Εντατικοποιούνται αντί να υποβαθμίζονται και να χάνουν τη δυναμική τους οι κινητοποιήσεις στη Σερβία. Με βασικό αίτημα την επανάληψη των εκλογών της 17ης Δεκεμβρίου, χιλιάδες πολίτες, κυρίως φοιτητές και νέοι διάφορων κλάδων, πλημμύρισαν ανήμερα των Χριστουγέννων τους δρόμους του Βελιγραδίου και διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης.

Σερβία: Σοβαρά επεισόδια επειδή «νοθεύτηκαν οι εκλογές» – Επίθεση στο δημαρχείο του Βελιγραδίου

Σύμφωνα, άλλωστε, με την αντιπολίτευση το αποτέλεσμα στις βουλευτικές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές αλλοιώθηκε από παρατυπίες στη διαδικασία.

Επίκεντρο της χριστουγεννιάτικης διαμαρτυρίας έγινε τη Δευτέρα (25/12) το Υπουργείο Δημόσιας και Τοπικής Διοίκησης. Μάλιστα επί τέσσερις ώρες οι διαδηλωτές απέκλεισαν κεντρική λεωφόρο της πόλης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κρατική ασυδοσία. Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και μετά το απόγευμα σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας.

Τι συνέβη το βράδυ της Κυριακής

Είχαν προηγηθεί οι συγκρούσεις της Κυριακής έξω από το δημαρχείο του Βελιγραδίου. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια των συμπλοκών τραυματίστηκαν σοβαρά δύο αστυνομικοί και το κτήριο υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές.

Η αντιπολίτευση, από την πλευρά της, κατήγγειλε ότι τα επεισόδια προκλήθηκαν από υποκινούμενη μερίδα οργανωμένων οπαδών ποδοσφαιρικής ομάδας που λειτουργεί ως παρακρατικός μηχανισμός.

Το «ευχαριστώ» του Βούτσιτς σε ξένες υπηρεσίες

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε σε διάγγελμά του ότι δεν πρόκειται να ενδώσει και να υποκύψει στη βία των κομμάτων της αντιπολίτευσης που δεν αποδέχονται την ήττα τους στις εκλογές.

Παράλληλα ευχαρίστησε ξένες υπηρεσίες που παρείχαν πληροφορίες για τις προθέσεις της αντιπολίτευσης. «Θέλω να ευχαριστήσω εκείνες τις ξένες υπηρεσίες που κατέστησαν σαφές ότι γνώριζαν τι θα ακολουθήσει, μας ενημέρωσαν και παρείχαν τις πληροφορίες στις δικές μας υπηρεσίες πληροφοριών έτσι που ανταποκρίθηκαν έγκαιρα και άμεσα αποτρέποντας τα σχέδια των τραμπούκων» δήλωσε σχετικά.

Οι σχέσεις Σερβίας – Ρωσίας

Με αφορμή τις ταραχές στο Βελιγράδι ο πρόεδρος Βούτσιτς δέχθηκε στο γραφείο του τον Ρώσο πρέσβη. Στη διάρκεια αυτής δεσμεύτηκε προς τη Μόσχα ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να διαφυλάξουμε την ασφάλεια των πολιτών και της Σερβίας».

Η συνάντηση ήρθε ως συνέχεια της ολοένα κι αυξανόμενης υποστήριξης που λαμβάνει η σέρβικη κυβέρνηση από τη Ρωσία. Η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, παρομοίασε τις κινητοποιήσεις στο Βελιγράδι με τα γεγονότα στην πλατεία «Μεϊντάν» του Κιέβου το 2014, κάνοντας λόγο «για ουκρανικό σενάριο βίαιης ανατροπής της νόμιμης εξουσίας στη Σερβία».

Είναι μια εκδοχή που η αντιπολίτευση έσπευσε ν’ αντικρούσει, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της για την εμπλοκή της Ρωσίας στα εσωτερικά της Σερβίας.

Πηγή:tovima.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν

Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα