Σε υψηλά επίπεδα θα πρέπει να διατηρήσει το κόστος δανεισμού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για αρκετό χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Bundesbank, Γιοαχίμ Νάγκελ.

«Η σφιχτή νομισματική μας πολιτική λειτουργεί, αλλά δεν πρέπει να χαλαρώσουμε πολύ σύντομα», τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας σε ομιλία του στο Βερολίνο. «Αντίθετα, τα βασικά επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν σε αρκετά υψηλό επίπεδο για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα».

ΕΚΤ: Πληθωρισμός και ΑΕΠ έδωσαν «ανάσες» – Τι λένε οι αναλυτές για τα επιτόκια

Ο Νάγκελ μίλησε πέντε ημέρες αφότου η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι επί του παρόντος δεν απαιτείται άλλη αύξηση και οι αγορές και οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο μέχρι και το 2024.

«Δεν είναι ακόμη δυνατό να πούμε αν τα επιτόκια έχουν ήδη φτάσει στο αποκορύφωμά τους: Παραμένουμε αυστηρά εξαρτώμενοι από τα δεδομένα» εξηγεί το αρχιγεράκι της ΕΚΤ. «Η στάση της νομισματικής μας πολιτικής πρέπει να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2%. Ο πληθωρισμός έχει αποδειχθεί επίμονος και δεν έχει ακόμη νικηθεί».

Άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έχουν κάνει παρόμοια σχόλια ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητήσουν περικοπές, αν και ο Γιάννης Στουρνάρας είπε μιλώντας στην Handelsblatt ότι «μπορεί να είναι πρόθυμος να εξετάσει μια τέτοια κίνηση εάν ο πληθωρισμός πέσει μόνιμα και διατηρήσιμα κάτω από το όριο του 3% στα μέσα του 2024».

Τα στοιχεία νωρίτερα την Τρίτη έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 2,9% τον Οκτώβριο στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια. Όμως η πορεία μπορεί να μην είναι ευθεία, με το μοντέλο Nowcast της Bloomberg Economics να βλέπει μικρή άνοδο του πληθωρισμού στο 3,1% τον Νοέμβριο.

«Υπάρχουν αρκετοί ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό» σημειώνει ο Νάγκελ. «Οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές της ενέργειας και να καταστήσουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές πιο αβέβαιες. Οι πολίτες της ζώνης του ευρώ δικαίως περιμένουν από εμάς να κάνουμε τη δουλειά μας και να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των τιμών. Αυτή είναι η πρώτη μου προτεραιότητα»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή