Ο ισραηλινός στρατός έχει δοκιμάσει διάφορες μεθόδους για να εξερευνήσει τις σήραγγες της Χαμάς στη Γάζα: ρομπότ, σκυλιά ρομπότ και αληθινά σκυλιά. Αυτό όμως που έμαθε γρήγορα είναι ότι η φθηνότερη και πιο αποτελεσματική επιλογή για την εξερεύνηση των υπόγειων λαβύρινθων—που αποτελούν δυναμική παγίδα θανάτου για στρατιώτες—είναι ένα μικρό τετρακόπτερο drone.

Δεν είναι μόνο οι σήραγγες. Στο πυκνό αστικό πεδίο μάχης της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός στέλνει τετρακόπτερα σε κτίρια για αναγνώριση πριν εισέλθουν τα τμήματα. Αυτά τα drone παρέχουν επίσης σε μικρότερες μονάδες αναγνώρισης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κατευθυνόμενα πυρομαχικά.

Έρευνα κόλαφος του Ισραηλινού Στρατού για τον…. Ισραηλινό Στρατό

Τα μικρά drones είναι μόνο ένα νέο κομμάτι το;y μη επανδρωμένου εναέριου οπλοστασίου του Ισραήλ, το οποίο στρατιωτικοί αξιωματούχοι λένε ότι έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στην ελαχιστοποίηση των απωλειών τους, καθώς προχωρούν γρήγορα μέσα από ένα πυκνοκατοικημένο, καλά οχυρωμένο και εκτεταμένα παγιδευμένο πεδίο μάχης, σύμφωνα με το Wall Street Journal.

Το Ισραήλ διαθέτει επίσης έναν μεγάλο στόλο μη επανδρωμένων αεροσκαφών με σταθερές πτέρυγες, μερικά τόσο μεγάλα όσο ένα F-16 και άλλα αρκετά μικρά ώστε να μεταφέρονται από ένα στρατιώτη, που εκτελούν ένα μείγμα επιτήρησης, αναγνώρισης και αεροπορικών επιδρομών.

Το μεγαλύτερο μη-επανδρωμένο αεροσκάφος των Ισραηλινών μπορεί να πετάξει σε υψόμετρο 45.000 ποδιών και να παραμείνει στον αέρα για σχεδόν μιάμιση μέρα, ενώ το μικρότερο πετάει στα 5.000 πόδια για λίγες ώρες.

Η τεράστια χρησιμότητα των μικρών drones

Ισραηλινοί αξιωματικοί λένε ότι αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξακολουθούν να είναι κρίσιμα στοιχεία υποστήριξης για τον Στρατό. Αλλά αποδεικνύεται ότι τα μικρά, φθηνά τετρακόπτερα είναι από πολλές απόψεις πιο χρήσιμα σε ορισμένα σημεία του πεδίου μάχης – όπως σε σήραγγες.

Πριν από περίπου μια δεκαετία, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ είχε συζητήσει αν τα μικρά τετρακόπτερα θα είχαν αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης και το συμπέρασμα ήταν αρνητικό, είπε στο Wall Street Journal ο Γιάκομπ Νάγκελ, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ. Τώρα είπε: «Ο αέρας στη Γάζα είναι γεμάτος από αυτούς».

Η αυξανόμενη υιοθέτηση μικρών, εμπορικών drones είναι εμφανής στις συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο. Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν βασιστεί σε μεγάλο βαθμό σε τετρακόπτερα για αναγνώριση και επιθέσεις, ενώ η Χαμάς χρησιμοποίησε μικρά drone ως μέρος της επίθεσής της στις 7 Οκτωβρίου. Από τότε, χιλιάδες εμπορικά drones έχουν φτάσει στα χέρια Ισραηλινών στρατιωτών.

Το τετρακόπτερο έχει γίνει σωσίβιο για τις μικρότερες, λιγότερο εξοπλισμένες μονάδες του Ισραήλ, όπως π.χ. εφέδρους που κλήθηκαν στη μάχη μετά τις επιθέσεις της Χαμάς.

Τα drone, ωστόσο, δεν αναμενόταν να χρησιμοποιηθούν για την εξερεύνηση τούνελ. Το Ισραήλ αρχικά χρησιμοποίησε βαριά ρομπότ που συνδέονται με την επιφάνεια μέσω ενός καλωδίου για να ψάξουν τις εκατοντάδες χιλιόμετρα σηράγγων. Αλλά τα δάπεδα είναι συχνά γεμάτα σκουπίδια, εμποδίζοντας τα ρομπότ, ενώ ορισμένα περάσματα αποδείχτηκαν πολύ στενά. Το Ισραήλ προσπάθησε επίσης να χρησιμοποιήσει ρομποτικά σκυλιά, αλλά είναι ακριβά και βαριά.

Όπου δεν μπορούν ρομπότ, μπορούν τα drone

Τα μικρά drone μπορούν να δημιουργήσουν τρισδιάστατους χάρτες των σηράγγων, είναι εντελώς αποδεσμευμένα και χωράνε σε μικρούς χώρους. Μπορούν επίσης να δημιουργήσουν τα δικά τους δίκτυα επικοινωνιών υπόγεια, με κάθε μικρό drone να πετάει όσο πιο μακριά μπορεί δημιουργώντας ένα νέο κόμβο που θα επιτρέψει στο επόμενο drone να πετάξει πιο πέρα.

Δεν ήταν μόνο το Ισραήλ που απέτυχε να προβλέψει αρχικά πόσο σημαντικά θα ήταν τα τετρακόπτερα. Ο στρατός των ΗΠΑ είχε για χρόνια επικεντρωθεί στην κατασκευή μεγαλύτερων, ακριβότερων drone πριν συνειδητοποιήσει πολύ αργά ότι είχε παραχωρήσει την αγορά των μικρών drone στην Κίνα.

Σήμερα, η κινεζική SZ DJI Technology είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής καταναλωτικών drone στον κόσμο και Τα φθηνά τετρακόπτερα της έχουν γίνει δημοφιλή στο πεδίο της μάχης, και αρχικά στη Γάζα πολλά από τα πρώτα τετρακόπτερα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν κατασκευής της.

Το Ισραήλ σύντομα κατέστειλε τη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της DJI εντός της Γάζας. Οι χειριστές των drones κινεζικής κατασκευής, που δεν είναι σχεδιασμένο για μάχη, μπορεί να εντοπιστεί χρησιμοποιώντας εμπορικό εξοπλισμό εκτός ραφιού που η Χαμάς θα μπορούσε πιθανότατα να αποκτήσει.

Προσπάθειες τυποποίησης

Οπότε έγιναν προσπάθειες να τυποποιηθεί το είδος drone που χρησιμοποιούνταν στο πεδίο της μάχης.

Από τις κορυφαίες προτεραιότητες απόκτησης των Ισραηλινών αυτή τη στιγμή είναι τα drone εσωτερικού χώρου για χρήση σε επιχειρήσεις διάσωσης ομήρων στις σήραγγες όπως διευκρίνησε στο WSJ ο Μπλέικ Ρέσνικ, Διευθύνων Σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας drone BRINC, από την οποία ο ισραηλινός στρατός αγόρασε μερικά drone LEMUR 2, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για έρευνα και διάσωση. Τα drone χρησιμοποιούνται κυρίως για επιχειρήσεις διάσωσης ομήρων Σήραγγες της Χαμάς και υπόγεια περιβάλλοντα, σύμφωνα με τον Ρέσνικ.

Ο Αβίβ Σαπίρα, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας drone XTEND, συνεργάστηκε με τον στρατό του Ισραήλ πριν από αρκετά χρόνια χρησιμοποιώντας τετρακόπτερα για να καταρρίψει εμπρηστικά μπαλόνια που έστελνε η Χαμάς για να ξεκινήσουν πυρκαγιές.

Τώρα, σημείωσε, ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί τα drone της εταιρείας για διάφορους σκοπούς μέσα στη Γάζα. Κάποια μπαίνουν στα τούνελ. Άλλα μπορούν να σπάσουν τα παράθυρα και να εξερευνήσουν κτίρια. Άλλα είναι εξοπλισμένα με ρομποτικούς βραχίονες που μεταφέρουν μικρό ωφέλιμο φορτίο, όπως μικρά αυτοκόλλητα εκρηκτικά για να διασπάσουν πόρτες, για να  εξουδετερώσουν νάρκες ή παγίδες.

Άλλα είναι εξοπλισμένα με κάμερες που μπορούν να δημιουργήσουν τρισδιάστατη χαρτογράφηση σε πραγματικό χρόνο. Τα drone μπορούν να λειτουργήσουν υπόγεια λειτουργώντας ως αναμεταδότες βοηθώντας τον χειριστή να ελέγχει πιο απομακρυσμένα drone.

Πολλαπλά drones, τα λεγόμενα σμήνη, μπορούν επίσης να κατευθυνθούν από έναν χειριστή. Χρησιμοποιώντας μια κάσκα εικονικής πραγματικότητας, ο χειριστής μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα drone για να εισβάλει σε ένα κτίριο από ένα παράθυρο ή μια πόρτα και να προσγειώσει ένα δεύτερο στην είσοδο για πρόσθετη επιτήρηση. Εν τω μεταξύ, ένα τρίτο μπορεί να ψάξει στο κτίριο για στόχους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα