Περισσότερο από όσο αναμενόταν και στο χαμηλότερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 2021, στο 3,9%, διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Νοέμβριο.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι δεν θα πέσει κάτω από 4,4%, μετά την έκπληξη του Οκτωβρίου που και πάλι είχε πέσει σε χαμηλό δύο ετών , στο 4,6%.

Βρετανία: Η πλειοψηφία επιθυμεί την επανένταξη στην ΕΕ

Σε μηνιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή μειώθηκε κατά 0,2%, έναντι πρόβλεψης για αύξηση 0,1%.

Πολύ κάτω από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για 5,6% διαμορφώθηκε και ο δομικός πληθωρισμός, που «κάθισε» στο 5,1%.

Σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής της Βρετανίας, τη μεγαλύτερη καθοδική συμβολή είχαν οι κατηγορίες των μεταφορών, της αναψυχής και του πολιτισμού, αλλά και τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά.

Η BoE την περασμένη εβδομάδα διατήρησε επιθετικό τόνο καθώς διατήρησε το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο 5,25%. Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής επανέλαβε ότι η πολιτική είναι «πιθανόν να χρειαστεί να παραμείνει περιοριστική για παρατεταμένη χρονική περίοδο».

Η εξέλιξη στο μέτωπο του πληθωρισμό έφερε χαμόγελα στην κυβέρνηση Σούνακ, με τον υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ να επιδοκιμάζει, σχολιάζοντας ότι η χώρα «αρχίζει να απομακρύνει τις πληθωριστικές πιέσεις από την οικονομία».

«Παράλληλα με τις περικοπές φόρων για τις επιχειρήσεις που ανακοινώθηκαν το φθινόπωρο, αυτό σημαίνει ότι επιστρέφουμε στον δρόμο προς την υγιή, βιώσιμη ανάπτυξη», είπε ο αρμόδιος υπουργός.

Πρόσθεσε, όμως, ότι  «πολλές οικογένειες εξακολουθούν να παλεύουν με υψηλές τιμές, επομένως θα συνεχίσουμε να δίνουμε προτεραιότητα σε μέτρα που βοηθούν στις πιέσεις του κόστους ζωής».

Η BoE

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει επανειλημμένα απωθήσει τις προσδοκίες της αγοράς για σημαντικές μειώσεις των επιτοκίων το 2024, σημειώνοντας την περασμένη εβδομάδα ότι «οι βασικοί δείκτες της εμμονής του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν ψηλά».

Ο Suren Thiru, οικονομικός διευθυντής στο ICAEW, δήλωσε ότι η «σοκαριστική» πτώση του πληθωρισμού θα καθησυχάσει τα νοικοκυριά ότι υπάρχει «φως στο τέλος του τούνελ».

«Η πιθανή συμπίεση των μισθών από την αυξανόμενη ανεργία και μια στάσιμη οικονομία θα πρέπει να βοηθήσει να συνεχίσουν να διατηρούνται σε πτωτική τροχιά [οι τιμές]», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτοί οι αριθμοί για τον πληθωρισμό υποδηλώνουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας είναι πολύ απαισιόδοξη στη ρητορική της σχετικά με το πότε τα επιτόκια θα μπορούσαν να αρχίσουν να πέφτουν. Μια επιδείνωση της οικονομίας θα μπορούσε να ωθήσει την Τράπεζα να αρχίσει να χαλαρώνει την πολιτική μέχρι το φθινόπωρο, ιδιαίτερα εάν οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίσουν να υποχωρούν».

Ο Richard Carter, Quilter Cheviot, έκανε λόγο για συγκρατημένη αισιοδοξία, προσθέτοντας ότι παρά την πτώση του ΔΤΚ η ευρύτερη οικονομική εικόνα παραμένει «σύνθετη, αμαυρωμένη από στασιμότητα και υποτονικές προοπτικές ανάπτυξης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή