Διπλασιάστηκε μέχρι το το τρίτο τρίμηνο του 2023 το κόστος εξυπηρέρης του δημόσιου χρέους της Ουγγαρίας , όπως αναφέρει το Bloomberg, με αποτέλεσμα η χώρα να οδεύει να βρεθεί στο υψηλότερο επίπεδο στην ΕΕ ξπερνώντας την Ιταλία.

Οι πληρωμές τόκων εκτινάχθηκαν στα 2,5 τρισ. φιορίνια (7,1 δισ. δολάρια) την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, ποσό διπλάσιο από αυτό που δαπάνησε η χώρα την αντίστοιχη περίοδο του 2022, σύμφωνα με την ανακοίνωση της στατιστική υπηρεσία της Βουδαπέστης. Τον περασμένο μήνα, η κεντρική τράπεζα εκτίμησε ότι το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους αυξήθηκε στο 4,3% της οικονομικής παραγωγής της χώρας για ολόκληρο το έτος 2023 και μπορεί να μειωθεί οριακά μόνο στο 4,2% φέτος, το χειρότερο ποσοστό στην ΕΕ.

Όρμπαν: Εξαργυρώνει στην Ουγγαρία την πολιτική του απομόνωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι ευρωπαϊκές ποινές στον Ορμπάν

Η Ουγγαρία έγινε την Τετάρτη ένα από τα πρώτα οικονομία που ανήκει στις αναδυόμενες αγορές και η οποίαπούλησε ομόλογα σε δολάρια για να καλύψει τις αυξανόμενες χρηματοδοτικές ανάγκες. Η χώρα της ανατολικής Ευρώπης αύξησε τον δανεισμό της πέρυσι για να καλύψει τα κονδύλια της ΕΕ, τα οποία έχουν αναστείλει οι Βρυξέλλες  λόγω ανησυχιών για δωροδοκία και το κράτος δικαίου υπό την εξουσία του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Με τα κονδύλια της ΕΕ σε εκκρεμότητα, η Ουγγαρία αύξησε πέρυσι την έκδοση φιορινιών, πληρώνοντας το βαρύ ασφάλιστρο για τα ομόλογα που συνδέονται με τις πληθωριστικές πιέσεις, ιδίως καθώς ο πληθωρισμός πέρυσι αυξήθηκε λίγο κάτω από το 18%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας.

Οι μεγαλύτερες πληρωμές τόκων, αν και αποτελούν βάρος για την κυβέρνηση, θα μεταφραστούν σε υψηλότερο εισόδημα από τόκους για τους Ούγγρους, ωθώντας την ανάκαμψη της εγχώριας κατανάλωσης μετά από ύφεση το 2023, έγραψε ο υπουργός Οικονομίας Μάρτον Νάγκι σε άρθρο του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Index την Τετάρτη.

Ωστόσο για τα δημόσια οικονομικά μεταφράζεται σε αυξανόμενες χρηματοδοτικές ανάγκες. Η χώρα σχεδιάζει να πουλήσει έως και 2 δισ. δολάρια σε ομόλογα σε ξένο νόμισμα το πρώτο τρίμηνο, επιπλέον σχεδόν 1 δισ. ευρώ (1,1 δισ. δολάρια) σε πράσινα ομόλογα σε ευρώ, δήλωσε τον περασμένο μήνα ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Διαχείρισης Χρέους Ζόλταν Κουράλι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή