Την αισιοδοξία του ότι η Ιταλία δεν θα χρειαστεί να αλλάξει τα δημοσιονομικά της σχέδια για το επόμενο έτος, προκειμένου να τηρήσει τους νέους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μόλις συμφώνησε το μπλοκ, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.

«Οι προβλέψεις μας είναι συνεπείς με τους νέους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, επομένως δεν υπάρχει ανάγκη για πρόσθετες ενημερώσεις του προϋπολογισμού», δήλωσε ο Τζιανκάρλο Τζορτζέτι μιλώντας στους βουλευτές στη Ρώμη την Τετάρτη.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα μετά από μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ των 27 κρατών μελών «είναι ένας συμβιβασμός», πρόσθεσε ο Τζορτζέτι. «Θα αξιολογήσουμε τους νέους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες εν ευθέτω χρόνω».

Η Μελόνι, ο στενός κύκλος συμβούλων και τα σύννεφα πάνω από την ιταλική οικονομία

Ο νέος προϋπολογισμός

Ενώ η Ιταλία σχεδιάζει να μειώσει την αναλογία ελλείμματος προς ΑΕΠ κάτω από το όριο του 3% της ΕΕ το 2026, οι νέοι κανόνες του μπλοκ επιτρέπουν στις χώρες να έχουν κάποια ευελιξία, δίνοντας έτσι μια ανάσα στην Ιταλία που έχει πληγεί από το χρέος.

Οι δηλώσεις Τζορτζέτι έρχονται καθώς η κυβέρνηση της Μελόνι αντιμετωπίζει πολιτικές αντιδράσεις σχετικά με την απόφαση του κοινοβουλίου να μην επικυρώσει το ταμείο διάσωσης της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα.

Οι αξιωματούχοι της Ιταλίας συνέδεσαν προηγουμένως την επικύρωση του ταμείου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας με μια επιτυχημένη διαπραγμάτευση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και η απόφαση να απορριφθεί η επικύρωση έδειξε τη δυσαρέσκεια της χώρας για τα συμβιβαστικά επιτεύγματα.

Ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν την παραίτηση του Τζορτζέτι, ο υπουργός Οικονομικών υπερασπίστηκε βιαστικά την απόφαση της κυβέρνησής του.

Ο νόμος για τον προϋπολογισμό, ο δεύτερος της κυβέρνησης, αναμένεται να εγκριθεί από την Κάτω Βουλή μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, τηρώντας την προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου για να αποφευχθεί το προσωρινό πάγωμα των δημοσίων δαπανών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή