Οι Ευρωπαίοι αγαπούν τα μπαχαρικά. Ίσως όχι όσο οι Ασιάτες, σίγουρα, όμως, όλο και περισσότεροι τα ενσωματώνουν στη μαγειρική τους, μαζί με συνταγές από όλον τον κόσμο. Εξάλλου, το φαγητό δεν είναι μόνο ανάγκη, ούτε μόνο απόλαυση. Είναι -μαζί με τη μουσική- η παγκόσμια «γλώσσα» που φέρνει λαούς και ανθρώπους κοντά και γεφυρώνει χάσματα κάθε λογής.
Και, όπως έχει πει ο Wolfgang Puck, αυστρο-αμερικανός celebrity σεφ, «η μαγειρική είναι σαν τη ζωγραφική ή το γράψιμο ενός τραγουδιού. Όπως υπάρχουν τόσες νότες και χρώματα, έτσι υπάρχουν και τόσες γεύσεις – το πώς τις συνδυάζεις είναι αυτό που σε ξεχωρίζει».
Φαγητό: Αυτό το πιάτο αποτελεί Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας
Με αφορμή τις ημέρες των γιορτών, η Eurostat δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν τις εισαγωγές μπαχαρικών στην ΕΕ από τρίτες χώρες.
Η Κίνα έχει τη μερίδα του λέοντος
Το 2022, η ΕΕ εισήγαγε 397.000 τόνους μπαχαρικών από τρίτες χώρες.
Το μπαχαρικό με τις περισσότερες ποσότητες ήταν το τζίντζερ με 122.900 τόνους. Ακολουθεί η πάπρικα (109.800 τόνοι) και το πιπέρι (62.900 τόνοι).
Η Κίνα ήταν ο κύριος προμηθευτής, συνεισφέροντας το 38% στις συνολικές εισαγωγές μπαχαρικών στην ΕΕ.
Από εκεί εισήχθη του 54% του τζίντζερ, το 72% της πάπρικας, ενώ το πιπέρι εισήχθη κυρίως από το Βιετνάμ, σε ποσοστό 56%.
Οι εισαγωγές κανέλας (16.200 τόνοι) κατέλαβαν την τέταρτη θέση, με περισσότερο από το ένα τρίτο να προέρχεται από την Ινδονησία (37%).
Ο κουρκουμάς (15.800 τόνοι) κατείχε την πέμπτη θέση μεταξύ των εισαγόμενων μπαχαρικών με τις μεγαλύτερες ποσότητες, με την πλειονότητα των εισαγωγών να προέρχονται από την Ινδία (77%).
Όσον αφορά τον γλυκάνισο και τα συναφή μπαχαρικά (13.600 τόνοι), η Αίγυπτος (34%) ήταν ο κύριος προμηθευτής.
Οι σπόροι κύμινου (9.600 τόνοι) προέρχονταν σε μεγάλο βαθμό από την Ινδία (72%), ακολουθούμενοι από σπόρους κόλιανδρου (9.500 τόνοι), οι μισοί από τους οποίους εισήχθησαν από τη Ρωσία (50%) και μοσχοκάρυδο (4.400 τόνοι), κυρίως από την Ινδονησία ( 72%).
Εκτοξεύτηκαν οι εισαγωγές
Σε σύγκριση με το 2012, το βάρος των μπαχαρικών που εισάγονται από τις χώρες εκτός ΕΕ αυξήθηκε κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 57%.
Οι εισαγωγές τζίντζερ και κουρκουμά στην ΕΕ υπερδιπλασιάστηκαν (+149% και +142% αντίστοιχα), καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των μπαχαρικών με τις περισσότερες συναλλαγές. Μόνο οι εισαγωγές μοσχοκάρυδου μειώθηκαν κατά -4% από το 2012.
Latest News
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει 900.000 μετανάστες σε τρία χρόνια
Η Ισπανία αναμορφώνει τη νομοθεσία που διέπει τα δικαιώματα παραμονής ξένων μεταναστών στη χώρα
Πόσα επενδύουν ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D)
Πρώτες σε δαπάνες για έρευνα ( R&D) έρχονται οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα και στην τρίτη θέση είναι οι 27 χώρες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία
Άνοιξε ξανά η συριακή Κεντρική Τράπεζα – Για πρώτη φορά μετά την ανατροπή Άσαντ
Η συριακή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις των Σύρων πολιτών στις τράπεζες στη Συρία είναι ασφαλείς
Lazard: Το 2025 «σημείο καμπής» για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της
Οι εκτιμήσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Lazard, Peter Orszag
Ο χορός των τραπεζικών συγχωνεύσεων καλά κρατεί στην Σκανδιναβία - Το νέο deal Nykredit - Spar Nord
Οι τράπεζες συγχωνεύονται και γίνονται πιο ισχυρές στη Δανία - Πώς η Nykredit αποκτά την Spar Nord και γίνεται η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα
Απεργιακά... Χριστούγεννα στo Harrods - Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
Οργή στους εργαζόμενους του Harrods για το μέρισμα ύψους 180 εκατ. λιρών που μοιράστηκε στους μετόχους παρά την πτώση κερδών
Τσουνάμι ομολόγων απειλεί τις αγορές το 2025 - Η προειδοποίηση της BIS
Το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά πάνω από 12 τρισ. δολάρια το εννεάμηνο του 2024 φτάνοντας το ποσό των 323 τρισ. δολαρίων