Ποιος θυμάται τις τιμές που θα έβρισκε κανείς στα ράφια του σούπερ μάρκετ στις αρχές της δεκαετίας του 1990; Πιθανότατα, όχι πολλοί. Όμως όσα αδυνατεί να συγκρατήσει η ανθρώπινη μνήμη, καταγράφει συχνά η τεχνολογία, παρέχοντας υλικό για – ενίοτε επώδυνες – συγκρίσεις.

Τεχνολογία: Παγκόσμιοι κολοσσοί στην Ελλάδα – Οι μεγάλες επενδύσεις και τα επόμενα βήματα

Σε τέτοιου είδους συγκρίσεις προχωρούν οι καταναλωτές στις ΗΠΑ, αντιπαραβάλλοντας στις σημερινές υψηλές τιμές τα ποσά που αναγράφονταν στα ράφια το μακρινό 1990.

Πηγή τους βεβαίως δεν αποτελεί κάποια επίσημη έκθεση ή στατιστικό στοιχείο, αλλά… η γνωστή χριστουγεννιάτικη ταινία «μόνος στο σπίτι»!

1990 vs 2023

Το σκηνικό έχει ως εξής: Όταν ο οκτάχρονος Kevin McCallister έμεινε «μόνος στο σπίτι», χρειάστηκε κάποια στιγμή να πάει στο σούπερ μάρκετ, όπου με λιγότερα από 20 δολάρια μπόρεσε να αγοράσει μεγάλη ποσότητα φαγητού και καθημερινών ειδών οικιακής χρήσης. Συγκεκριμένα, ο McCallister αγόρασε μεταξύ άλλων περίπου 2 λίτρα γάλα, άλλα δύο λίτρα χυμό, ψωμί, κατεψυγμένο mac and cheese, απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων, μεμβράνη και χαρτί υγείας για 19,83 δολάρια

Σήμερα, το κόστος της ίδιας λίστας έχει εκτοξευθεί στα 72,28 δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 250%!

Σημειώνεται ότι ο ΔΤΚ στις ΗΠΑ παρέμεινε αμετάβλητος τον Οκτώβριο σε μηνιαία βάση. Σε ετήσια βάση, όμως, κατέγραψε αύξηση 3,2% σε σχέση με πέρσι.

Ο πληθωρισμός αποτελεί ένα από τα βασικά διακυβεύματα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.

Αγορά εργασίας και μισθοί

Πάντως, θετικά για τους εργαζόμενους των ΗΠΑ είναι τα μηνύματα από την αγορά εργασίας καθώς και το μέτωπο των μισθών.

Η δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ έδειξε ελάχιστα σημάδια ύφεσης τον Νοέμβριο, καθώς οι μισθοί αυξήθηκαν ακόμη πιο γρήγορα από το αναμενόμενο και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε παρά τα σημάδια αποδυνάμωσης της οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή, οι μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατά 199.000 σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση για τον μήνα, ελαφρώς καλύτερα από την εκτίμηση του Dow Jones για 190.000.

Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,7%, σε σύγκριση με την πρόβλεψη για 3,9%, καθώς το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό αυξήθηκε στο 62,8%.

Η έρευνα του τμήματος στα νοικοκυριά, που χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό του ποσοστού ανεργίας, έδειξε πολύ πιο ισχυρή αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 747.000 και μια προσθήκη 532.000 εργαζομένων στο εργατικό δυναμικό.

Οι μέσες ωριαίες αποδοχές, βασικός δείκτης πληθωρισμού, αυξήθηκαν κατά 0,4% για τον μήνα και 4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Η μηνιαία αύξηση ήταν ελαφρώς υψηλότερη από την εκτίμηση 0,3%, αλλά ο ετήσιος ρυθμός ήταν ευθυγραμμισμένος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Βαγγέλης Μαρινάκης: «Να συνεργαστούν όλοι ώστε ο τελικός να διαφημίσει την Ελλάδα μας»
Business of Sport |

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Να συνεργαστούν όλοι ώστε ο τελικός να διαφημίσει την Ελλάδα μας»

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης μίλησε για την πρόκριση του Ολυμπιακού στον τελικό του Conference League. Όλοι θα πρέπει να συνεργαστούν για να γίνει ένα σπουδαίο παιχνίδι που θα διαφημίσει την Ελλάδα