Να διατηρήσουν τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι το τέλος της χρονιάς τείνουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και να ξεκινήσουν το 2024 μελετώντας το χρόνο της πρώτης μείωσης του κόστους δανεισμού, καθώς προσπαθούν να σχεδιάσουν την «ήπια προσγείωση» της οικονομίας, είναι το μήνυμα του διοικητή της Fed, Κρίστοφερ Γουόλερ.

O Γουόλερ, που ανήκει στο στρατόπεδο των γερακιών, σημείωσε ότι οι όποιες μειώσεις επιτοκίων δεν θα έχουν «καμία σχέση με την προσπάθεια να σωθεί η οικονομία ή η ύφεση», αλλά μάλλον θα αποσκοπούν στη διασφάλιση ότι η νομισματική πολιτική δεν θα γίνει υπερβολικά σφιχτή καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί.

Μπόουμαν- Fed: Αναμένει περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων

«Είμαι όλο και πιο σίγουρος ότι η πολιτική είναι σήμερα σε καλή θέση για να επιβραδύνει την οικονομία και να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2%» τόνισε στην ομιλία του στη δεξαμενή σκέψης American Enterprise Institute. «Εάν δούμε ότι ο αποπληθωρισμός θα συνεχιστεί για αρκετούς μήνες ακόμη – δεν ξέρω πόσος μπορεί να είναι αυτός ο χρόνος, τρεις μήνες, τέσσερις μήνες, πέντε μήνες … θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια μόνο και μόνο επειδή ο πληθωρισμός είναι χαμηλότερος».

Τα σχόλια του κεντρικού τραπεζίτη οδήγησαν σε αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων,  καθώς οι επενδυτές κινήθηκαν για να τιμολογήσουν μια μεγαλύτερη πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων το επόμενο έτος.

Η Fed διατήρησε το επιτόκιο αναφοράς της μίας ημέρας σταθερό στο εύρος 5,25%-5,50% στο τέλος της συνεδρίασης πολιτικής της 31ης Οκτωβρίου-1ης Νοεμβρίου και οι αναλυτές αναμένουν κατά συντριπτική πλειοψηφία το ίδιο αποτέλεσμα στη συνεδρίαση της 12ης και 13ης Δεκεμβρίου.

Τα σχόλια του φυσικά περιλάμβαναν τις επιφυλάξεις που είναι πλέον καθιερωμένες στις δημόσιες εμφανίσεις των αξιωματούχων της Fed.

«Ο πληθωρισμός είναι ακόμη πολύ υψηλός και είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν η επιβράδυνση που βλέπουμε θα διατηρηθεί» είπε. «Υπάρχει ακόμη σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με τον ρυθμό της μελλοντικής δραστηριότητας και έτσι δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα αν η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς έχει κάνει αρκετά για να επιτύχει τη σταθερότητα των τιμών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή