των τιμών της ενέργειας έχει εκτονωθεί. Η χαλάρωση της πολιτικής θα πρέπει να έρθει μόνο όταν  ο πληθωρισμός αναμφίβολα επιστρέψει στο 2% αλλά ακόμη και τότε, θα ήταν καλύτερα να κάνουμε λάθος ενεργώντας πολύ αργά παρά πολύ νωρίς, είπε. «Θα προτιμούσα να είμαι προσεκτικός και να διασφαλίσω την έγκαιρη επιστροφή στη σταθερότητα των τιμών», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή